Senatorul USR Cristian Bordei: „România dezastrelor și a oportunităților ratate”

Într-o declarație politică, Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză coaliția toxică pentru nenumăratele eșecuri care au avut loc în România, în cei 33 de ani de la Revoluție. Problemele cu care se confruntă statul român sunt majore: scădere demografică, sistem de sănătate precar, sistemul de educație care nu este centrat pe elev, infrastructură deficitară etc.

Senatorul USR Cristian Bordei afirmă că niciunul din domeniile de mai sus nu par să constituie o prioritate pentru vechii politicieni. În privința scăderii demografice, până recent nu au fost adoptate măsuri pentru sporirea natalității și pentru descurajarea emigrării; în domeniul sănătății nu există nicio reformă, ba chiar statul se laudă cu schimbarea paturilor, pe când ONG-uri reușesc performanta de a construi spitale finanțate din donații, iar în învățământ, rata analfabetismului funcțional depășește 50%, iar cea abandonului școlar depășește 15%. Cât privește infrastructura, senatorul USR arată că stadiul acesteia este nefericit – „de halul în care a ajuns CFR-ul nu are rost să pomenim”, iar lipsa acesteia este unul dintre motivele pentru care au loc atât de multe accidente auto.

Senatorul USR Cristian Bordei: Dacă rămâne să ne conducă aceiași oameni, aceeași clasă politică coruptă și lipsită de dorința de a face bine poporului, România va rămâne în același stadiu. Putem face o schimbare împreună, noi, cei care ne-am săturat de penelisme și pesedisme. Procesul de modernizare a României poate fi accelerat, iar dovada este reprezentată de acele câteva luni în care USR a fost la guvernare.”
În declarația politică, senatorul USR Cristian Bordei consideră că pentru rezolvarea acestot probleme, este necesară, înainte de toate, reforma clasei politice. Politicieni competenți și interesați de popor vor putea reforma România și pot aduce schimbarea mult dorită.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„Cinci dezastre, cinci oportunități de schimbare pentru România

În ultimii 33 de ani ne-am așteptat, ca popor, la revoluții serioase și schimbări imense. Spre dezamăgirea noastră, după Revoluția din 1989, românii s-au ales cu schimbări superficiale, lipsă de încredere în stat și în clasa politică, birocrație și lipsă de susținere din partea conducerii statului. Rezultatele guvernării clasei politice vechi sunt prezentate în următoarele rânduri. Am ales cinci dezastre, dar sunt zeci.
Începem cu demografia. Au fost mici schimbări care au încurajat creșterea natalității, dar nimic concret. Un singur proiect de lege, și anume Programul Național FIV 2022-2023, aduce o noutate în rândul legilor și normelor care sprijină creșterea natalității. Avem nevoie de mai mult, pentru că numărul românilor este în continuă scădere. Reducerea populației nu este influențată doar de natalitate, ci și de migrația puternică în alte state, precum și de numărul mare al deceselor. Oare de ce? Nu știm să ne ținem românii acasă, pleacă să fie specialiști în alte țări unde nivelul de trai este net superior și le pot oferi copiilor lor un start serios în viață, un sistem educațional funcțional și servicii de sănătate la standarde europene.
Sistemul public de sănătate este o altă rană cu sare, pentru că în ultimii 33 de ani nu s-a făcut nicio reformă majoră pentru îmbunătățirea sa. Să spunem că mărirea salariilor medicilor este o îmbunătățire, dar nu-i suficient. Nu avem un sistem eficient de asigurări de sănătate, nu avem standarde ridicate de tratament al pacienților și nici spitale ca afară. Ne-am arătat capacitățile atât în cazul Colectiv, cât și în timpul pandemiei. Organizațiile nonguvernamentale construiesc spitale din bani privați, iar noi ne lăudăm că am schimbat paturile dintr-o secție. Penibil!
Educația este una dintre marile noastre probleme, poate cea mai mare. Rata analfabetismului funcțional în România depășește 50%, spune un studiu publicat în anul 2021. Ce facem? Este strigător la cer! Rata abandonului școlar depășește 15%, cu cinci procente în plus față de media Uniunii Europene. Ne lăudăm că educația este gratuită în România, pe când școlile primesc donații de la statele din Vest (computere, table smart, etc.) prin colaborările încheiate tot de către școli sau se face chetă în clasă pentru un flipchart. Unde-i gratuitatea, când elevii își cumpără manuale, auxiliare, topuri de hârtie pentru imprimanta clasei…
Nici cu infrastructura rutieră nu stăm foarte bine. Ne confruntăm cu proiecte blocate, licitații anulate și întârzieri enorme în execuție. Ce ne leagă de restul statelor Uniunii Europene? De asemenea, lipsa infrastructurii este și unul dintre motivele principale pentru care există atât de multe accidente pe drumurile publice. De halul în care a ajuns CFR-ul nu are rost să pomenim.

Toate acestea enumerate și explicate anterior se pot schimba dacă a cincea problemă din prezenta declarație politică se rezolvă: reforma clasei politice. Dacă rămâne să ne conducă aceiași oameni, aceeași clasă politică coruptă și lipsită de dorința de a face bine poporului, România va rămâne în același stadiu. Putem face o schimbare împreună, noi, cei care ne-am săturat de penelisme și pesedisme. Procesul de modernizare a României poate


Go to top