Proiectul USR pentru stoparea arderilor ilegale de cabluri și conductori, adoptat de Parlament

Parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul USR prin care autoritățile statului primesc noi instrumente pentru a contracara arderile ilegale de deșeuri și, implicit, pentru a reduce poluarea. Concret, firmele nu vor mai putea cumpăra de la persoanele fizice metale feroase, neferoase și aliajele acestora, obținute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor și conductorilor de orice fel.

Interzicerea achiziţionării metalelor feroase şi neferoase obținute prin procese termice și chimice de la persoane fizice va duce la diminuarea fenomenului de ardere a deșeurilor, blocând persoanelor fizice posibilitatea de a le vinde mai departe. Se creează astfel pârghiile legale pentru diminuarea fenomenului incendierii de deșeuri, cu efect nociv substanțial asupra mediului și sănătății publice. Din 2019 până în prezent, au fost arse peste 870 de tone deșeuri în orașe și localități ilfovene, o mare parte dintre acestea reprezentând materiale compozite folosite pentru obținerea metalelor”, declară senatorul USR Dragoș Popescu, inițiatorul proiectului de lege.

Stoparea sau măcar diminuarea arderilor ilegale de deșeuri este un obiectiv de o deosebită importanță pentru sănătatea tuturor românilor. Un studiu european a scos la lumină o realitate extrem de periculoasă: plasticul din electrocasnice și electronice devine, odată ars, de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului. 

Inițiativa USR modifică art. 1 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 31/2011 privind interzicerea achiziționării de la persoane fizice a metalelor feroase și neferoase și a aliajelor acestora.

Concret, se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a următoarelor categorii de metale feroase și neferoase și aliaje ale acestora:
a) utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă și fluvială, de transport cu metroul, de transport public și electric de suprafață sau de irigații și desecări;
b) utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare;
c) utilizate în infrastructura aferentă operaţiunilor de extracţie, prelucrare, distribuţie, transport şi comercializare a gazelor naturale, a petrolului şi a produselor petroliere;
d) utilizate în semnalizarea și dirijarea circulaţiei pe drumurile publice;
e) de tipul şinelor, pieselor aparatelor de cale, materialului mărunt de cale, contraşinelor, ecliselor, părţilor componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cablurilor de semnalizare şi telecomunicaţii, componentelor instalaţiilor de electrificare, componentelor materialului rulant, semnelor de semnalizare şi dirijare a circulaţiei, semafoarelor, capacelor căminelor de vizitare sau părţilor componente şi altele asemenea, parazăpezilor sau părţilor componente ale unor construcţii metalice destinate pentru protecţia împotriva viscolului, avalanşelor, inundaţiilor sau altor calamităţi;
f) obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel.

Sperăm ca proiectul adoptat astăzi de Parlament să fie promulgat cât mai rapid de președintele României, astfel încât autoritățile să aibă pârghiile legale necesare combaterii fenomenului arderilor ilegale de deșeuri.

La nivelul României, în fiecare an, peste 29.000 de oameni mor prematur, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României şi 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului Bucureşti.


Go to top