Comunicate de presă

Mesajul delegației române la Reuniunea parlamentară în pregătirea COP26: România susține acțiuni globale coerente în vederea combaterii schimbărilor climatice

Senatul și Camera Deputaților din Italia, în colaborare cu Uniunea Interparlamentară (UIP), au organizat la Roma, în zilele de 8 și 9 octombrie a.c., o Reuniune parlamentară în pregătirea Conferinței ONU privind schimbările climatice – COP 26 (Glasgow, 31 octombrie-12 noiembrie 2021).
Din delegația Grupului Român al UIP (GRUI) au făcut parte senatorii Vasilică Potecă, membru al Comitetului director al GRUI, membru al Comisiei economice, industrii și servicii și al Comisiei pentru administrație publică, și Eugen Dogariu, membru al GRUI, membru al Comisiei pentru mediu și al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie. Au participat, de asemenea, din partea Camerei Deputaților, deputații Cristina-Elena Dinu, Mircea Fechet și Silviu Nicu Macovei, membri ai Comitetului director al GRUI. 
La ceremonia inaugurală, care a avut loc în prezența președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, au luat cuvântul președinții celor două Camere ale Parlamentului italian, Maria Elisabetta Alberti Caselatti (Senat) și Roberto Fico (Camera Deputaților) și președintele UIP, Duarte Pacheco.
Printre personalitățile invitate să dezbată temele de pe agenda reuniunii - abordarea ecologică a redresării post-COVID-19; stadiul negocierilor COP26; finanțarea politicilor climatice; contribuția parlamentelor la realizarea obiectivelor COP26 - s-au numărat ministrul italian al afacerilor externe, Luigi Di Maio și ministrul italian pentru tranziție ecologică, Roberto Cingolani, președinta Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Nancy Pelosi, și laureatul Premiului Nobel pentru Fizică în 2021, Giorgio Parisi.
Pe parcursul lucrărilor, cei peste 250 de parlamentari veniți din toate regiunile lumii au discutat despre repercusiunile de mediu, economice și sociale ale actualei crize climatice și despre strategiile de adaptare care trebuie adoptate de urgență pentru asigurarea unui răspuns eficient în domeniu. 
În mesajul său, delegația GRUI a arătat că România susține o acțiune colectivă globală, cu măsuri concrete și coerente de atenuare și combatere a schimbărilor climatice și a impactului acestora, a evidențiat angajamentul statelor UE de a atinge neutralitatea climatică, până în 2050 și a pledat pentru creșterea implicării parlamentelor în realizarea de progrese în vederea implementării Acordului de la Paris.
Participanții au fost primiți în audiență la Vatican de Sanctitatea Sa Papa Francisc în ziua de 9 octombrie. Acesta a transmis un apel către liderii politici, îndemnându-i să acționeze cu viziune și grijă pentru binele comun al generațiilor prezente și viitoare. "Legile trebuie gândite în lumina respectului față de principii fundamentale precum demnitatea umană, solidaritatea și responsabilitatea. Acestea sunt elemente esențiale, care trebuie să călăuzească toate eforturile pentru atingerea obiectivelor climatice stabilite prin Acordul de la Paris și obținerea unor rezultate pozitive la COP26", a subliniat Papa Francisc.


Go to top