Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către doamna Anca Dana Dragu, președinta Senatului, a E.S. domnul Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București, în vizită de prezentare

Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 4 februarie a.c., pe E.S. domnul Hiroshi Ueda, noul ambasador al Japoniei la București, în vizită de prezentare.
Anca Dragu și Hiroshi Ueda au apreciat nivelul foarte bun al relațiilor româno-japoneze și caracterul dinamic al dialogului politico-diplomatic, reflectate inclusiv prin dorința de a încheia, în cursul acestui an, un Acord de Parteneriat Strategic, conform deciziei luate de președintele României, Klaus Iohannis, și de fostul prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe, la București, în ianuarie 2018. Proiectul Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia este complementar Acordului de Parteneriat Strategic încheiat de Uniunea Europeană și Japonia în 2019, fiind conceput să ofere elemente suplimentare de valoare și să coordoneze cooperarea bilaterală în patru domenii esențiale: politic, strategic, economic și cultural-științific.
În contextul celebrării, în 2021, a centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze, părțile au exprimat deschiderea de a marca acest moment aniversar important prin acțiuni de referință, care vizează inclusiv realizarea unor schimburi de vizite în plan parlamentar, în vederea menținerii trendului deosebit de favorabil înregistrat în prezent de colaborarea dintre România și Japonia pe toate planurile.
De asemenea, în cadrul convorbirilor au fost abordate teme ce țin de perspectivele dezvoltării colaborării în plan economic și al investițiilor nipone în România, cele două părți exprimând dorința de a menține tendința de creștere a schimburilor comerciale din 2020. În context, demnitarul român a subliniat necesitatea valorificării pe deplin a potențialului existent de cooperare și a arătat importanța pe care o acordă asigurării stabilității și predictibilității în mediul economic, elemente menite să favorizeze atragerea de noi investitori și creșterea schimburilor comerciale.
În planul dimensiunii economice a parteneriatului bilateral, președinta Senatului a exprimat apreciere pentru participarea Japoniei la proiecte majore de investiții în România.
Întrevederea a prilejuit, totodată, discuții privind participarea României la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo din vara acestui an, precum și invitația adresată României de a participa la Expoziția Mondială de la Osaka din 2025.
Oficialul român a adresat ambasadorului japonez urări de succes în îndeplinirea mandatului său, asigurându-l de întregul sprijin și disponibilitate spre dialog din partea Senatului României.



Go to top