Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Mesajul președintelui Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean cu ocazia Zilei Diplomației Române

„În fiecare an, pe 1 septembrie, sărbătorim Ziua Diplomației Române. Folosesc acest prilej pentru a transmite membrilor corpului diplomatic întreaga mea apreciere pentru eforturile depuse în promovarea intereselor României.
Diplomații români au avut și au o contribuție deosebită la consolidarea rolului statului român pe scena internațională și la protejarea drepturilor cetățenilor români din țară și din străinătate.
Demersurile realizate pentru promovarea intereselor și identității externe ale României în cadrul Uniunii Europene și NATO, precum și dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite ale Americii, necesită o acțiune concertată a tuturor actorilor cu atribuții în domeniul politicii externe.
Comisia pentru politică externă din cadrul Senatului României a susținut constant și a promovat interesele României pe plan extern, inclusiv prin acțiuni de diplomație parlamentară, care consolidează și completează eforturile colegiilor noștri din Corpul diplomatic.
În contextul unei scene internaționale în continuă schimbare, cu provocări din ce în ce mai mari ale unor actori statali, dar și non-statali, nu ar trebui uitată afirmația lui Nicolae Titulescu: „În fața legii internaționale nu există state cu drepturi mai multe decât celelalte”. În consecință, rolul diplomației devine vital pentru protejarea intereselor României și a valorilor democratice, în beneficiul direct al cetățenilor români.
Felicitări diplomaților noștri pentru modul în care au gestionat dosare importante și au demonstrat capacitatea de adaptare la condițiile în continuă schimbare impuse de contextul internațional și regional, cum au fost pandemia Covid-19 sau criza din Afganistan.
Reiterez poziția constantă a statului român, de a căuta soluții politico-diplomatice la crizele de securitate, fiind la fel de valabile astăzi cuvintele lui Nicolae Titulescu: <<Când pacea e amenințată, nu se răspunde prin război, ci prin organizarea păcii.>> Astfel, eforturile diplomatice ale României se conjugă cu inițiativele de asigurare a unui climat de stabilitate în regiune.
De asemenea, în fața unor amenințări de securitate asimetrice, înființarea în România a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență reprezintă, fără îndoială, un nou succes al diplomației române, care va ajuta statul român să fie și mai bine pregătit pentru a face față riscurilor de securitate ce ar putea apărea.
La mulți ani, diplomaților români cu ocazia Zilei Diplomației Române!”, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean.


Go to top