Coaliția sărăciei respinge pe bandă rulantă inițiativele USR care ar fi contribuit la creșterea calității sistemului educațional din România

 
Coaliția sărăciei a respins inițiativa legislativă a USR care ar fi asigurat creșterea salariilor profesorilor debutanți la nivelul coșului minim de consum.

Inițiativa mai multor senatori și deputați USR, membri ai Grupului de lucru pentru educație, ar fi dus la creșterea salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar și, mai ales, i-ar fi încurajat pe tinerii absolvenți să devină profesori în sistemul de învățământ preuniversitar, unde se înregistrează o acută lipsă de cadre.
Luând cuvântul în Plenul Senatului, senatorul USR Ștefan Pălărie a argumentat că este inacceptabil ca un profesor debutant să aibă un salariu mai mic decât coșul minim de consum și să nu poată, practic, să își acopere cheltuielile de bază.

Ștefan Pălărie: „Senatorii coaliției sărăciei au respins o inițiativă legislativă care ar fi adus o brumă de normalitate în România și ar fi îndreptat scala de valori cu care judecăm profesorii care se ocupă de educația copiilor acestui popor. Inițiativa își propunea să aducă nivelul salariului minim la un pic peste 2.500 de lei. Sub el, consideră Avocatul Poporului, începe sărăcia, iar noi îi cerem unui profesor debutant să vină cu bani de acasă pentru a putea preda la clasă. Astăzi, avem cadre didactice plătite cu 2.000 de lei, din care, probabil, 1.000 se duc fie pe chirie sau pe o rată la bancă, iar restul de 1.000 de lei trebuie să-i ajungă pentru utilități, pentru mâncare, pentru materiale la școală. Doamne ferește să i se rupă un pantof sau, și mai rău, să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de mai mult decât un paracetamol.”

Inițiativa legislativă a USR de creștere a salariilor profesorilor și ale personalului auxiliar din învățământul preuniversitar a fost respinsă, 55 de senatori votând PENTRU raportul de respingere, 33 – ÎMPOTRIVA raportului de respingere și unul s-a abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă urmând a intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.
 


Go to top