Senatorul USR Cristian Bordei: ”Dacă Rusia se oprește, războiul se oprește. Dacă Ucraina se oprește, încetează să existe ca țară”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, susține că de un an de zile, Ucraina, Europa și întreaga lume trăiesc sub teroarea lui Vladimir Putin.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei argumentează că acest război ne privește direct și pe noi, românii, deoarece a declanșat un proces de rearanjare geopolitică atât regională, cât și globală, iar de modul în care se va termina depinde modul în care va arăta lumea în următoarele decenii.

Cristian Bordei: Săptămâna trecută am participat la întâlnirile organizate în cadrul Adunării Parlamentare a NATO de la Bruxelles, unde principalele discuții s-au învârtit în jurul conflictului ruso-ucrainean. Poporul ucrainean continuă să-și apere țara cu hotărâre și determinare, cu mult curaj și inteligență. Cei care cred că Rusia a fost îndreptățită să atace Ucraina și să schimbe din nou, cu forța, granițele care fuseseră stabilite prin tratatele semnate la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și prin înțelegerile de la finalul Războiului Rece, la care Rusia însăși a fost parte, susțin, practic, reizbucnirea războaielor de cucerire care au răscolit Europa sute de ani, până la crearea Uniunii Europene.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, mai arată că, practic, nu există stat european care n-ar putea revendica părți din teritoriul vecinilor, pe criterii istorice, dar numai Rusia, la ordinul unui personaj malefic, avid de putere, a ales să-și atace vecinii. Acesta este și motivul pentru care atât UE, cât și statele NATO, trebuie să continue să sprijine Ucraina în câștigarea acestui război, pentru că o victorie a Rusiei va avea consecințe grave asupra viitorului UE și al statelor din flancul estic, în special.
 
”Dacă Rusia se oprește, războiul se oprește. Dacă Ucraina se oprește, încetează să existe ca țară. Este atât de simplu.” Este concluzia declarației politice a senatului USR de Cluj, Cristian Bodei.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
 
”Anul terorii putiniste

A trecut un an de la acea zi în care am rămas cu toții stupefiați. Un an de când granițele țării au fost asaltate de ucraineni disperați, că își pierd totul din cauza unui neom (sic!) avid de putere și fără scrupule. Acum un an de zile, la ordinul lui Putin armata rusă a invadat Ucraina, marcând practic sfârșitul unei epoci.
 
Săptămâna trecută am participat la întâlnirile organizate în cadrul Adunării Parlamentare a NATO de la Bruxelles, unde principalele discuții s-au învârtit în jurul conflictului ruso-ucrainean. Poporul ucrainean continuă să-și apere țara cu hotărâre și determinare, cu mult curaj și inteligență. Cei care cred că Rusia a fost îndreptățită să atace Ucraina și să schimbe din nou, cu forța, granițele care fuseseră stabilite prin tratatele semnate la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și prin înțelegerile de la finalul Războiului Rece, la care Rusia însăși a fost parte, susțin, practic, reizbucnirea războaielor de cucerire care au răscolit Europa sute de ani, până la crearea Uniunii Europene. Practic, nu există stat european care n-ar putea revendica părți din teritoriul vecinilor, pe criterii istorice.
 
Așadar acest război ne privește direct și pe noi! Acesta a declanșat deja un proces de rearanjare geopolitică atât regională, cât și globală, iar de modul în care se va termina depinde modul în care va arăta lumea în următoarele decenii. Una din consecințele imediate este „învierea din morți” a industriei de apărare europene, oportunități uriașe vor apărea în acest domeniu și depinde de fiecare stat UE să-și asigure un loc de jucător la masă sau să rămână un simplu spectator.
 
 
Deocamdată, nu sunt semne că Vladimir Putin ar avea vreo intenție să dea înapoi, chiar recent a declarat public că suspendă participarea Rusiei la pactul nuclear încheiat cu SUA (New START) și susține că răspunde la orice provocare, pentru că adevărul este de partea Rusiei. De aceea, atât UE, cât și statele NATO, trebuie să continue să sprijine Ucraina în câștigarea acestui război, pentru că o victorie a Rusiei va avea consecințe grave asupra viitorului UE și al statelor din flancul estic, în special.
 
Dacă Rusia se oprește, războiul se oprește. Dacă Ucraina se oprește, încetează să existe ca țară. Este atât de simplu.”
 


Go to top