Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu: ”Pensia reprezintă un sprijin financiar care înlocuiește puterea de muncă și în niciun caz un venit suplimentar în perioada de activitate!”

Senatoarea USR de București, Anca Dragu, fost ministru de finanțe, atrage atenția că pensia publică din pix, plătită oricând, chiar și angajaților, este o aberație economică și încalcă regulile economice.

Într-o declarație politică, Anca Dragu acuză Guvernul că a inventat legi care să contrazică legile economice, dar care să asigure noii nomenklaturi de partid un trai de lux. ”Dacă modificați legile economice prin legi, de ce nu modificați și legile fizicii? ” ironizează Anca Dragu tentativele PSD, PNL și AUR de a rescrie legile economice.

Anca Dragu: ” În prezent, judecătorii Curții Constituționale au ajuns să declare neconstituțională legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, pe motiv că o condiționare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcție în sectorul public. Una dintre reformele majore incluse în PNRR, se referă la sustenabilitatea sistemului de pensii publice și a finanțelor publice, prin transformarea pensiilor speciale în pensii contributive. Mai exact, pensia să depindă de anii de muncă și de valoarea contribuțiilor.”

Senatoarea USR de București, Anca Dragu atrage atenția că este important să nu uităm istoria și lecțiile ei, să citim istoria pensiilor, să fim atenți la motivele care au dus la crearea unui sistem de pensii și să reținem principiile după care ar trebui să funcționeze un sistem de pensii echitabil. ”Pensia nu ar trebui să reprezinte pentru unii un al doilea venit, iar pentru alții singura șansă la supraviețuire” conchide Anca Dragu.


Iată în continuare, textul integral al declarației politice:

”Lecția de economie: Pensia reprezintă un sprijin financiar care înlocuiește puterea de muncă și în niciun caz un venit suplimentar în perioada de activitate
 
Primele discuții despre pensii au apărut în anul 1673, când mai marii vremii, precum Colbert, au gândit un sistem prin care să le poată oferi un sprijin financiar marinarilor răniți sau cu dizabilități, care se aflau în incapacitate de muncă.

Mai târziu, în 1880, Jean-Baptiste André Godin, fondatorul Familistère de Guise (Palatul Social), declara că: „De îndată ce se poate organiza ceva în scopul muncitorilor, primul pas care trebuie făcut în această direcție ar trebui să fie asigurarea muncitorului împotriva sărăciei în caz de boală, de accidente care duc la incapacitatea de muncă, de bătrânețe și în cele din urmă, asigurarea muncitorului și a familiei sale împotriva sărăciei”. 

Un an mai târziu, a fost creat primul sistem de pensii, de către Otto von Bismarck. Sistemul de asigurări sociale era organizat pentru lucrători, între care se aplica principiul solidarității. Aceștia erau obligați să contribuie la pensia lor. Contribuțiile erau proporționale cu venitul, la fel ca și valoarea viitoarei pensii. Sistemul funcționa prin repartizare pe bază de solidaritate între generații, adică contribuțiile muncitorilor erau folosite imediat pentru plata pensiilor (pay-as-you-go).  

Problemele demografice pe care România le întâmpină, cu spor natural negativ și fără politici reale de schimbare a acestui trend, pun presiune pe sistemul de pensii. Tocmai de aceea, una dintre reformele majore incluse în PNRR, se referă la sustenabilitatea sistemului de pensii publice și a finanțelor publice, prin transformarea pensiilor speciale în pensii contributive. Mai exact, pensia să depindă de anii de muncă și de valoarea contribuțiilor. Pilonul II de pensii a fost introdus ca o soluție la problemele demografice și de aceea el trebuie să rămână obligatoriu, chiar să crească.

În prezent, judecătorii Curții Constituționale au ajuns să declare neconstituțională legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, pe motiv că o condiționare a exercitării dreptului la muncă de neexercitarea dreptului la pensie echivalează cu excluderea unei categorii socio-economice de la posibilitatea de a ocupa o funcție în sectorul public.

Stimați guvernanți, stimați judecători ai CCR, pensia publică din pix, plătită oricând, chiar și angajaților, este o aberație economică și încalcă regulile economice. Din păcate, voi ați inventat legi care să contrazică legile economice, dar care să vă asigure vouă un trai de lux. Hârtia suportă orice, dar economia nu. Dacă modificați legile economice prin legi, de ce nu modificați și legile fizicii? Începeți cu accelerația gravitațională.

Se spune că este important să nu uităm istoria și lecțiile ei. Or, poate că este momentul potrivit să citim istoria pensiilor, să fim atenți la motivele care au dus la crearea unui sistem de pensii și să reținem principiile după care ar trebui să funcționeze un sistem de pensii echitabil. Pensia nu ar trebui să reprezinte pentru unii un al doilea venit, iar pentru alții singura șansă la supraviețuire.”
 



Go to top