Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Claudiu Târziu: comunitatea istorică din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată

La invitația Rectoratului Universității Umaniste de Stat și a Consulatului General al României la Odessa, o delegație a Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României condusă de președintele comisiei, senatorul Claudiu Târziu, a participat joi, 17 iunie, în orașul Ismail (regiunea Odessa, Ucraina), la Forumul Internațional „Comunitățile românești din regiunea Odessa: modalități eficiente de dezvoltare a relațiilor ucraineano-române”.
Cu această ocazie președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a afirmat: “A fost o bucurie imensă să întâlnesc și să ascult românii din comunitatea noastră istorică, activiști civici și cadre didactice, pentru ale căror interese vitale am militat și voi continua să o fac până când atât Kievul, cât și Bucureștiul, își vor îndeplini obligațiile constituționale și morale față de minoritățile etnice. Bucuria mi-a fost însă umbrită de nedreptatea și neajunsurile pe care frații noștri români mi le-au adus la cunoștință.
În absența unei politici articulate și coerente din partea partidelor care s-au perindat la guvernare, comunitatea istorică din Ucraina este supusă unui intens și agresiv proces de asimilare forțată din partea statului ucrainean.
Nu cerem nimic în plus față de ceea ce oferim la rândul nostru minorităților etnice care trăiesc pe teritoriul românesc: drepturi lingvistice, educaționale și culturale în limba maternă – toate consfințite de Constituție. Doleanțele fraților noștri de lângă Dunăre sunt de a conserva și de a exprima – liber - ceea ce le aparține dintotdeauna: limba română, cultura națională și procesul educațional, după criterii care să le respecte identitatea de neam”.
 
În luările de cuvânt ale cadrelor didactice și a liderilor comunității românești s-a subliniat situația dramatică a învățământului în limba română care prin noile măsuri luate de autoritățile ucrainiene, riscă să dispară. Lipsa materialului didactic în limba română și nerespectarea promisiunii guvernului României legată de oferirea de burse au fost de asemenea invocate ca factori agravanți ai dispariției învățământului românesc din zonă. A fost subliniată lipsa presei în limba română și a instituțiilor care să mențină identitatea românească.
La rândul său, senatorul Marius Humelnicu membru al Comisiei, prezent în delegație a menționat faptul că nu există problemă care să nu poată fi soluționată dacă există dialog și voință, făcând apel la rândul său la rezolvarea cât mai urgentă și în spiritul prieteniei care leagă Ucraina de România, a problemelor grave cu care se confruntă comunitatea românească din regiunea Odessa.
În a doua parte a zilei, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat a fost primit, la sediul primăriei din Ismail, de către primarul Andrii Abramchenko, precum și de către președintele Consiliului Raional, Radion Abașev.
Cu acest prilej, senatorul Târziu a transmis un mesaj de prietenie din partea Comisiei pe care o conduce și și-a manifestat fără echivoc deschiderea pentru conlucrare, valorificarea principiilor comune și o mai trainică apropiere între cele două popoare – român și ucrainean.
Dând orașul Ismail drept „exemplu de bună conviețuire”, primarul și-a exprimat la rândul său încrederea în soliditatea prieteniei româno-ucrainene și într-o mai strânsă cooperare cu parlamentarii de la București.
Nu mai puțin de 124.000 de români trăiesc astăzi în Sudul Basarabiei (regiunea Odessa).
 
 
 



Go to top