Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului prof. univ. dr. Adrian Streinu - Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate și a senatorului Cristian Ghica, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene, la Reuniunea interparlamentară cu tema ,,Viziunea parlamentelor naționale asupra Planului european de combatere a cancerului”

 
Senatorul prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel și senatorul Cristian Ghica au participat, luni 27 septembrie a.c., la Reuniunea interparlamentară, în format online, organizată de Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European.
Reuniunea a avut ca scop consolidarea cooperării interparlamentare în combaterea cancerului.
În cadrul dezbaterilor, au fost abordate aspecte privind viziunea parlamentelor naționale asupra celor patru domenii principale de acțiune ale Planului european de combatere a cancerului, prezentat în luna februarie a.c., și anume: prevenirea prin acțiuni care abordează principalii factori de risc, depistarea timpurie a cancerului  prin îmbunătățirea calității diagnosticelor și a accesului la acestea, diagnosticarea și tratamentul prin acțiuni menite să asigure o îngrijire mai bine integrată și cuprinzătoare în domeniul cancerului și abordarea accesului inegal la îngrijiri și la medicamente de calitate, îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariție a tumorilor, bolile metastatice și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă.
De asemenea, agenda lucrărilor a vizat și dezbaterea următoarelor teme: registrul național de oncologie, institutul de oncologie virtual, inegalitățile existente între statele membre privind diagnosticarea, schemele de tratament, accesul la tratamente și medicamente de ultimă generație.
La reuniune au mai participat înalţi reprezentaţi ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene, precum şi preşedinţi ai comisiilor pentru sănătate, afaceri sociale și, respectiv, afaceri europene din parlamentele naţionale ale statelor membre UE.
 
 
 



Go to top