Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Reuniunea în format de video conferință a președintei Senatului, Anca Dragu, alături de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, precum și ai altor reprezentanți din partea Senatului și Camerei Deputaților cu Vera Jurova, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru Valori și Transparență

Președinta Senatului României, Anca Dragu, a participat în data de 17 martie a.c la reuniunea în format de videoconferință cu doamna Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și reprezentanții reuniți ai comisiilor juridice, comisiilor de constituționalitate și comisiilor de afaceri europene din Senat și Camera Deputaților.              
Tema reuniunii a avut ca obiectiv primul raport anual privind statul de drept în UE, în perspectiva adoptării de către Comisa Europeană a celui de-al doilea raport.
În cadrul intervenției, președinta Senatului a salutat publicarea de către Comisia Europeană a primului raport privind statul de drept și a subliniat faptul că este esențială respectarea principiilor care guvernează statul de drept pentru funcționarea corectă și eficientă a democrației în statele membre UE.
În același context, Președinta Senatului a subliniat faptul că în procesul de identificare a unor soluții la provocările cu care se confruntă toate statele membre UE este esențială promovarea schimbului de experiențe naționale și de bune practici.
Președinta Senatului a asigurat Comisia Europeană de angajamentul Parlamentului României de a acționa potrivit competențelor specifice ce îi revin în realizarea angajamentelor României asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), respectiv în conexiune cu noul raport general privind statul de drept.
În cadrul reuniunii, vicepreședinta Comisiei Europene a salutat angajamentul politic actual al României pentru îndeplinirea recomandărilor MCV. Consolidarea legilor justiției, dar și stabilizarea cadrului de combatere a corupției reprezintă  prioritățile  pe care Comisia Europeană le transmite autorităților române în cadrul consultărilor referitoare la raportul privind statul de drept.
Oficialul european și-a manifestat întreaga disponibilitate de cooperare cu autorităţile române, pentru a se asigura sustenabilitatea şi stabilitatea procesului de reformă a justiţiei din România.
 Go to top