Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Președintei Senatului, Anca Dana Dragu, cu Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați

Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere miercuri, 27 ianuarie a.c., cu Reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Nisreen Rubaian.
 
În cadrul întâlnirii, au fost abordate aspecte referitoare la mandatul și activitățile UNHCR în România și a fost evidențiată contribuția României la eforturile de solidaritate europeană și globală având ca scop protecția refugiaților.
 
Președinta Senatului și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul constant acordat de UNHCR în dezvoltarea legislaţiei naţionale privind azilul şi migraţia, în pregătirea personalului cu atribuții în domeniu și în asigurarea bunei funcționări a centrelor regionale pentru solicitanții de azil aflate în România. A fost menționată, în mod special, activitatea Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara, prima instituție de acest tip din lume, înființată pe baza acordului tripartit dintre Guvernul României, UNHCR și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
 
Oficialul român a subliniat că România va continua să ofere sprijin și protecție refugiaților, conform normelor internaționale în materie, acționând în acest scop din tripla sa postură, de donator emergent de asistență pentru dezvoltare, de stat de relocare și de promotor consecvent al agendei umanitare. În acest sens, a evocat implicarea activă a României, la nivel european, în efortul de relocare intra-UE și de relocare externă și a amintit că, în contextul crizei pandemice, care accentuează semnificativ vulnerabilitatea refugiaților, persoanele care au nevoie de protecție internațională sau asistență umanitară sunt exceptate de la interdicția de intrare pe teritoriul țării noastre, aplicabilă cetățenilor străini și apatrizi.
 
Remarcând nivelul deosebit al cooperării cu România, Reprezentantul UNHCR a mulțumit autorităților române pentru asistența acordată refugiaților, chiar și în condițiile dificile ale crizei sanitare, și pentru excelenta colaborare cu toate agențiile ONU implicate (UNHCR, OIM, OMS). A precizat totodată că UNHCR acordă prioritate colaborării cu parlamentele, care au un rol esențial în adoptarea legislației necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale refugiaților și solicitanților de azil și și-a manifestat dorința de consolidare a relației instituționale dintre UNHCR și Senatul României.
 
Președinta Senatului a subliniat interesul României de a dezvolta în continuare relația cu UNHCR, inclusiv la nivel parlamentar, prin implicarea comisiilor de specialitate, arătând că dialogul, consultările, dezbaterile tematice și alte activități organizate la acest nivel pot contribui la consolidarea cadrului strategic și legislativ național în domeniu, dar și la o mai bună informare a cetățenilor cu privire la situația refugiaților și provocările cu care aceștia se confruntă.
 
Informații suplimentare
 
Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a fost înființat în 1950, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în scopul de a coordona operațiuni internaționale pentru protecția refugiaților. UNHCR acționează pentru: asigurarea unor proceduri de azil echitabile și eficiente și a unor condiții decente de primire pentru solicitanții de azil; integrarea refugiaților în societățile gazdă, relocarea lor în terțe țări sau revenirea lor voluntară în țările de origine, în condiții de siguranță; gestionarea problematicii apatridiei și protecția persoanelor apatride; sprijinirea persoanelor strămutate intern și a foștilor refugiați reveniți acasă; sensibilizarea opiniei publice cu privire la nevoile refugiaților. Echipele UNHCR își desfășoară activitatea în 135 de țări, acordând asistență de specialitate în domeniile juridic, administrativ, sanitar etc.



Go to top