Comunicate de presă

  
12.10.2021 15:08:00

Astăzi, 12 octombrie 2021, Senatul României a găzduit vernisajul expoziției “Goya, 275 de ani de la naștere” cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei și a împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice Spania – România.
Expoziția include colecția av. George Șerban, organizatori fiind Senatul României, Ambasada Spaniei la București, Muzeul Național Brukenthal, Asociația culturală Octavian Smigelschi, susținută de Șerban și Asociații societate civilă de avocați, Dinamica Impex Srl, Hotel Ramada Sibiu, Crama Jelna – Amprenta Transilvaniei și Gorgona Design.
În deschiderea evenimentului, secretarul general al Senatului, Ciprian Bucur, a prezentat mesajul președintei Senatului, Anca Dana Dragu, pentru acest eveniment:
,, Astăzi, Spania sărbătorește Ziua Națională, în acest an aniversându-se 529 de ani de la momentul în care Cristofor Columb a descoperit ceea ce avea să poarte mai târziu numele de America, un moment istoric ce a declanșat "întâlnirea a două lumi", Europa și America, un moment istoric important care a marcat ireversibil istoria omenirii.
Totodată, în acest an aniversăm 140 de ani de relații diplomatice dintre România și Spania, două țări, două națiuni prietene care împărtășesc nu doar origini latine comune, dar și un personaj istoric, Împăratul Traian, care, născut pe teritoriu iberic, a reprezentat o figură cheie în geneza poporului român.
Cele două țari sunt profund legate și printr-un parteneriat stragic, prin apartenența la aceleași valori și obiective, dar și prin calitatea comună de membre UE și NATO. De asemenea, cele două țări sunt strâns legate și din punct de vedere uman, Spania găzduind una dintre cele mai mari comunități de români din diaspora. 
Evenimentul de astăzi face parte din proiectul inițiat de președinta Senatului României de a deschide cât mai mult această instituție către publicul larg. Această instituție nu trebuie să mai fie un loc închis, greu accesibil cetățeanului de rând, ci trebuie să se bucure de o cât mai mare popularitate în rândul tuturor.
Și ce mijloc mai important de a marca atât relația deosebită de prietenie dintre cele două state, cât și dorința de a deschide și mai mult această instituție către public, poate fi decât arta? Pentru că arta creează punți și făurește legături, între oameni și instituții deopotrivă.
Vreau să aduc sincere mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment și în mod deosebit renumitului colecționar George Șerban, proprietarul acestor lucrări și domnului Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției “GOYA 275 de ani de la naștere’’.
Sper ca vernisajul de gravuri semnate de Francisco de Goya, acest artist excepțional și vizionar, exponent marcant al romantismului și al curentului Roccoco care au dominat arta și cultura europeană în secolele XVIII și XIX să unească și mai mult legăturile dintre aceste două țări spre binele cetățenilor din  ambele state.
Feliz cumpleaños, España!”
 
***
Info suplimentare:
Anul acesta artistul spaniol Francisco de Goya este sărbătorit la împlinirea a 275 de ani de la naștere printr-o serie de evenimente și în România. Acestea au debutat în luna martie la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași unde a fost organizată expoziția cu lucrări de grafică din colecția av. George Șerban, apoi lansarea catalogului Goya, iar expoziția a fost mutată la Muzeul Bistrița în luna iulie, unde a fost organizat și un cerc artistic, unde copii și câțiva artiști au creat lucrări de pictură inspirați din temele artistului spaniol. Expoziția s-a bucurat de un deosebit succes, fapt pentru care ES, dl Ambasador Manuel Larrotcha, ambasadorul Spaniei în România a propus conducerii Senatului României organizarea acestei expoziții în cladirea Senatului.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 20 octombrie 2021, acest lucru fiind posibil prin rezevarea turului turistic în Senatul României.
 

17.06.2021 14:38:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, s-a întâlnit astăzi, la Bruxelles,  cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Subiectele aflate pe agenda discuțiilor celor doi demnitari au vizat Planul National de Redresare Economică  și Reziliență, redresarea economică post-Covid, modificarea legislației achiziții publice la nivel UE, aderarea României la Spațiul Schengen.
 În cadrul discuțiilor, ambii demnitari au reiterat faptul ca pandemia a reprezentat, atât pentru statele membre, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său, un test important în ceea ce privește capacitatea de reacție rapidă și eficientă, precum şi în privința capacității de identificare și formulare de soluții eficiente.
Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a susținut faptul că Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate pentru creșterea capacității investiționale și implementarea unor reforme esențiale în vederea asigurării unei redresări durabile. 
Referindu-se la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen dar și la legislația privind achizițiile publice, președinta Senatului a afirmat în cadrul discuțiilor:
„România trebuie să adere la Spațiul Schengen cât mai curând. De asemenea, este necesară simplificarea legislației în domeniul achizițiilor publice pentru a facilita realizarea proiectelor asumate prin PNRR”.
Din delegația română prezentă la întrevedere au făcut parte vicepreședinta Senatului, dna. Alina Gorghiu și liderul grupului senatorial USR, dl.Radu Mihail.

Foto: Comisia Europeană

17.06.2021 09:08:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu a avut în data de 16 iunie 2021 o întrevedere cu președinta Senatului Regatului Belgiei, Stephanie d’Hose, la sediul Parlamentului federal belgian din Bruxelles.
Întrevederea a prilejuit trecerea în revistă a principalelor teme de dialog de pe agenda bilaterală, cu accent pe necesitatea reluării consultărilor comune, atât în plan bilateral la nivel parlamentar, cât și în cadrul UE, mai ales în contextul desfășurării Conferinței privind viitorul Europei.
Un subiect important care a fost abordat în cadrul întrevederii este aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un obiectiv strategic aflat pe agenda politică națională. Președinta Senatului a primit asigurări de la președinta Senatului Regatului Belgian de susținere a României în atingerea acestui obiectiv.
De asemenea, în cadrul întrevederii a fost evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale, pe mai multe paliere. Printre temele de interes a fost menționată și egalitatea de șanse între femei și bărbați la nivel european, fiind subliniată de ambele părți importanța promovării femeilor în funcții de conducere, pe baza competențelor și meritelor proprii, proces care să genereze schimbări atât în conștiința cât şi în comportamentul cetățenilor.
De asemenea, a fost subliniat rolul diplomației parlamentare, în contextul în care impulsionarea colaborării între grupurile parlamentare de prietenie poate facilita un schimb de bune practici cu privire la proiectele și inițiativele legislative din mai multe domenii, în beneficiul cetățenilor.
În cadrul întâlnirii, a fost menționat rolul comunității românești din Belgia și al comunității belgiene din România în consolidarea relațiilor dintre cele două țări și s-a convenit încurajarea organizării unor misiuni economice reciproce.
Președinta Senatului a adresat felicitări pentru solidaritatea manifestată de autoritățile și societatea belgiană în perioada pandemiei de Covid-19, pentru succesul campaniei de vaccinare și a adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat României.
“Apreciez în mod deosebit cooperarea dintre țările noastre în domeniul sănătății, în special în ceea ce privește modul în care au fost tratați și îngrijiți cetățenii români care au suferit arsuri grave”, a afirmat președinta Senatului.
Din partea Senatului României, la întrevedere au mai participat vicepreședinta Senatului, dna. Alina Gorghiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, dl. Angel Tâlvăr și chestorul Senatului, dl. Laszlo Attila.

16.06.2021 17:16:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu Președintele Parlamentului European, David Sassoli.
Subiectele aflate pe agenda discuțiilor celor doi demnitari au vizat Mecanismul de Redresare și Reziliență, problematica statului de drept în Uniunea Europeană precum și  mecanismul Uniunii Europene de reciprocitate în materie de vize.
Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a susținut faptul că unul dintre principalele obiective ale României rămâne ridicarea MCV și a apreciat că trebuie luată în considerare  înlocuirea acestuia cu mecanismul generalizat privind statul de drept, care ar pune toate statele membre pe picior de egalitate.
Președinta Senatului a susținut că România își concentrează  măsurile preventive din zona statului de drept, măsuri bazate pe cooperare și dialog între statele membre și instituțiile UE.
Referitor la mecanismul Uniunii Europene de reciprocitate în materie de vize, președinta Senatului a apreciat progresele înregistrate în sensul asigurării unei reciprocități depline în materie de vize cu Statele Unite.
„Eforturile diplomatice și dialogul continuu sunt importante. Este nevoie de o decizie politică la nivelul UE pentru ridicarea vizelor în beneficiul  tuturor cetățenilor europeni.”
Din delegația română prezentă la întrevedere au făcut parte vicepreședinta Senatului, dna. Alina Gorghiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, dl. Angel Tâlvăr și chestorul Senatului, dl. Laszlo Attila.


***Foto:Parlamentul European

09.06.2021 14:46:00

Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, împreună cu președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban, au avut miercuri, 9 iunie a.c., o întrevedere  E.S. domnul Reuven Rivlin, președintele Israelului, aflat într-o vizită de stat în România.
 În cadrul dialogului au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală în plan politic, economic-sectorial, cu precăderee în domeniul cercetării și al tehnologiei, precum și în planul apărării și securității.
Președinta Senatului a subliniat legăturile puternice de prietenie ale României cu Israelul, cel mai apropiat aliat și partener strategic al României în Orientul Mijlociu, cei 73 de ani de relații bilaterale neîntrerupte reprezentând dovada unei prieteniei solide între țările și popoarele noastre.
Israelul este cel mai apropiat aliat și partener strategic al României în Orientul Mijlociu, relația româno-israeliană fiind bazată pe încredere și durabilitate. Privim cu încredere viitorul relației noastre, întrucât împărtășim valori comune, în special în privința democrației și a statului de drept”, a subliniat președinta Senatului.
Totodată, Anca Dana Dragu a arătat importanța, pentru România, a creșterii și diversificării relațiilor cu Israelul, în domenii precum cercetarea și tehnologia, agricultură sănătate, digitalizare și apărare. În acest context, președinta Senatului a exprimat interesul pentru continuarea și diversificarea dialogului interparlamentar, atât la nivelul conducerii cât și la cel al comisiilor de specialitate, prin acesta putându-se crea premisele unei colaborări extinse în plan politic și economic-sectorial.
Domnia sa a subliniat importanța constientizării fenomenelor declanșate de anti-semitism, xenofobie și rasism pentru a putea lupta împotriva acestui flagel cu o voce comună și a subliniat că “România este un puternic susținător al definitivării cât mai curând posibil a primei strategii anti-semitism la nivelul Uniunii Europene”.
În încheiere, demnitarul român a adresat felicitări pentru succesul campaniei de vaccinare din Israel, subliniind importanța continuării implementării acestui proces pentru revenirea la normalitatea socială și economică.
Din partea Senatului României, la întrevedere au mai participat vicepreședinta Senatului, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, președintele Comisiei pentru politică externă, domnul Titus Corlățean, liderul grupului senatorial USR PLUS, domnul Radu Mihail și liderul Grupului senatorial al UDMR, domnul Lóránd Turos.

09.06.2021 13:01:00

Excelența Voastră, stimate domnule președinte al Israelului,
Stimate domnule președinte al Camerei Deputaților,
Onorați oaspeți, membri ai delegației israeliene,
Stimați colegi și colege, membri ai Parlamentului,
Onorați reprezentanți ai Guvernului României,
 

Ne găsim astăzi aici, în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, pentru a primi și saluta pe Excelența Sa, domnul Reuven Rivlin, Președintele Statului Israel, aflat, după cum bine cunoașteți, într-o vizită de stat în țara noastră, la invitația Președintelui României.
Vizita în România a celui mai înalt reprezentant al Statului Israel, înainte cu câteva zile de celebrarea a 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, reprezintă un moment important pentru relația bilaterală dintre țările noastre.
Noi, reprezentanții aleși ai poporului român, senatori și deputați, membri ai Parlamentului, am dorit, la rândul nostru, să marcăm, onorăm și salutăm acest moment important, prin invitarea, în plenul reunit al Parlamentului, al domnului Președinte Rivlin.
Israelul este cel mai apropiat aliat și partener strategic al României în Orientul Mijlociu, relația româno-israeliană fiind bazată pe încredere și durabilitate.
Cu încredere privim și noi viitorul relației noastre, bazate pe faptul că împărtășim valori comune, în special în privința democrației și a statului de drept, susținute și bazate pe o economie liberă, de piață. De asemenea, țările noastre au viziuni comune pe multe subiecte aflate pe ordinea de zi a agendei internaționale, în special în lupta împotriva terorismului, dar și în privința combaterii pandemiei Covid 19, unde Israelul a reușit să realizeze un impresionant proces de vaccinare, admirat și recunoscut la nivel mondial.
De aceea, am încredere că relația noastră va continua să crească și să se dezvolte, atât în plan politic, dar și economic, în domenii precum știința și tehnologia, sănătate și agricultură, apărare și securitate, pentru a enumera doar câteva.
În acest sens, doresc să vă asigur, stimate domnule Președinte Rivlin, de tot sprijinul Parlamentului României, pentru toate acele proiecte și inițiative legislative care vor contribui în mod pozitiv la relația noastră bilaterală.
Fiți binevenit în Parlamentul României!

12.05.2021 16:51:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a participat la evenimentul “România și sistemul NATO de rachete balistice defensive – o contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică”, organizat de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României.
Importantul eveniment a fost dedicat aniversării a 5 ani de la certificarea capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore și a 10 ani de la semnarea Acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice.
La eveniment au participat secretarul general adjunct al NATO, dl Mircea Geoană (format online), ministrul Afacerilor Externe, dl Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naționale, dl Nicolae Ciucă, consilierul de stat, dl Constantin Ionescu, șeful Statului Major al Apărării, dl general-locotenent Daniel Petrescu, președintele al Comisiei pentru politică externă, dl senator Titus Corlățean, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO, dl Sorin Grindeanu și adjunctul interimar al șefului misiunii Ambasadei SUA, dna Sharon Umber.
În alocuțiunea susținută, președinta Senatului a afirmat: “Este un moment important pentru România și pentru cooperarea bilaterală cu Statele Unite ale Americii. Încă o dată se dovedește soliditatea parteneriatului nostru strategic pentru asigurarea securității și stabilității spațiului Euro-Atlantic și implicit a regiunii Mării Negre.
Aș vrea să punctez un moment important și anume participarea preşedintelui Joe Biden şi a secretarului de stat american Antony Blinken la Summitul Formatului București (B9), accentuând astfel principiul apărării colective surprins în articolul 5 al Tratatului de la Washington, ceea ce reconfirmă angajamentul Statelor Unite față de această parte a Europei și cu precădere față de regiunea Mării Negre.
România este puternic angajată în asigurarea securității și stabilității granițelor de est ale NATO, iar evoluția complexă și imprevizibilă a situației din regiunea Mării Negre ne determină să reflectăm cu maximă atenție și precauție la nevoile de dezvoltare a capabilităților forțelor noastre armate.
Prin participarea României la NATO Ballistic Missile Defense (BMD/ US EPAA) o dată cu găzduirea de interceptori tereștri la Deveselu, am reușit să facem pași importanți în direcția consolidării capacităților defensive și de descurajare și să asigurăm, nu doar securitatea națională, ci a întregii Alianţe.
În încheierea alocuțiunii sale, președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a subliniat: eforturile noastre trebuie să fie menținute în direcția transformării, modernizării și echipării forțelor armate române, aspect asupra căruia și Parlamentul României are o contribuție importantă și un rol direct”.

11.05.2021 17:06:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a primit-o la data de 11 mai a.c., pe doamna Wendy Morton, subsecretar de stat pentru Vecinătatea Europeană și Americi în cadrul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
 
Doamna președintă Dragu a subliniat importanța deosebită, pentru România, a alianței cu Regatului Unit și a Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, care contribuie la dezvoltarea cooperării bilaterale, în plan politic, economic și social, după părăsirea de către acest stat a Uniunii Europene.
De asemenea, domnia sa a evidențiat importanța intensificării dialogului inter-parlamentar, care poate aduce beneficii semnificative relațiilor româno-britanice în ansamblu.
Președinta Senatului a arătat că România continuă să acorde o atenție deosebită implementării Acordului de retragere, pe componenta drepturilor cetățenilor, având în vedere comunitatea românească numeroasă din Regat, garantarea și protejarea drepturilor acesteia reprezentând o prioritate pentru autoritățile de la București. În acest context, domnia sa a subliniat importanța aplicării conforme de către Marea Britanie a principiului non-discriminării între și pentru cetățenii UE, inclusiv în ceea ce privește problematica tratamentului diferențiat privind taxele pentru vizele de muncă.
Doamna Dragu a vorbit despre programul de guvernare al actualei coaliții, respectiv despre reformele instituționale și legislative privind modernizarea instituțiilor statului și dezvoltarea sectorială în domeniul infrastructurii,  digitalizării, energiei verzi și regenerabile.
Totodată, în timpul discuțiilor, părțile au abordat subiectul cooperării bilaterale în privința combaterii traficului de persoane și a sclaviei moderne, atât în plan instituțional cât și prin intermediul ONG-urilor cu competențe în domeniu.
Traficul de persoane și violența împotriva femeilor sunt subiecte extrem de grave. Tocmai de aceea combaterea acestor flageluri se află pe agenda mea politică încă de la începutul mandatului. Cele mai bune soluții pentru aceste probleme pot fi identificate atât de specialiștii în domeniu ai fiecărei țări, dar în special, în urma cooperării dintre state, în urma schimbului de experiență. Pledez pentru o intensificare a cooperării cu partea britanică, în spiritul bunelor practici, pe aceste subiecte”, a afirmat președinta Senatului.
 
 

10.05.2021 15:57:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu și președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban, au avut luni, 10 mai 2021, o întrevedere comună cu E.S. domnul Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, în cadrul vizitei oficiale pe care înaltul demnitar polonez o efectuează la București, la invitația omologului român.
Doamna Anca Dana Dragu a apreciat menținerea caracterului dinamic al dialogului strategic dintre România și Republica Polonă, chiar și în contextul pandemiei de COVID-19, menționând consultările permanente și foarte buna cooperare dintre cele două state atât în cadrul formatelor de dialog regional (Formatul București, Trilaterala România-Polonia-Turcia, Inițiativa celor Trei Mări), precum și la nivelul UE și al NATO.
Totodată, președinta Senatului a subliniat necesitatea încurajării creșterii schimburilor economice și a investițiilor reciproce, precum și importanța consolidării cooperării regionale, printre domeniile cu un imens potențial de dezvoltare regăsindu-se sectorul energetic, infrastructura și securitatea cibernetică.
În acest context, au fost amintite cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și cele două proiecte strategice de interconectare regională: Rail2Sea - calea ferată care leagă portul românesc Constanța de portul polon Gdansk - și Via Carpathia - proiect rutier cu o contribuție importantă la dezvoltarea economică din regiune.
Un alt subiect abordat de președinta Senatului în cadrul convorbirilor a fost cooperarea în domeniul securității și al apărării – principalul pilon al relațiilor bilaterale, cu accent pe consolidarea Flancului Estic al NATO și susținerea relației transatlantice.
Din partea Senatului României, la întrevedere au mai participat doamna Alina-Ștefania Gorghiu, vicepreședinte al Senatului, domnul Leonard Azamfirei, vicepreședinte al Senatului și domnul Lóránd Turos, liderul Grupului senatorial al Uniunii Democrate Maghiare din România.

10.05.2021 14:39:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu a avut luni, 10 mai a.c., în marja lucrărilor în format on-line ale Conferinței Președinților de Parlamente din statele membre ale UE, o întrevedere cu președinta Senatului italian, doamna Maria Elisabetta Alberti Casellati.
Președinta Senatului României a arătat importanța deosebită pe care țara noastră o acordă relației bilaterale și Parteneriatului lărgit cu Italia în plan politic, precum și colaborării în plan economic și în cadrul UE și al NATO. 
Doamna președintă Dragu a evidențiat importanța menținerii și sprijinirii drepturilor cetățenilor români care trăiesc și muncesc în Italia, mai ales în condițiile actualei pandemii și a efectelor economico-sociale ale acesteia. În acest sens, domnia sa a arătat interes atât pentru evoluția procesului de vaccinare în rândul comunității române din Italia dar și față de eventualele  măsuri de sprijin economic și financiare avute în vedere de autoritățile italiene față de aceasta.
Părțile au apreciat importanța și contribuția deosebită a comunității române și Italia, respectiv a celei italiene din România, la dezvoltarea economică și culturală a celor două țări
În cadrul discuțiilor au fost abordate și teme ce țin de combaterea violenței în familie, protejarea drepturilor femeilor și a minorităților precum și combaterea traficului de persoane.
Părțile au convenit asupra importanței reluării susținute a contactelor și dialogului în plan parlamentar, odată ce evoluția pandemiei va permite acest lucru în condiții de siguranță.
 
***

Totodată, în marja Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere în format videoconferință cu președintele Senatului Regatului Țărilor de Jos, dl. prof. dr. Jan Anthonie Bruijn.
În cadrul dialogului, președinta Senatului a salutat aniversarea, anul trecut, a 140 de ani de relații diplomatice româno-olandeze, exprimând totodată deschiderea părții române pentru intensificarea dialogului bilateral și identificarea altor domenii de convergență care să urmărească consolidarea cooperării dintre cele două țări la nivel european și multilateral.
Doamna Anca Dana Dragu a subliniat importanța consolidării și aprofundării legăturilor economice dintre România și Regatul Țărilor de Jos, exprimând interesul părții române pentru intensificarea cooperării sectoriale în domenii orientate spre viitor, precum: cercetarea, inovația, securitatea cibernetică, dezvoltarea noilor tehnologii și sectorul IT.
Președinta Senatului a dorit să evidențieze relația foarte bună de colaborare cu ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, amintind tema de interes comun privind lupta împotriva împotriva  violenței domestice și contribuția Regatului Țărilor de Jos în cadrul proiectului “Grădinile Senatului – Memorial Uranus“, prin crearea unui nou tip de lalea, “Tulipa Uranus”.
În încheierea convorbirii, președinta Senatului a adresat omologului olandez, dl. prof. dr. Jan Anthonie Bruijn, invitația de a vizita Senatul României.
 
***

În același timp, în marja conferinței, președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu și președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban au avut o convorbire, în format online, cu președintele Consiliului Național al Republici Slovace, domnul Boris Kollár.
Doamna Anca Dana Dragu a apreciat dinamica pozitivă a relațiilor româno-slovace, menționând convergența de poziții la nivel regional, european și transatlantic.
Totodată, președinta Senatului și-a exprimat recunoștința pentru modul exemplar în care poporul, autoritățile centrale și locale slovace prețuiesc și celebrează memoria militarilor români care au contribuit la eliberarea Republicii Slovace de sub regimul fascist.
Oficialul român a punctat contribuția diplomației parlamentare la consolidarea și dezvoltarea dialogului bilateral, grupurile parlamentare de prietenie constituind un instrument important pentru promovarea intereselor comune ale României și Republicii Slovace, prin organizarea de schimburi de cunoștințe și expertiză între parlamentarii celor două state și inițierea de noi proiecte.
În cadrul convorbirii, doamna Anca Dana Dragu a reiterat interesul pentru consolidarea schimburilor comerciale bilaterale și dinamizarea procesului investițional din România și Republica Slovacă.
În încheierea convorbirii, președinta Senatului a adresat mulțumiri părții slovace pentru sprijinul acordat României în vederea aderării la Spațiul Schengen și OCDE.

10.05.2021 13:06:00

Președinta Senatului, Anca Dragu,  a  participat la  Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană organizată, în format online, sub dimensiunea  parlamentară a  președinției germane a Consiliului Uniunii Europene,  în data de 10 mai a.c.
Principalele  teme  abordate  în cadrul conferinței au fost: digitalizarea  și transformarea sferei publice - riscuri și provocări pentru parlamentele statelor membre și  adoptarea rapoartelor  privind cooperarea interparlamentară în Uniunea Europeană.
În cadrul conferinței, a fost evidențiat faptul că digitalizarea reprezintă una dintre temele prioritare ale agendei europene curente. Tendința de accentuare a importanței domeniului este accelerată de contextul redresării economice post-criză, iar transformarea digitală reprezintă un instrument de dezvoltare a economiilor și societăților europene, ce poate contribui la crearea de locuri de muncă, la intensificarea competitivității și inovării în cadrul Uniunii Europene
 
În cadrul conferinței, președinta Senatului a afirmat: Pentru România, digitalizarea reprezintă o prioritate importantă pe agenda noastră politică națională și ne coordonăm eforturile instituționale în această direcție. Toți actorii relevanți lucrează pentru a face față acestei provocări în cel mai eficient și benefic mod posibil pentru cetățenii noștri, pentru mediul de afaceri și pentru sectorul public. O atenție specială acordăm accelerării acestui proces pentru a ne atinge obiectivele în acest domeniu, menținând în același timp abordarea centrată pe cetățean - ca principal beneficiar al proceselor de digitalizare ale administrației publice, precum și eforturile de proiectare, implementare și gestionare a soluțiilor digitale pentru sectorul public.”
 
Referitor la digitalizarea parlamentelor, dezbaterile conferinței s-au axat pe oportunitățile și riscurile noilor mijloace de comunicare digitală, precum și pe modalitatea în care aceste mijloace transformă sfera publică și, prin urmare, fundamentul democrației reprezentative – provocări pe care parlamentele trebuie să le ia în considerare.
Mai mult s-a agreat faptul că politicile, strategiile, reglementările și inițiativele din domeniul digital trebuie să-și găsească fundamentul în valorile europene, să respecte și să protejeze drepturile cetățenilor și,  în același timp, să răspundă unor nevoi concrete ale economiei și societății europene.
 
 

22.04.2021 20:16:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a primit în data de 22 aprilie a.c., pe ambasadorul Republicii Portugheze, E.S. doamna Teresa Macedo, în cadrul unei vizite de prezentare.

În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de consolidarea relaţiei bilaterale româno-portugheze precum şi teme aflate pe agenda europeană, prin prisma Preşedinţiei portugheze a Consiliului UE.

Preşedinta Senatului a evidenţiat excelenta relaţie bilaterală româno-portugheză, concretizată prin relaţii solide în plan politic şi economic, dar şi prin existenţa unei baze culturale și lingvistice comune, apreciind şi modalitatea în care este integrată comunitatea românească în Portugalia.

“În ultimii ani, schimburile comerciale se situează pe un grafic de creștere constantă, iar acest potențial trebuie exploatat pe deplin”, a afirmat Anca Dana Dragu.
Președinta Senatului a evidenţiat rolul important al contactelor la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie, care pot crea oportunități importante de dezvoltare a dialogului româno-portughez în domenii variate și pe o gamă largă de subiecte de interes comun.

În ceea ce priveşte preşedinţia portugheză a Consiliului UE, preşedinta Senatului a transmis aprecierea sa pentru eforturile depuse privind gestionarea agendei europene într-o perioadă dificilă.

De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost evidenţiată importanţa Conferinței privind viitorul Europei, care va fi lansată la 9 mai, şi care va oferi o oportunitate pentru implicarea cetățenilor în dezbateri pe teme legate de Uniunea Europeană.

„Consider că este o bună oportunitate pentru cetățenii europeni de a-și expune punctele de vedere cu privire la viitorul Uniunii Europene. Intenționez să mă implic activ în aceste dezbateri”, a afirmat Anca Dana Dragu.

Un ultim subiect pe agenda întrevederii a fost Summit-ul de la Porto care va fi dedicat afacerilor sociale și va începe în luna mai a acestui an.

22.04.2021 18:15:00

Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 22 aprilie a.c., pe domnul David Muniz, Însărcinat cu afaceri a.i. al Statelor Unite ale Americii în România, în cadrul unei vizite de prezentare.
 
Alianța cu Statele Unite ale Americii, bazată pe Parteneriatul Strategic și apartenența la NATO are o importanță deosebită pentru țara noastră. În continuare trebuie să dezvoltăm, să aprofundăm, Parteneriatul Strategic dintre țările noastre”, a afirmat președinta Senatului în cadrul întrevederii.
 
Părțile au apreciat nivelul foarte bun de colaborare existentă în plan economic și cel al energiei nucleare. De asemenea, a fost evidențiată necesitatea existenței unui cadru legislativ stabil în domeniul off shore, ceea ce va genera o creștere a încrederii investitorilor.
 
Consider că un punct de interes deosebit este dezvoltarea colaborării cu Senatul Statelor Unite ale Americii, atât la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie, a comisiilor de specialitate cât și al conducerii celor două instituții”, a afirmat Anca Dana Dragu.
 
În cadrul discuțiilor, Însărcinatul cu afaceri al S.U.A. a ținut să aprecieze în mod deosebit acțiunile actualei Coaliții de guvernare în scopul întăririi statului de drept prin promovarea unei legislații care să întărească rolul statului de drept dar și funcționarea sistemului juridic în scopul combaterii corupției.
 
 
În încheiere, președinta Senatului a pledat pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în America, prin includerea țării noastre în cadrul Programului Visa Waver, în spiritul excelentelor relații care caracterizează relația noastră bilaterală.

20.04.2021 21:15:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere marți, 20 aprilie a.c., cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Demnitarul român a folosit acest prilej pentru a o felicita pe doamna Maia Sandu pentru alegerea în funcție.

Atât președinta Senatului, cât și președinta Republicii Moldova, au evidențiat relațiile excelente dintre cele două popoare și state în spiritul valorilor democratice și a respectului reciproc.

Anca Dana Dragu a menționat că relațiile bilaterale sunt facilitate de istoria, limba, cultura și aspirațiile comune. În acest context, președinta Senatului și-a reafirmat sprijinul, în plan parlamentar, pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și susținerea autorităților Republicii Moldova pentru un parcurs de succes către un stat de drept.
Temele abordate în cadrul întrevederii au vizat actualitatea politică, economică, cea a traficului de persoane și a violenței domestice.

„Apreciez în mod deosebit faptul că Republica Moldova este condusă de o doamnă președintă pro-europeană. În condițiile geo-politice pe care regiunea le-a cunoscut în ultimele decenii, parcursul european este singura garanție pentru cetățenii Republicii Moldova pentru prosperitate, securitate și stabilitate”, a declarat Anca Dana Dragu.
La întrevedere au participat vicepreședinta Senatului, doamna Alina Gorghiu, președinta Comisie Juridice, doamna senator Iulia Scântei, președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul senator Angel Tâlvăr și domnul senator Radu Mihail, membru al Comisiei de politică externă.

09.04.2021 12:32:00

Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit joi, 8 aprilie a.c., pe E.S. domnul Kim Yong-ho, ambasadorul Republicii Coreea la București, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au confirmat caracterul substanțial al Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea, arătând angajamentul ambelor părți pentru continuarea, de o manieră susținută, a cooperării bilaterale și a dialogului la toate nivelurile.
Președinta Senatului și ambasadorul Republicii Coreea la București au subliniat relevanța diplomației parlamentare în promovarea intereselor comune, pledând în favoarea menținerii dinamicii deosebit de pozitive a colaborării la nivelul celor două foruri legislative.
Discuțiile au vizat, totodată, modalități concrete de diversificare și aprofundare a relației economice bilaterale, prin valorificarea superioară a potențialului existent. În context, președinta Senatului a exprimat interesul statului român pentru atragerea de noi investiții cu capital sud-coreean în economia românească, arătând că aceasta oferă diferite oportunități de investiții în domenii precum industria auto, industria chimică, energie și infrastructură.
Totodată, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la cooperarea în plan multilateral, exprimând apreciere pentru buna cooperare, sprijinul reciproc în planul candidaturilor României și Republicii Coreea și pozițiile similare adoptate în domeniul drepturilor omului. Cu acest prilej, ambasadorul Kim Yong-ho a salutat poziția constantă a României în ceea ce privește reglementarea pașnică a situației din Peninsula Coreea.
Un element important subliniat de președinta Senatului, în cadrul cooperării multilaterale, a vizat candidatura țării noastre la Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Anca Dana Dragu a arătat că acesta reprezintă un obiectiv strategic al politicii externe a României și a adresat mulțumiri Republicii Coreea pentru sprijinul acordat în acest dosar.
Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb de opinii pe tema gestionării situației pandemice și a bunei cooperări dintre cele două  state în contextul generat de virusul SARS – CoV2.

09.04.2021 12:26:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit joi, 8 aprilie a.c, pe E.S. domnul Phillipe Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei în România, în cadrul unei vizite de prezentare.
În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-belgiană în plan parlamentar, social, educațional și mai ales economic.
Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-belgian, urmând a fi efectuate și vizite de lucru și schimburi de experiență între reprezentanții Senatului României și omologii belgieni, de îndată ce măsurile sanitare vor permite acest lucru. A fost subliniată totodată necesitatea întăririi cooperării bilaterale mai ales în ceea ce privește lupta împotriva violenței domestice și a traficului uman.
Președinta Senatului României a reiterat importanța majoră pentru România a aderării la OCDE, organizație deosebit de semnificativă în ceea ce privește standardele de excelență în domeniul guvernanței economice și a unui mediu de afaceri predictibil și inovator. Partea belgiană a exprimat întreaga susținere în acest demers, subliniind că aderarea României la OCDE va fi benefică și pentru partenerii economici ai României.
Doamna președintă Anca Dragu a subliniat faptul că România rămâne angajată în consolidarea relației UE, accentuând interesele convergente ale României și Belgiei cât și experiența în procesul de coordonare ca bază pentru consolidarea cooperării noastre la nivelul UE, putând avea un impact pozitiv reciproc asupra diferitelor dosare în așteptare, printre care și cele ce vizează aderarea României la Schengen și finalizarea MCV. Anca Dana Dragu a evidențiat faptul că pe baza progreselor noastre și pentru a evita duplicarea instrumentelor în acest domeniu, este necesară eliminarea treptată a MCV și trecerea la o evaluare exclusiv în cadrul noului mecanism orizontal, ca toate celelalte state membre ale UE. Partea belgiană a dat asigurări de întreaga susținere în acest sens.  
De asemenea, interlocutorii au căzut de acord asupra importanței fundamentale a susținerii obiectivului de consolidare a rolului UE de partener activ și robust  în relația transatlantică.
Președinta Senatului a adresat aprecieri pentru ajutorul sanitar primit de către România în ce privește preluarea și tratarea marilor arși  români.
 

01.04.2021 16:42:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a primit-o în data de 1 aprilie a.c., pe E.S. doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Republicii Austria la București.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de consolidarea şi diversificarea cooperării între România şi Austria în domenii de interes comun.
Preşedinta Senatului a subliniat că Austria este un partener important pentru România, salutând aniversarea, anul trecut, a 100 de ani de relații diplomatice. În acest sens, domnia sa a punctat faptul că un pilon de bază al cooperării bilaterale îl reprezintă legăturile economice foarte strânse, amintind contribuția importanţă a  companiilor austriece din sistemul bancar din România.
În context, doamna Anca Dana Dragu a evidenţiat importanţa, pentru România, a creşterii eficienţei economice și competitivităţii financiare a sectorului privat. Acest aspect, împreună cu informarea corectă și asigurarea unei educaţii economico-financiare încă din şcoală, va duce, în viitor, la luarea unor decizii corecte și bazate pe analize serioase și obiective în aceste domenii,  eliberate de diverși factori emoționali sau subiectiv-conjuncturali.
De asemenea, a avut loc un schimb de idei pe teme privind combaterea traficului de fiinţe şi a violenţei domestice. Ambasadorul Austriei, a folosit acest prilej pentru a saluta organizarea de către preşedinta Senatului a unui eveniment, pe aceste subiecte, la care au participat ambasadori din mai multe state.
În același timp, președinta Senatului a trecut în revistă și alte iniţiative pe care le-a promovat în acest sens, arătând interesul pentru un schimb de bune practici şi informaţii în vederea conturării unor modificări benefice a legislaţiei româneşti referitoare la combaterea traficului de fiinţe şi a violenţei domestice.
 

31.03.2021 16:29:00

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a fost gazda unui eveniment care a reunit ambasadori din mai multe state, principalele subiecte de discuție fiind combaterea violenței domestice și a traficului de persoane.
Au răspuns invitației președintei Senatului E.S. dna Taous DJELLOULI, ambasadorul Republicii Algeriene Democratice și Populare,  E.S. dna Isabel RAUSCHER, ambasadorul Republicii Austria, E.S. dna Maria Laura DA ROCHA, ambasadorul Republicii Federative a Braziliei, E.S. dna Annick GOULET, ambasadorul Canadei , E.S. dna Marija KAPITANOVIĆ, ambasadorul Republicii Croația, E.S. dna Ingrid KRESSEL, ambasadorul Republicii Estonia, E.S. dna Laurence AUER, ambasadorul Republicii Franceze , E.S. dna Sofia GRAMMATA, ambasadorul Republicii Elene, E.S. dna Rana MOKADDEM,  ambasadorul Republicii Libaneze, E.S. dna Violeta MOTULAITÉ,  ambasadorul Republicii Lituania, E.S. dna Siri Beate BARRY, ambasadorul Regatului Norvegiei, E.S. dna Mariá Eugenia ECHEVERRĺA, ambasadorul Republicii Peru, E.S. dna Raja JHINAOUI BEN ALI, ambasadorul Republicii Tunisiene.
 
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu a declarat: “Combaterea traficului de persoane și violența domestică sunt subiecte aflate pe agenda mea prioritară, pentru acest mandat. Consider că traficul de persoane este una dintre cele mai grave şi mai crunte infracţiuni din lume.
Pentru a lupta eficient împotriva traficului de ființe umane trebuie, în primul rând, să avem o perspectivă generală asupra fenomenului. Trebuie avute în vedere toate aspectele, începând cu legea penală din fiecare stat și eficiența aplicării ei, cât și, de exemplu, fenomenul migrației.
Determinarea cauzelor care conduc la extinderea acestuia sunt indicatorii esențiali pentru conceperea unor măsuri eficiente de combatere.
Fenomenul afectează un număr uriaș de persoane și, dacă ne gândim că foarte multe dintre ele sunt minore ne dăm seama de gravitatea acestuia, realizăm că sunt necesare o serie de măsuri complementare cum ar fi, de exemplu, acordarea unei atenţii speciale minorilor traficați.
De asemenea, combaterea violenței domestice este un subiect extrem de sensibil și de greu. Este o problemă majoră a societăţii cotidiene întrucât poate să îmbrace forme diverse, mai mult sau mai puţin vizibile, precum violenţa fizică, psihologică, economică şi socială.
Având în vedere complexitatea analizei asupra acestor fenomene infracționale și faptul că există state cu rezultate bune în lupta împotriva acestora, le-am invitat pe doamnele ambasadoare la discuții constructive, pentru schimb de experientă și, în mod special, pentru întărirea conlucrării dintre statelor noastre.
Le mulțumesc în mod deosebit doamnelor ambasadoare care au dat curs invitației mele, care ne-au împărtășit din experiența de bune practici a țărilor lor și sper că acest eveniment este piatra de temelie a unei colaborări care va da rezultate atât în combaterea traficului de persoane cât și în cea a violenței domestice.”
Consultările cu doamnele ambasadoare vor continua pentru a prelua cele mai bune politici pentru combaterea violenței domestice, a trafcului de persoane, dar și pentru a promova egalitatea de gen.
La eveniment au participat și reprezentante ale Parlamentului României: dna senator Silvia DINICĂ, președinta Comisiei Economice, Industrii și Servicii,  dna senator Simona SPĂTARU, vicepreședinta Comisiei juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, dna deputat Oana Țoiu - președinta Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, dna deputat Denisa NEAGU, vicepreședinta Comisiei pentru Știință și Tehnologie, dna deputat Mara CALISTA și dna deputat Oana ÖZMEN.
 

12.03.2021 11:53:00
12.03.2021 11:02:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a primit-o joi, 11 martie a.c., pe E.S. doamna Therese Hydén, ambasadoarea Regatului Suediei în România.
În cadrul dialogului au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală în plan parlamentar și sectorial, cu precădere în domeniul educației, egalității de gen și combaterii violenței domestice.
Anca Dragu a expus prioritățile agendei politice a domniei sale, cu accent deosebit pe asigurarea cadrului legislativ și implementarea acestuia în domenii precum combaterea violenței domestice, egalitatea de gen și educație. Domnia sa a arătat importanța, pentru societatea noastră, a asigurării condițiilor optime, în plan legal și practic atât în privința drepturilor femeilor cât și al unui cadru educațional adaptat cerințelor europene actuale.
În acest sens, domnia sa a făcut apel la creșterea cooperării cu partea suedeză, printr-un schimb susținut de experiență în spiritul bunelor practici în domeniile menționate. Președinta Senatului a apreciat, de asemenea, utilitatea întâlnirilor avute, în format on line pe aceste teme, cu ambasadoarele țărilor UE acreditate în România, subliniind necesitatea continuării pe mai departe a acestor inițiative, cu includerea reprezentantelor altor state non UE.
Anca Dragu a exprimat totodată încrederea că cooperarea în plan parlamentar va fi întărită odată cu crearea Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, împreună cu colaborarea la nivelul conducerii și comisiilor de specialitate ale Senatului României și Parlamentului suedez.

05.03.2021 14:16:00

Anca Dana Dragu, președinta Senatului României, l-a primit în data de 4 martie a.c., pe E.S. Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii au fost purtate discuţii privind consolidarea şi diversificarea relaţiilor între România şi Germania.
Preşedinta Senatului a făcut o prezentare a priorităţilor domniei sale în îndeplinirea mandatului la conducerea Senatului, evidenţiind interesul deosebit pe care îl are pentru combaterea violenţei domestice, traficului de persoane, promovarea egalităţii de gen, educaţiei dar şi pentru domeniul economic.
Doamna preşedintă Anca Dana Dragu a folosit acest prilej pentru a transmite aprecierea faţă de eforturile şi realizările depuse de Președinția germană a Consiliului UE, în avansarea agendei europene, în contextul dificil generat de criza Covid-19. În acest context, domnia sa a evidenţiat importanţa finalizării cu succes a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual și a Regulamentului privind Mecanismul pentru Redresare și Reziliență.
În ceea ce priveşte cooperarea economică, părţile au exprimat aprecierea pentru legăturile strânse între cele două state, fiind abordate şi modalităţile de creștere și consolidare a prezenței investitorilor germani pe piețele românești, în sectoare de interes reciproc. În acest sens, a fost amintită educaţia duală, şi subliniată importanţa continuării proiectelor şi iniţiativelor în acest domeniu.

04.03.2021 17:02:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a primit-o joi, 4 martie a.c, pe E.S. doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadoarea Republicii Tunisiene în România, în cadrul unei vizite de prezentare. În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-tunisiană în plan parlamentar, teme din domeniul social, economic și, mai ales, educațional.
Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-tunisan și în format fizic, pe măsură ce efectele pandemiei Covid 19  vor scădea și vor permite acest lucru. Discuțiile au vizat stabilirea unui calendar de acțiuni comune care se vor desfășura în format online, în primă fază, având în vedere contextul sanitar global, urmând a fi efectuate și vizite de lucru, și schimburi de experiență între reprezentanții Senatului României și omologii tunisieni. A fost subliniată, totodată, necesitatea întăririi cooperării bilaterale mai ales în ceea ce privește lupta împotriva terorismului și migrația.
Anca Dragu a subliniat faptul că România rămâne angajată în consolidarea relației UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică, atât Uniunea Europeană, cât și Tunisia trebuind să depună eforturi pentru a oferi o vizibilitate mai mare relației lor strategice și beneficiilor acestei cooperări pentru cetățenii de pe ambele părți ale Mării Mediterane. De asemenea, a fost abordată necesitatea cooperării bilaterale în cadrul Summitului Francofoniei, ce va avea loc în noiembrie 2021.
Totodată a fost abordată cooperarea în planul educației și al studenților tunisieni care studiază în țara noastră, respectiv procedurile de acordare și prelungire a vizelor de studii ale acestora.
Președinta Senatului a adresat aprecieri pentru denumirea unei piațete din capitala Tunis cu numele de Regina Maria, în fața ambasadei României din acest oraș.

25.02.2021 17:01:00

Joi, 25 februarie 2021, Președinta Senatului, Anca Dragu, a susținut o teleconferință cu omologul său spaniol, Președinta Senatului Regatului Spaniei, E.S. Dna. María Pilar Llop Cuenca, E.S. Dl. Manuel Cavero Gómez, secretar general al Senatului spaniol, E.S. Dl. Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei în România și E.S. Dna. Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Regatul Spaniei.
 
Subiectul abordat a fost proiectul inițiat de Președinta Senatului României, Anca Dragu, cu scopul de a lupta împotriva violenței domestice, respectiv împotriva abuzurilor fizice la care sunt supuse femeile din țara noastră. Anca Dragu recunoaște experiența Regatului Spaniei în ceea ce privește combaterea acestui fenomen, atât la nivel legislativ, cât la nivelul implementării legilor în vigoare. Prin urmare, Președinta Senatului României a adresat invitația colegilor din Parlamentul Spaniei de a întări relația interparlamentară prin crearea unui grup de lucru bilingv care să aibă ca obiectiv transmiterea de bune practici adoptate de Spania în acest domeniu și coordonarea măsurilor legislative într-un pachet unitar, aliniat legislației europene și adaptat situațiilor reale raportate în România, raportate la indicatori reali ai fenomenelor din teren.
 
În cadrul convorbirii, Anca Dragu a declarat: ”Am studiat modele de politici publice care sa protejeze femeile în societate, iar Spania este unul dintre liderii europeni când vine vorba de acest subiect. Din păcate, lucrurile în România se schimbă prea încet pentru amploarea fenomenului. Numai în prima jumătate a anului trecut, au fost raportate 5.500 de cazuri de violență împotriva femeilor, însă știm că în realitate numărul este mult mai mare, iar femeile nu au un acces facil la autoritățile statului pentru a fi ocrotite”.
 
Președinta Senatului Spaniei încurajează această inițiativă și susține stimularea colaborării celor două parlamente. E.S. Dna. María Pilar Llop Cuenca a susținut că politica este cea care trebuie să furnizeze răspunsuri în combaterea acestui fenomen.
 
Cele două părți au citit și semnat o declarație comună în acest sens.
 
”Președinții Senatului spaniol și român și-au declarat angajamentul ferm de a-și dedica în continuare eforturile pentru combaterea violenței împotriva femeilor în toate manifestările sale, solidaritatea față de victime și condamnarea lor cea mai puternică a atitudinilor și a actelor de violență împotriva femeilor. Adunările parlamentare trebuie să funcționeze în toate spațiile publice, pentru a elimina stereotipurile și prejudecățile bazate pe gen.”

25.02.2021 16:50:00

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a primit-o joi, 25 februarie a.c., pe E.S. doamna Marjut Akola, ambasadoarea Republicii Finlanda în România, în cadrul unei vizite de prezentare.
În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-finlandeză în plan politic, economic și al educației.
Anca Dana Dragu a expus proiectele legislative pe care actuala coaliție de guvernare intenționează să le promoveze și implementeze, incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu precădere în planul reformei instituționale, a legilor justiției și a reformei sistemului școlar și educației. În acest sens, președinta Senatului a arătat utilitatea și necesitatea implementării sistemului de învățământ școlar bazat pe un orar de la ”8 la 5” și completat cu asigurarea unei mese calde zilnice, adresând aprecieri pentru experiența finlandeză în domeniu.
Președinta Senatului a subliniat, de asemenea, utilitatea pentru mediul de afaceri din România a cooperării între sectorul bancar și cel antreprenorial, în vederea creșterii volumului creditelor acordate întreprinzătorilor, bazate  pe planuri de afaceri sustenabile și necesare dezvoltării economice. În acest sens, domnia sa a prezentat intenția actualei administrații de a înființa o Bancă Națională de Promovare care, alături de alte instrumente financiare, să asigure finanțarea și suportarea în comun, împreună cu investitorii, a eventualelor riscuri aferente unor proiecte de anvergură. Totodată, demnitarul român a subliniat importanța dezvoltării sectorului industrial, în special în plan energetic și prin adoptarea tehnologiilor verzi, sustenabile din punct de vedere ecologic.
Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-finlandez și în format fizic, pe măsură ce efectele pandemiei Covid 19  vor scădea și vor permite acest lucru.

25.02.2021 16:37:00

Doamna Anca Dana Dragu, președinta Senatului României, a primit-o în data de 25 februarie a.c., pe E.S. doamna Annick Goulet, ambasadoarea Canadei în România, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii, au fost purtate discuţii privind consolidarea legăturilor între România şi Canada, în plan bilateral şi multilateral. Părţile au apreciat evoluția pozitivă a relațiilor dintre cele două ţări din ultimii ani, inclusiv pe fondul pandemiei și schimbărilor la nivel de guverne. În acest sens a fost menţionată ratificarea de către România a Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA), dovadă a încrederii și prieteniei între cele două ţări, dar şi sprijinirea de către Canada a aderării României la OCDE.
Preşedinta Senatului a făcut o scurtă prezentare a priorităţilor sale pe perioada mandatului, evidențiind interesul pentru acele politici publice care să ducă la modernizarea societăţii româneşti. Anca Dana Dragu a menţionat ca teme de interes egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, reforma educaţiei precum şi combaterea traficului de persoane şi a violenţei domestice.
Oficialul român a subliniat importanţa pe care o are respectarea drepturilor femeilor şi promovarea acestora în funcţii de conducere, lucru care nu se realizează doar prin legislaţie, ci şi prin educaţie care să genereze schimbări în conştiinţa şi comportamentul cetățenilor.
Anca Dana Dragu a evidenţiat totodată rolul pe care l-ar avea o reformă sistemului şcolar, amintind de proiectul „Școala de la 8 la 5”, iniţiat de domnia sa, care prevede pe lângă accesul la educație, o masă corespunzătoare, cu toate elementele nutritive, precum și activități extracurriculare. Acest program ar duce atât la o reducere a abandonului şcolar în rândul copiilor din familii cu situaţii materiale precare, cât şi la sprijinirea femeilor care lucrează, asigurându-le astfel posibilitatea de a lăsa copiii într-un mediu sigur.
În cadrul întâlnirii au mai fost abordate şi teme privind gestionarea pandemiei de COVID-19, precum şi măsuri ce pot fi luate pentru a sprijini redresarea economică.

23.02.2021 16:15:00

Președinta Senatului României, Anca Dana Dragu, l-a primit astăzi, 23 februarie a.c., pe E.S. Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, într-o vizită de prezentare.
În cadrul dialogului, președinta Senatului a exprimat deschiderea părții române pentru intensificarea dialogului bilateral și identificarea de noi domenii de convergență, care să urmărească consolidarea cooperării dintre cele două țări la nivel european și multilateral.
Demnitarul român a prezentat pe scurt prioritățile legislative din cadrul mandatului de președintă a Senatului, cu accent atât pe măsurile financiare considerate a fi oportune pentru a combate efectele pandemiei și a încuraja redresarea economică cât mai rapidă a României, precum și pe necesitatea unității și solidarității între cetățeni.
În acest context, a menționat cele 80 de miliarde de euro, bani europeni, aflați la dispoziția României pentru investiții și dezvoltare, proiecte care nu pot fi implementate în absența reformelor reale, a unui mediu politic stabil și a unui cadru legislativ transparent, predictibil, care să aibă la bază statul de drept.
Totodată, președinta Senatului a evidențiat unul dintre proiectele de suflet inițiat în 2016, în calitate de ministru al Finanțelor Publice, și inclus în Programul actual de guvernare, Școala de la 8 la 5, astfel încât, pe lângă accesul la educație, copiilor să le fie asigurată și o masă caldă, cu toate elementele nutritive necesare activităților extracuriculare.
Acest proiect subliniază necesitatea de a renunța la școala în două sau trei schimburi și imperativul investițiilor în infrastructură prin construcția de școli noi.
Alte teme abordate de cele două părți în cadrul discuțiilor au vizat: statul de drept, educația agricolă și proiectul „Grădinile Senatului – Memorial Uranus”.
 

16.02.2021 17:23:00
05.02.2021 10:08:00

Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 4 februarie a.c., pe E.S. domnul Hiroshi Ueda, noul ambasador al Japoniei la București, în vizită de prezentare.
Anca Dragu și Hiroshi Ueda au apreciat nivelul foarte bun al relațiilor româno-japoneze și caracterul dinamic al dialogului politico-diplomatic, reflectate inclusiv prin dorința de a încheia, în cursul acestui an, un Acord de Parteneriat Strategic, conform deciziei luate de președintele României, Klaus Iohannis, și de fostul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, la București, în ianuarie 2018. Proiectul Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia este complementar Acordului de Parteneriat Strategic încheiat de Uniunea Europeană și Japonia în 2019, fiind conceput să ofere elemente suplimentare de valoare și să coordoneze cooperarea bilaterală în patru domenii esențiale: politic, strategic, economic și cultural-științific.
În contextul celebrării, în 2021, a centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze, părțile au exprimat deschiderea de a marca acest moment aniversar important prin acțiuni de referință, care vizează inclusiv realizarea unor schimburi de vizite în plan parlamentar, în vederea menținerii trendului deosebit de favorabil înregistrat în prezent de colaborarea dintre România și Japonia pe toate planurile.
De asemenea, în cadrul convorbirilor au fost abordate teme ce țin de perspectivele dezvoltării colaborării în plan economic și al investițiilor nipone în România, cele două părți exprimând dorința de a menține tendința de creștere a schimburilor comerciale din 2020. În context, demnitarul român a subliniat necesitatea valorificării pe deplin a potențialului existent de cooperare și a arătat importanța pe care o acordă asigurării stabilității și predictibilității în mediul economic, elemente menite să favorizeze atragerea de noi investitori și creșterea schimburilor comerciale.
În planul dimensiunii economice a parteneriatului bilateral, președinta Senatului a exprimat apreciere pentru participarea Japoniei la proiecte majore de investiții în România.
Întrevederea a prilejuit, totodată, discuții privind participarea României la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo din vara acestui an, precum și invitația adresată României de a participa la Expoziția Mondială de la Osaka din 2025.
Oficialul român a adresat ambasadorului japonez urări de succes în îndeplinirea mandatului său, asigurându-l de întregul sprijin și disponibilitate spre dialog din partea Senatului României.

02.02.2021 11:14:00

Dragi colege,

Dragi colegi,

Vă propun să ținem un moment de reculegere în memoria victimelor tragicului accident de la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș.

Vă mulțumesc!

 

Doamnelor senatoare,

Domnilor senatori,

Dragi colegi,

Ne aflăm astăzi la prima ședință a acestei noi sesiuni parlamentare. Cu această ocazie, vreau să vă adresez câteva cuvinte referitoare la modul în care îmi doresc să se desfășoare activitatea noastră în această perioadă. Primul lucru pe care aș dori să îl menționez aici este că cei aleși ca membri în Senatul României, prin comportamentul, activitatea și atitudinea noastră trebuie să constituim un bun exemplu pentru cei pe care îi reprezentăm, un adevărat etalon la nivelul întregii societăți.

Reiau ceea ce am afirmat în discursul de inaugurare, spunând că întreaga noastră activitate trebuie să se desfășoare sub auspiciul noțiunii de respect. Să-i respectăm, în primul rând, pe cei pe care îi reprezentăm aici, în Senat, pe cetățenii români, să respectăm instituția, Parlamentul României, cea mai importantă în arhitectura statului român, să ne respectăm colegii, să ne respectăm între noi.

Parlamentul și, în speță, Senatul României, trebuie să revină la rolul său consacrat în Constituție și anume un for al dezbaterilor și al deciziilor politice, în care se confruntă idei și opinii diverse, pentru ca la final să rezulte cele mai bune soluții pentru cetățenii români, materializate prin legi adoptate pe baza studiilor de impact și a analizelor de oportunitate.

Am menționat acest aspect, dat fiind faptul că, în legislatura precedentă, 40% din proiectele de lege și propuneri legislative adoptate de Senat în calitate de primă Cameră au fost adoptate tacit, în lipsa unei dezbateri. Legi importante cum ar fi cele din domeniul justiției.

Mai exact din 2.051 de proiecte de lege și propuneri legislative, 1.788 adoptate în calitate de primă cameră, 247 de camera decizională și 16 în ședința comună cu Camera Deputaților, 729 de proiecte de lege și propuneri legislative au fost adoptate tacit. Adică 35,5% din total și peste 40% din cele adoptate în calitate de primă Cameră. Enorm! Asta înseamnă, cel puțin din acest punct de vedere, că s-a muncit în proporție de 65%. Trebuie să punem capăt împreună acestei stări de fapt.

De asemenea, trebuie să recuperăm decalajele produse ca urmare a întârzierii transpunerii directivelor europene, pentru a evita situațiile de infringement. Trebuie să întărim rolul Senatului în ceea ce privește politica externă și să contribuim la accentuarea colaborării interparlamentare.


Dragi colegi,

Fiecare dintre noi, fie prin prisma apartenenței la un partid, la o doctrină politică, fie datorită modului diferit în care vedem societatea, are viziuni și concepții diferite despre căile și mijloacele prin care putem produce bunăstare în rândul celor pe care îi reprezentăm.

Ceea ce vreau să ne unească este buna-credință și să avem ca unic și exclusiv obiectiv interesul cetățenilor români și nu interese obscure personale sau de grup. Transparența actului legislativ și a activității Senatului trebuie să devină un atribut esențial în tot ceea ce facem.

Îmi doresc ca fiecare dintre noi să pună umărul la reformarea statului prin măsuri ce vizează justiția, educația, sănătatea, digitalizarea serviciilor oferite de statul român, un cod electoral modern și complet, să contribuim din postura în care ne aflăm la dezvoltarea infrastructurii, la aplicarea cât mai rapidă a măsurilor prevăzute de Pactul Verde European, la o nouă politică industrială, să pregătim terenul pentru noile industrii bazate pe tehnologii avansate.


Dragi colegi,

România trece în continuare printr-o perioadă grea, de criză sanitară provocată de pandemia COVID-19. Sistemul de îngrijire a sănătăţii şi economia, în ansamblu, sunt puse la încercare şi este datoria noastră, ca parlamentari, să găsim cele mai bune soluţii pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare familie şi pentru fiecare companie care se confrunt cu dificultăţi în această perioadă. Este un timp al solidarității și al responsabilității, în care societatea românească așteaptă mult de la noi, parlamentarii.

Sper şi sunt convinsă că și dumneavoastră sunteți în asentimentul meu, ca la sfârșitul acestei sesiuni, să putem privi în urmă și să fim mândri de activitatea noastră și de modul în care am contribuit la o Românie prosperă, la o Românie modernă.

Mult succes!

Vă mulțumesc!

28.01.2021 16:20:00

Președinta Senatului României, Anca Dana Dragu, l-a primit astăzi, 28 ianuarie a.c., pe E.S. dl David Saranga, ambasadorul Israelului în România, într-o vizită de prezentare.
În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea în plan parlamentar, în domeniul energetic, inteligenței artificiale, precum și în domeniul cercetării-dezvoltării.
A fost convenită intensificarea relațiilor de cooperare între Senatul României și Knesset, fiind reînnoită invitația pentru Președinta Senatului de a vizita Israelul, ulterior alegerilor parlamentare din această țară.
Părțile au subliniat importanța intensificării relațiilor de cooperare în domeniul energetic, cu accent pe utilizarea de energie verde și necesitatea digitalizării sectorului energetic.
A fost, totodată, apreciată importanța cooperării bilaterale în domeniile inteligență artificială și cercetare-dezvoltare și pe identificarea mijloacelor prin care aceasta se poate intensifica.
Doamna președintă Anca Dana Dragu a subliniat, încă o dată, întreaga importanță a conștientizării fenomenelor declanșate de anti-semitism, xenofobie și rasism pentru a lupta împotriva acestui flagel cu o voce comună.
Demnitarul român a dorit să felicite autoritățile israeliene cu privire la modul în care acestea combat efectele pandemiei, precum și succesul campaniei de vaccinare din Israel. De asemenea, domnul ambasador a apreciat progresul autorităților române în campania de vaccinare, în ciuda deficiențelor existente în sistemul medical.

28.01.2021 11:37:00


Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere miercuri, 27 ianuarie a.c., cu Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Nisreen Rubaian.
 
În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte referitoare la mandatul și activitățile UNHCR în România și a fost evidențiată contribuția României la eforturile de solidaritate europeană și globală având ca scop protecția refugiaților.
 
Președinta Senatului și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat de UNHCR în dezvoltarea legislaţiei naţionale privind azilul şi migraţia, în pregătirea personalului cu atribuții în domeniu și în asigurarea bunei funcționări a centrelor regionale pentru solicitanții de azil aflate în România. A fost menționată, în mod special, activitatea Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara, prima instituție de acest tip din lume, înființată pe baza acordului tripartit dintre Guvernul României, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
 
Oficialul român a subliniat că România va continua să ofere sprijin și protecție refugiaților, conform normelor internaționale în materie, acționând în acest scop din tripla sa postură, de donator emergent de asistență pentru dezvoltare, de stat de relocare și de promotor consecvent al agendei umanitare. În acest sens, a evocat implicarea activă a României, la nivel european, în efortul de relocare intra-UE și de relocare externă și a amintit că, în contextul crizei pandemice, care accentuează semnificativ vulnerabilitatea refugiaților, persoanele care au nevoie de protecție internațională sau asistență umanitară sunt exceptate de la interdicția de intrare pe teritoriul țării noastre, aplicabilă cetățenilor străini și apatrizi.
 
Remarcând nivelul deosebit al cooperării cu România, Reprezentantul UNHCR a mulțumit autorităților române pentru asistența acordată refugiaților, chiar și în condițiile dificile ale crizei sanitare, și pentru excelenta colaborare cu toate agențiile ONU implicate (UNHCR, OIM, OMS). A precizat totodată că UNHCR acordă prioritate colaborării cu parlamentele, care au un rol esențial în adoptarea legislației necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale refugiaților și solicitanților de azil și și-a manifestat dorința de consolidare a relației instituționale dintre UNHCR și Senatul României.
 
Președinta Senatului a subliniat interesul României de a dezvolta în continuare relația cu UNHCR, inclusiv la nivel parlamentar, prin implicarea comisiilor de specialitate, arătând că dialogul, consultările, dezbaterile tematice și alte activități organizate la acest nivel pot contribui la consolidarea cadrului strategic și legislativ național în domeniu, dar și la o mai bună informare a cetățenilor cu privire la situația refugiaților și provocările cu care aceștia se confruntă.
 
Informații suplimentare
 
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a fost înființat în 1950, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în scopul de a coordona operațiuni internaționale pentru protecția refugiaților. UNHCR acționează pentru: asigurarea unor proceduri de azil echitabile și eficiente și a unor condiții decente de primire pentru solicitanții de azil; integrarea refugiaților în societățile gazdă, relocarea lor în terțe țări sau revenirea lor voluntară în țările de origine, în condiții de siguranță; gestionarea problematicii apatridiei și protecția persoanelor apatride; sprijinirea persoanelor strămutate intern și a foștilor refugiați reveniți acasă; sensibilizarea opiniei publice cu privire la nevoile refugiaților. Echipele UNHCR își desfășoară activitatea în 135 de țări, acordând asistență de specialitate în domeniile juridic, administrativ, sanitar etc. 

25.01.2021 14:19:00

În cadrul ședinței Biroului Permanent al Senatului, a fost aprobată convocarea sesiunii extraordinare în vederea aprobării proiectului de buget al Senatului pentru anul 2021. La finalul ședinței, președinta Senatului, Anca Dana Dragu a declarat:
În 2020, am funcționat în condiții anormale, cheltuielile de transport, deplasare au fost mult sub  prognoză. De regulă, orice buget începe de la execuția bugetară a anului precedent, dar cum anul precedent nu este un reper, a trebuit să facem o combinație între execuție și realitate”.
Referindu-se la obiectivele pe care le are pentru 2021, Președinta Senatului a declarat:
“Vreau să mă concentrez pe accesul la finanțare pe care trebuie să îl aibă companiile și, în special, antreprenorii pentru că aceasta este soluția prin care să reluăm creșterea economică, o creștere economică sănătoasă, bazată pe inițiativa privată și care să ne asigure o relansare economică reală. Activitatea economică pare că își revine, dar clar are nevoie de un impuls în sectorul financiar.
Apoi sunt aspectele sociale care îmi sunt foarte apropiate sufletului și la care am contribuit direct și mă refer aici la acest program “Școala de la 8 la 5”,  care include nu numai masa caldă în școli, dar și un program de activități extracuriculare și sportive pentru copii, astfel încât copiii să poată petrece la scoală cât petrec și părinții la serviciu.“

În același timp, președinta Senatului a făcut referire la alte două obiective importante pe care îl are în vedere și anume: violența domestică și traficul de persoane.
“Sunt subiecte care mă preocupă în mod deosebit.  Sunt multe dureri acumulate și, în mod evident, lucrurile trebuie schimbate, regândite. Dar aici vorbim despre o reformă amplă. Nu va dura o zi-două, va dura multe luni până când vom identifica toate problemele, vom gândi mecanismele, vom crea instituții. În concluzie, nu este de ajuns un articol de lege.“
 O altă prioritate pe care o are în vedere președinta Senatului se referă la Codul Electoral și Comisia comună a Senatului și Camerei Deputaților privind reforma codului electoral.
“Ambiția noastră este ca peste 4 ani, să avem un Cod Electoral modern, echilibrat, care să asigure condiții egale de desfășurare a tuturor alegerilor. În acest moment, avem vreo 6-7 legi electorale, fiecare rundă electorală s-a desfășurat după alte reguli, nimeni nu știa unde votează, cum și de ce.“.
În ceea ce privește desfășurarea ședințelor Senatului, Anca Dana Dragu a declarat:
“Deja am început demersurile pentru a introduce mijloace electronice de vot. Sper că noua sesiune să ne prindă pregătiți pentru vot electronic. În acest moment, din păcate, votul se face prin apel telefonic.
Nu în ultimul rând, mă preocupă proiectele privind apropierea de cetățean, transparența. Aceasta înseamnă de exemplu să facem publică ordinea de zi a plenului, să redeschidem pagina de Facebook a Senatului, dar și alte măsuri ”.

Go to top