Marți, 28 septembrie a.c., a avut loc în Slovenia, în format online, Conferința interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției slovene a Consiliului Uniunii Europene. Din delegația Senatului României au făcut parte senatoarea Silvia-Monica Dinică, președinta Comisiei economice, industrii și servicii, senatoarea Gabriela Crețu, membră a Comisiei pentru afaceri europene și senatorul Claudiu-Marinel Mureșan, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital.
Reuniunea a avut ca scop consolidarea cooperării interparlamentare privind finanțarea strategiei de ieșire din pandemie cu resurse proprii, introducerea noii taxe digitale, precum și oportunitățile de redresare și reînnoire economică europeană – NextGenerationEU.
În cadrul dezbaterilor, au fost abordate aspecte privind viziunea parlamentelor naționale asupra accesării fondurilor din RRF (Recovery and Resilience Facility), Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR).
Principalele două teme abordate în cadrul conferinței au fost: finanțarea strategiei de ieșire din pandemie cu resurse proprii noi (noua taxă digitală propusă ar putea fi răspunsul pe care-l căutăm) și noi provocări și oportunități ale redresării și reînnoirii economice europene pentru canalizarea eficientă a fondurilor în implementarea NextGenerationEU.
În cadrul conferinței interparlamentare, în prima sesiune, senatoarea Gabriela Crețu a subliniat faptul că există o majoritate care susține ideea că tranziția convenită și finanțarea necesară a acesteia trebuie să fie juste. Ambele! Gabriela Crețu a afirmat faptul că „a fi juste” înseamnă să nu alimenteze inegalitățile deja existente dintre cetățeni și între statele membre, în principal între țările creditoare și țările debitoare din Uniune: „justiție mai înseamnă, de asemenea, prevenirea dezechilibrelor de putere dintre numeroasele noastre guverne și giganții din economia digitală sau de pe piețele financiare. O taxă digitală ar fi total coerentă cu acest obiectiv”, a declarat senatoarea Gabriela Crețu.
De asemenea, pe același plan de importanță a fost considerat și obținerea unui acord global de reformă a impozitului pe profit, motiv pentru care au fost prezentate mai multe planuri pentru o taxă digitală. Mecanismul de Redresare și Reziliență promovează redresarea durabilă, creșterea rezilienței economice și sociale și tranziția către Europa verde și digitală.
În cea de-a doua sesiune, senatoarea Gabriela Crețu a subliniat importanța instrumentului temporar de redresare NextGenerationEU. „Next Generation EU este o soluție bună la o problemă definită greșit. Lipsa de finanțare nu a fost problema principală, niciodată! Inegalitățile crescânde și moneda euro au reprezentat adevăratele probleme înainte de epidemie. Next Generation EU nu va reduce inegalitățile; creditorii vor deveni mai bogați, statele debitoare mai sărace și decalajul mai mare. Efecte negative vor fi și pentru euro. Dar fără un sistem de distribuție mai corect și un sistem eficient și implementat de resurse proprii ale Uniunii, aceasta va fi situația”.
La reuniune au mai participat înalţi reprezentaţi ai Parlamentului Sloven (Igor Zorčič, președintele Adunării Naționale a Republicii Slovenia, Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, Robert Polnar, președintele Comisiei pentru finanțe, Andrej Šircelj, ministrul de Finanțe, Mateja Udovč, președinte al Comisiei pentru economie) ai Parlamentului European (Irene Tinagli, europarlamentar, președinte al Comisiei pentru afaceri economice și monetare, José Manuel Fernandes, europarlamentar, raportor) ai Comisiei Europene (Johannes Hahn, comisar european pentru buget și administrare, Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie), precum şi preşedinţi ai comisiilor pentru buget, finanțe, și, respectiv, economice și afaceri europene din parlamentele naţionale ale statelor membre UE.