Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

.

 

Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative
a Senatului României

 

Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA)

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web

 

Senatul României derulează, în perioada 30 ianuarie - 30 decembrie 2023, proiectul ,,Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României" cod SIPOCA 1271/cod MySMIS 158231, cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
 
Obiectivul general este creșterea capacității instituționale și eficientizarea activității din structurile organizatorice a serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluții informatice inovative în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari.
 
Implementarea platformei informatice integrate în cadrul Senatului României are drept scop îndeplinirea obiectivelor specifice ale proiectului și anume:
 
  • Optimizarea și simplificarea proceselor operaționale din cadrul Senatului României pentru reducerea cu cel puțin 20% a duratei pentru parcurgerea procedurilor administrative aferente serviciilor publice furnizate cetățenilor, prin digitalizarea fluxurilor de lucru din cadrul instituției.
 
  • Îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor personalului Senatului României pentru înțelegerea abordării pe procese și implementarea măsurilor de simplificare implementate prin proiect, precum și pentru utilizarea sistemelor informatice dezvoltate prin proiect.
 
Grupul ţintă include un număr de 270 de angajaţi ai Senatului României, cu funcții de conducere și de execuție. Proiectul vizează formarea, evaluarea şi certificarea competenţelor nou dobândite prin activităţile specifice derulate.
 
Măsurile informatice moderne implementate prin intermediul platformei vor viza atât componenta back-office (adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea arhivei, dezvoltarea și corelarea bazelor de date privind procesul legislativ etc), cât și front-office, respectiv măsuri pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la activitățile Senatului, precum:
  • creșterea eficienței în tratarea solicitărilor cetățenilor prin reducerea duratei pentru parcurgerea procedurilor administrative asociate petițiilor, solicitărilor de acces la informațiile de interes public conform Legii nr.544/2001 (proiecte de legi, propuneri legislative, rapoarte ale comisiilor de specialitate, stenograme ale ședințelor în plen, lista vorbitorilor, date despre activitatea senatorilor și a grupurilor parlamentare, programul săptămânal, ordinea de zi, precum și alte documente și informații de interes public);
  • îmbunătățirea procesul de transparență decizională prin informarea corectă și rapidă a procesului de examinare a legislației naționale și europene, informarea despre adoptarea actelor legislative și nelegislative, reuniuni și decizii ale instituțiilor RO și UE;
  • facilitarea accesul cetățenilor la ședințele/consultările publice pentru inițiativele legislative ale Senatului;
  • eficientizarea procesul de acreditare a jurnaliștilor la activitățile Senatului, conform regulamentului intern;
  • îmbunătățirea colaborării dintre Senat și Camera Deputaților pentru furnizarea de informații publice prin mijloace electronice (corelarea bazelor de date care oferă cetățenilor informații despre procesul legislativ);
  • creșterea capacității administrative a serviciilor Senatului prin implementarea unor soluții informatice moderne, care simplifică și eficientizează activitatea din perspectiva costurilor și timpului de reacție;
  • reducerea birocrației și simplificarea procedurilor interne, contribuind totodată la creșterea gradului de satisfacție al beneficiarilor;
  • îmbunătățirea imaginii publice a Senatului și, prin aceasta, a Parlamentului României.
 
Beneficiile utilizării soluțiilor informatice inovative pentru cetățeni, ca urmare a măsurilor propuse prin proiect, se încadrează în următoarele categorii:
  • Financiare: este eliminată necesitatea tipăririi cererii și a depunerii la registratura fizică din București. Astfel sunt eliminate costurile deplasării cetățenilor la registratura instituției sau cele cu expedierea prin curier/poștă.
  • Timp: sunt eliminate duratele necesare pentru: depunerea cererii, confirmarea primirii (în cazul transmiterii prin poștă/curier), transmiterea de clarificări suplimentare asupra solicitării;
  • Accesibilitate: posibilitatea transmiterii solicitărilor de oriunde și oricând, cu confirmarea rapidă de primire. Primirea răspunsului electronic imediat după emitere de către autoritate.
 
Valoarea totală a proiectului care face obiectul contractului de finanțare este de: 12.383.535,50 lei din care 10.400.171,44 lei reprezintă valoarea nerambursabilă, iar 1.983.364,06 lei reprezintă cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin
Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020!
„Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative”
- primul proiect pe fonduri europene implementat de Senatul României -

Senatul României a organizat joi, 21 decembrie 2023, conferința de închidere a proiectului “Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României”, cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 (SIPOCA 1271 / MySMIS 158231), primul proiect accesat de instituția parlamentară pe fonduri europene, dedicat digitalizării.

La eveniment au participat reprezentanți ai Senatului, ai Camerei Deputaților, ai ministerelor și altor instituții publice, precum și angajați ai Senatului. În deschiderea evenimentului au susținut alocuțiuni: Roberta-Alma Anastase, secretar al Biroului permanent al Senatului, Mario-Ovidiu Oprea, secretar general al Senatului și Cătălina Bădoiu, secretar general adjunct al Senatului.

“Fondurile europene reprezintă tocmai șansa noastră de a ne dezvolta. Prin finalizarea acetui proiect demonstrăm că nu facem promisiuni ci, efectiv, am dus la capăt o acțiune concretă. (…) În același timp, acest moment marchează o tranziție importantă în colaborarea noastră, așa cum spuneam, cu partenerii europeni și cu alte state ale Uniunii Europene”, a precizat Roberta-Alma Anastase, secretar al Biroului permanent al Senatului în deschiderea conferinței.

„Transformarea digitală este, în egală măsură, o necesitate și o oportunitate. O necesitate pentru că, pe măsură ce lumea se schimbă și instituțiile precum Senatul trebuie să evolueze și o oportunitate pentru că utilizarea tehnologiilor informatice moderne ajută instituțiile publice să devină mai eficiente și transparente în relația cu cetățenii. (…) Am reușit să instruim 270 de persoane din cadrul instituției noastre care sunt pregătite pentru soluțiile informatice moderne implementate.(…) Vom continua să promovăm și să dezvoltăm permanent două concepte - ,,implicit digital” și ,,prioritar digital” în cât mai multe dintre activitățile pe care le desfășurăm”, a menționat secretarul general al Senatului, Mario Ovidiu Oprea în alocuțiunea sa.

Secretarul general adjunct al Senatului, Cătălina Bădoiu, a adresat mulțumiri tuturor celor implicați în derularea și implementarea proiectului, atât de la nivelul instituției, cât și din partea AM POCA. “Prin implementarea proiectului avem o platformă integral dezvoltată, care oferă posibilitatea de a livra servicii personalizate pentru solicitările cetățenilor, mai rapid și cu un cost redus. Am reușit, astfel, să cream structură digitală coerentă de servicii online, de înaltă calitate pentru toți cetățenii. (…) La nivelul Senatului, soluțiile informatice includ – răspunsuri prompte la solicitările cetățenilor, informații online adecvate și simplificate, capabilități excelente de căutare pe pagina web și acces rapid la informațiile care vizează procesul legislative, iar platforma oferă nu mai puțin de șapte servicii online dedicate”, a precizat Cătălina Bădoiu. De asemenea, secretarul general adjunct al Senatului a menționat faptul că “vom depune, în continuare, eforturi pentru îmbunătățirea serviciilor dezvoltate prin proiect și vă asigurăm că vom continua să atragem finanțări europene, pentru dezvoltarea și implementarea de noi soluții digitale și nu numai, scopul nostru fiind acela de a ne pregăti continuu pentru un viitor nou, digital”, a subliniat Secretarul general adjunct al Senatului. De asemenea, Cătălina Bădoiu a menționat, în cadrul alocuțiunii, faptul că proiectul implementat de Senatul României a primit un premiu de excelență. “În cadrul galei ,,Performanță în administrația publică românească”, evenimentul organizat de Autoritatea de Mangement a Programului Operațional Capacitate Administrativă, proiectul a fost premiat pentru soluțiile inovative dezvoltate”.

Managerul de proiect, Carlo Papuc, a precizat faptul că “digitalizarea este astăzi la fel de populară pe lista de obiective a instituțiior, precum este și inovația. Digitalizarea promite numeroase beneficii și oportunități: de la creșteri ale productivității și reduceri de costuri la optimizări de procese”. De asemenea, a prezentat principalele rezultate ale proiectului, cu accent pe portalul cu serviciile online și a specificat faptul că portalul include și servicii pentru acreditarea jurnaliștilor, precum și un flux pentru sesiunile de internship organizate la Senat. Totodată, pe durata proiectului a fost realizată reconstrucția bazei de date legislative, inclusiv a Biroului permanent și a fost implementată o tehnologie de inteligență artificială pentru transcrierii automate, o platformă dezvoltată integral de specialiști IT din România. Tot în cadrul proiectului, a fost dezvoltată o platformă de back-up și restaurare și au fost derulate activități de retrodigitalizare a documentelor din arhiva Senatului (peste 600.000 de pagini – legi, hotărâri și stemograme) din perioada 1990-2001.

Proiectul, alături de portalul online #eSenat, include și o componentă de modernizare a paginii web a Senatului, cu accent pe un design dinamic, unitar și flexibil, care permite integrarea platformei dedicată serviciilor online.

Informații de background:

Obiectivul general al proiectului a constat în creșterea capacității instituționale și eficientizarea activităților din structurile organizatorice ale serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluții informatice inovative, în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari.

De asemenea, pe durata proiectului, s-a urmărit atingerea următoarelor obiective specifice: optimizarea și simplificarea proceselor operaționale din cadrul instituției noastre, prin digitalizarea fluxurilor interne de lucru, pentru reducerea cu cel puțin 20% a duratei necesare parcurgerii procedurilor administrative aferente serviciilor publice furnizate cetățenilor, precum și îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor angajaților, în vederea utilizării serviciilor informatice dezvoltate prin proiect.

Publicat pe 21.12.2023 13:22
Conferința de închidere a proiectului „Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României” (SIPOCA 1271 / MySMIS 158231)

Senatul României organizează joi, 21 decembrie 2023, începând cu ora 10:00, conferința de închidere a proiectului “Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României”, cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului a constat în creșterea capacității instituționale și eficientizarea activităților din structurile organizatorice ale serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluții informatice inovative, în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari. De asemenea, pe durata proiectului, s-a urmărit atingerea următoarelor obiective specifice: optimizarea și simplificarea proceselor operaționale din cadrul instituției noastre, prin digitalizarea fluxurilor interne de lucru, pentru reducerea cu cel puțin 20% a duratei necesare parcurgerii procedurilor administrative aferente serviciilor publice furnizate cetățenilor, precum și îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor angajaților, în vederea utilizării serviciilor informatice dezvoltate prin proiect.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate detalii referitoare la principalele rezultate ale proiectului. Astfel, pe parcursul celor 11 luni, a fost implementat un portal dedicat cetățenilor care cuprinde șapte servicii online: fluxuri pentru petiții, pentru transmiterea opiniilor privind inițiativele legislative aflate în consultare publică, pentru solicitările de informații de interes public, formulate în baza Legii nr.544/2001, pentru solicitările de acces la ședințele publice ale Senatului și pentru solicitările de copii ale documentelor din arhiva instituției. Portalul include și servicii dedicate acreditării jurnaliștilor, precum și un flux pentru sesiunile de internship organizate la Senat.

De asemenea, a fost realizată reconstrucția bazei de date legislative, inclusiv a Biroului permanent și a fost implementată o tehnologie de inteligență artificială pentru transcrierile automate, o platformă dezvoltată integral de specialiști IT din România.

Tot în cadrul proiectului, a fost dezvoltată o platformă de back-up și restaurare și au fost derulate activități de retrodigitalizare a documentelor din arhiva Senatului din perioada 1990-2001.

De asemenea, la cursurile de instruire privind utilizarea soluțiilor informatice implementate, au participat cca. 300 de persoane din aparatul tehnic al Senatului, personal de conducere și de execuție.

Proiectul a inclus și o componentă de modernizare a paginii web a Senatului, cu accent pe un design modern, unitar și flexibil, care să integreze platforma dedicată serviciilor online.

La eveniment vor participa senatori, reprezentanți ai altor instituții publice, precum și angajați ai Senatului României.

Locație: sala Constantin Stere, nivel P1, Senat.

Alăturat, vă prezentăm agenda conferinței.



Notă:

În sprijinul jurnaliştilor interesați, facem următoarele precizări:

Accesul reprezentanților mass-media se face pe la intrarea B3 a Senatului, începând cu ora 09:30;

Jurnaliștii care doresc să participe la eveniment și nu au acreditare permanentă la activitățile Senatului, sunt rugați să trimită o cerere de acreditare temporară prin e-mail la adresa: presa@senat.ro până miercuri, 20 decembrie 2023, la ora 16:00.

Publicat pe 15.12.2023 09:08

Comunicat de presă

Conferința de lansare a proiectului ,,SOLUȚII DIGITALE PENTRU CREȘTEREA CAPACITĂȚII ADMINISTRATIVE A SENATULUI ROMÂNIEI” (SIPOCA 1271 / MySMIS 158231)

Senatul României a organizat marți, 28 martie 2023, conferința de lansare a proiectului ,,Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României”, primul proiect pe fonduri europene implementat de instituție și cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea capacității instituționale și eficientizarea activităților din structurile organizatorice ale serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluții informatice inovative, în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari.

În deschiderea evenimentului, președintele interimar al Senatului României, Alina Gorghiu, a menționat faptul că proiectul are ,,ca scop accesarea de către cetățeni a informațiilor într-o logică digitală accesibilă. ,,Este primul proiect digital derulat pe fonduri europene, obiectivul acestui proiect fiind acela de a transforma Senatul într-o instituţie modernă, care să valorifice aceste soluţii digitale, a subliniat președintele interimar al Senatului. (…) Implementarea soluţiilor informatice inovative va însemna mai puţină birocraţie, o activitate parlamentară mai receptivă faţă de publicul larg. Acest proiect va fi sper doar o etapă din era digitală a instituţiei noastre. (...) Nu mai este doar un slogan, nu mai este doar o frază care rămâne fără conţinut faptul că fără digitalizare o reformă şi o modernizare a statului şi a modului în care funcţionează instituţiile sale nu se va putea realiza", a precizat Alina Gorghiu.

,,Procesul de transformare digitală a instituțiilor publice nu mai este doar o opțiune, în actualul context a devenit o necesitate, a menționat secretarul general al Senatului, Mario-Ovidiu Oprea în alocuțiunea sa. ,,Transparența, rapiditatea și accesibilitatea sunt elementele care vor sta la baza procesului de digilizare pe care îl va traversa instituția noastră și care, în final, va asigura creșterea capacității administrative a Senatului României, creșterea încrederii cetățenilor în instituția parlamentară, precum și îmbunătățirea imaginii publice a Senatului”, a precizat secretarul general al Senatului. ,,La finalul acestui proiect, îmi doresc ca instituția noastră să aibă o strategie dedicată digitalizării prin care să valorificăm ansamblul de standarde existente și să includem soluțiile inovative adaptate domeniilor specifice ale Senatului, soluții digitale care vor asigura îmbunătățirea modului de lucru la nivelul instituției”, a precizat Mario-Ovidiu Oprea.

,,Pentru parlamentele din întreaga lume, unul dintre cele mai importante obiective este crearea unei legături eficiente între cetățeni și reprezentanții lor. Acum, mai mult decât oricând transformarea digitală devine esențială la cerințele actuale. Prezentul proiect vine să rezolve o serie de nevoi cu care Senatul se confruntă. (…) Vorbim de nevoia permanentă de îmbunătățire a accesului cetățenilor la informații, nevoia de implementare de soluții informatice ca urmare a numărului mare de solicitări, precum și nevoia facilitării accesului cetățeanului la informațiile despre procesul legislativ.

De asemenea, Cătălina Bădoiu a menționat câteva dintre măsurile care se vor implementa în cadrul proiectului, respectiv digitalizarea fluxurilor interne ale instituției, instituirea unui mecanism de schimb electronic de informații între instituții, precum și între instituție – beneficiar și alte instituții, integrarea unei aplicații informatice de transcriere audio în texte, găsirea imediată a documentelor în arhiva electronică și, implicit, scurtarea timpului de răspuns la solicitările beneficiarilor. Prin implementarea proiectului sunt vizate două rezultate ale programului POCA și anume – reducerea poverii administrative și dezvoltarea de cunoștințe și abilități ale personalului (respectiv 270 de persoane din rândul personalul de conducere și de execuție) în ceea ce privește utilizarea soluțiile informatice implementate în cadrul proiectului. ,,Sunt încrezătoare că, prin acest proiect, vom reuși să îmbunătățim procesul de transparență decizională, să creștem eficiența în tratarea solicitărilor cetățenilor, să facilităm accesul acestora la ședințele plenului și la consultările publice dedicate inițiativelor legislative și astfel să îmbunătățim capacitatea administrativă a instituției și, implicit, imaginea Senatului, a subliniat secretarul general adjunct, Cătălina Bădoiu, în expunerea sa.

Managerul de proiect, Carlo Papuc, a prezentat modul în care vor fi implementate soluțiile digitale în cadrul proiectului, serviciile care vor fi modernizate, precum și faptul că, inclusiv, pagina web a Senatului va fi îmbunătățită. ,,Va fi o transformare, într-adevăr, atât a modului în care lucrează, în prezent, angajații Senatului, cât și la nivelul parlamentarilor, deoarece informațiile vor putea fi găsite mult mai ușor, vor fi optimizate și vom încerca să eficientizăm și să optimizăm calitatea procesului prin care documentele legislative vor fi elaborate, în viitor, și vor fi transmise celorlalte instituții, a precizat managerul de proiect. Măsurile informatice moderne implementate prin intermediul platformei vor viza atât componenta back-office (adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea arhivei, dezvoltarea și corelarea bazelor de date privind procesul legislativ etc), cât și front-office, respectiv măsuri pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la activitățile Senatului, a subliniat Carlo Papuc.

Partea a doua a evenimentul a inclus exemple de bune practici prezentate de experți din partea instituțiilor europene, Comisia Europeană și Consiului Uniunii Europene. Prezentările au vizat aspecte privind digitalizarea ca o preocupare constantă în cadrul instituțiilor UE, precum și preocuparea în a găsi un echilibru între obligațiile de transparență și partea de comunicare-promovare și, respectiv, spațiul protejat de negociere, dar și între informatizare și automatizare a proceselor, pe de o parte, și importanța reuniunilor fizice pe de altă parte.

La eveniment au participat reprezentanți ai conducerii Senatului României, reprezentanți ai altor instituții publice, experți în domeniul digitalizării, precum și angajați cu funcții de conducere din cadrul Senatului României.

Publicat pe 29.03.2023 10:12
Conferința de lansare a proiectului ,,SOLUȚII DIGITALE PENTRU CREȘTEREA CAPACITĂȚII ADMINISTRATIVE A SENATULUI ROMÂNIEI” (SIPOCA 1271 / MySMIS 158231)

Senatul României organizează marți, 28 martie 2023, începând cu ora 10:00, conferința de lansare a proiectului ,,Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României”, cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea capacității instituționale și eficientizarea activităților din structurile organizatorice ale serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluții informatice inovative, în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari.

La eveniment vor participa senatori, reprezentanți ai altor instituții publice centrale, experți din domeniul digitalizării, precum și angajați cu funcții de conducere din cadrul Senatului României.

Locație: salaConstantin Stere, nivel P1, Senat.

Alăturat, vă prezentăm agenda conferinței.

Notă: În sprijinul jurnaliştilor interesați, facem următoarele precizări:
• Accesul reprezentanților mass-media se face pe la intrarea B3 a Senatului, începând cu ora 09:00;
• Jurnaliștii care doresc să participe la eveniment și nu au acreditare permanentă la activitățile Senatului, sunt rugați să trimită o cerere de acreditare temporară pe fax: 021.315.60.03 sau prin e-mail la adresa: presa@senat.ro până marți, 28 martie 2023, la ora 08:30.

Publicat pe 27.03.2023 16:38
Proiectul ,,Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României” -cod SIPOCA 1271/cod MySMIS 158231-

Senatul României derulează în perioada 30 ianuarie - 30 decembrie 2023 proiectul ,,Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României" cod SIPOCA 1271/cod MySMIS 158231, cofinanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului constă în creșterea capacității instituționale și eficientizarea activității din structurile organizatorice ale serviciilor Senatului României prin implementarea unor soluții informatice inovative, în vederea simplificării furnizării serviciilor către beneficiari. Acțiunile proiectului vor avea un impact semnificativ asupra reducerii birocrației pentru cetățeni, accentul fiind pus pe atingerea următoarelor obiective specifice:
1. Optimizarea și simplificarea proceselor operaționale din cadrul Senatului României pentru reducerea cu cel puțin 20% a duratei pentru parcurgerea procedurilor administrative aferente serviciilor publice furnizate cetățenilor, prin digitalizarea fluxurilor de lucru din cadrul instituției.
2. Îmbunătățirea abilităților și cunoștințelor pentru angajații Senatului (personal de conducere și de execuție) pentru înțelegerea abordării pe procese și implementarea măsurilor de simplificare conform proiectului, precum și pentru utilizarea sistemelor informatice dezvoltate prin proiect.
Soluțiile informatice moderne implementate vor viza atât componenta back-office (adaptarea procedurilor interne de lucru, digitalizarea arhivei, dezvoltarea și corelarea bazelor de date privind procesul legislativ etc), cât și front-office, respectiv măsuri pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la ședințele publice ale Senatului, participarea la consultările publice pentru procesul legislativ, transmiterea solicitărilor/ petițiilor, acreditările jurnaliștilor la activitățile instituției parlamentare, îmbunătățirea imaginii publice a Senatului României etc.
Valoarea totală a proiectului care face obiectul contractului de finanțare este de: 12.383.535,50 lei din care 10.400.171,44 lei reprezintă valoarea nerambursabilă, iar 1.983.364,06 lei reprezintă cofinanțarea eligibilă a beneficiarului. Detalii suplimentare pot fi solicitate la email: proiect.poca@senat.ro.

Publicat pe 01.02.2023 13:58

Galerie foto conferința de închidere a proiectului





Galerie foto conferința de lansare a proiectului

Broșură prezentare finalizare proiect

Publicat pe 21.12.2023 09:22
Broșură prezentare lansare proiect

Publicat pe 28.03.2023 14:01
Buget

Valoarea totală a proiectului care face obiectul contractului de finanțare este de:

  • 12.383.535,50 lei din care:
  1. valoarea nerambursabilă 10.400.171,44 lei 
  2. cofinanțarea eligibilă a beneficiarului 1.983.364,06 lei.
Contact

 

Cererea de finanțare a Proiectului „Soluții digitale pentru creșterea capacității administrative a Senatului României”, cod SIPOCA 1271/cod MySMIS 158231, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, prevede promovarea şi aplicarea în cadrul proiectului a principiilor orizontale privind egalitatea de șanse și dezvoltarea durabilă
 
Conform „Ghidului beneficiarului privind abordarea principiilor orizontale la nivelul proiectelor finanţate din Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020”, principiile orizontale privind egalitatea de șanse și dezvoltarea durabilă reprezintă premise pentru o creștere economică bazată pe inovare, incluziune socială și sustenabilitate, cele două principii fiind complementare.
 
Egalitatea de șanse stă la baza unui sistem social stabil și sustenabil, iar dezvoltarea durabilă presupune asigurarea unui nivel decent de trai pentru generația actuală, fără a neglija însă nevoile generațiilor următoare. Principiile orizontale promovate în cadrul proiectului sunt valori de bază ale Uniunii Europene, afirmate atât de Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene cât și de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Aceste valori sunt transpuse la nivel politic în documentele strategice ale Uniunii Europene, inclusiv în Strategia Europa 2020 pentru creștere inteligentă, durabilă și incluzivă. Respectarea lor este obligatorie pentru toți beneficiarii proiectelor finanțate în cadrul perioadei de programare 2014-2020 prin Fondurile Europene Structurale și de Investiții.
 
Egalitatea de șanse este principiul prin care se urmăreşte combaterea inegalităţii de şanse şi asigurarea participării depline a fiecărei persoane la viaţa economică, politică şi socială, fără deosebire de origine etnică, sex, religie, vârstă, dizabilităţi sau orientare sexuală, fiindu-i subsumate principiile egalității de gen, nediscriminării, accesibilității persoanelor cu dizabilități.
 
Dezvoltarea durabilă este principiul prin care se urmărește protejarea mediului înconjurător, căruia i se circumscriu principiile: poluatorul plătește, protecția biodiversității, utilizarea eficientă a resurselor, atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, precum și reziliența la dezastre.
 
Implementarea principiilor orizontale în cadrul proiectului:
 I.  Măsurile promovarea egalității de șanse și nediscriminare și a egalității de gen:
          i.    Echipa de management a proiectului include persoane de sex feminin, proiectul promovând egalitatea de șanse și de tratament între angajați, femei și bărbați, în cadrul relațiilor de muncă.
          ii.    În realizarea achizițiilor din proiect, atribuirea și derularea contractelor se realizează prin procedurile aplicabile conform legislației în vigoare, garantându-se tratamentul egal și nediscriminarea operatorilor economici.
II. Măsurile privind dezvoltarea durabilă:
          i.    La nivelul echipei de implementare utilizarea eficientă a resurselor se materializează prin utilizarea documentelor în format electronic, în detrtimentul celor tipărite și prin crearea unei platforme interne de tip Cloud pentru documente.
          ii.    Este recomandată imprimarea față-verso a documentelor care nu pot fi utilizate doar în format electronic.



Go to top