Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentanților Senatului la Sesiunea anuală 2021 a AP OSCE, online și la Viena

Senatorul Radu-Mihai Mihail, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, și senatorii Lucian Romașcanu și Cătălin-Daniel Fenechiu, membri ai delegației au participat, în perioada 30 iunie – 6 iulie a.c. la Sesiunea anuală a AP OSCE.
Programul a inclus reuniuni ale celor trei comisii generale ale AP OSCE (Comisia pentru democrație, drepturile omului și chestiuni umanitare; Comisia pentru probleme economice, știință, tehnologie și mediu; Comisia pentru probleme politice și securitate), în care au fost examinate rapoarte pe tema generală a sesiunii: Consolidarea multilateralismului în vremuri de criză globală: un apel parlamentar pentru acțiuni viitoare.
În plenul Adunării au luat cuvântul președintele AP OSCE, Lordul Peter Bowness, și președintele în exercițiu al OSCE, ministrul suedez al afacerilor externe, Ann Linde.
Membrii AP OSCE au dezbătut trei teme de urgență, și anume: concentrarea militară cu efect destabilizator a Federației Ruse în apropierea Ucrainei, în Republica Autonomă a Crimeii ocupată temporar și în orașul Sevastopol, Ucraina, Marea Neagră și Marea Azov; creșterea manifestărilor de ură, intoleranță, violență și discriminare în regiunea OSCE; dizidența în Belarus.
În cadrul dezbaterilor, senatorul Mihail s-a referit la necesitatea soluționării conflictelor din regiunea Mării Negre, active sau prelungite, care subminează grav securitatea în Europa și climatul de încredere dintre state și a evocat rolul pe care îl poate avea AP OSCE în formularea unui răspuns mai eficient la crizele emergente și situațiile de conflict.
Senatorul Radu-Mihai Mihail a subliniat sprijinul ferm al României pentru o reglementare politică cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean, prin intermediul mecanismului oficial de negociere (formatul „5+2”), bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru Transnistria și fără să îi fie afectat Republicii Moldova parcursul european.    
În cadrul sesiunii, au fost alese noile structuri de conducere ale Adunării. Adunarea a validat reînnoirea mandatului deputatului Costel Neculai Dunava de vicepreședinte al Comisiei generale pentru probleme politice și de securitate. Margareta Cederfelt (Suedia) a fost aleasă în funcția de președinte al AP OSCE pentru un mandat de un an.



Go to top