Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic:"Recensământul General Agricol, activitate pentru restartarea agriculturii în România!"

Senatorul USR PLUS de Bacău, Sebastian Cernic, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senat, salută începerea, pe 10 mai anul acesta, a Recensământului General Agricol – runda 2020 - o operațiune de amploare, cu implicații majore pentru elaborarea politicilor agrare în anii care urmează.
Într-o declarație politică, Sebastian Cernic arată că aproximativ 20.000 de persoane sunt implicate în culegerea datelor din toată țara, într-o mobilizare fără precedent a Ministerului Agriculturii, Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Administraţiei şi Internelor și STS. 
 
Sebastian Cernic: Acest recensământ vine și cu o premieră pentru o astfel de operațiune, respectiv realizarea unei platforme de culegere a datelor. Salut inițiativa organizatorilor și sprijinul STS care asigură suportul tehnic pentru culegerea datelor direct în format electronic. Această premieră demonstrează că statul român are capacitatea de a face față exigențelor digitalizării și că rezultatele obținute vor reflecta cu adevărat starea agriculturii românești.”
 
Acest recensământ, conchide senatorul USR PLUS de Bacău, Sebastian Cernic, va conduce la obținerea unor date extrem de valoroase pentru a reporni agricultura în România, pentru a valorifica potențialul agricol al țării la capacitate maximă și pentru a dezvolta un sector agricol competitiv la nivel european și va contribui la identificarea și aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor agricole pe viitor.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
"Recensământul General Agricol, activitate pentru restartarea agriculturii în România!"
Pe 10 mai a început Recensământul General Agricol (RGA) - runda 2020, care se va desfăşura până la data de 31 iulie 2021, cu scopul de a asigura date statistice pentru fundamentarea şi punerea în aplicare a politicilor naţionale şi europene în domeniul agricol, în concordanţă cu Sistemul Statistic European. Această acțiune reprezintă, după o perioadă de 10 ani, un moment al adevărului despre agricultura românească. Dacă informațiile care vor rezulta din acest demers de amploare vor fi punctul de pornire pentru programele și politicile agricole viitoare, atunci putem avea încredere că agricultura din România va fi restartată și valorificată la potențialul real.
 
Organizarea de recensăminte agricole la intervale de 10 ani este prevăzută în legislaţia europeană referitoare la structura exploataţiilor agricole şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Le urez mult succes în acest demers tuturor instituțiilor și celor aproximativ 20.000 de persoane implicate în culegerea datelor din toată țara. Pentru realizarea acestui recensământ în România este o mobilizare fără precedent, într-un parteneriat între Ministerului Agriculturii, Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor cu structurile teritoriale ale acestora, și STS. 
 
Acest recensământ vine și cu o premieră pentru o astfel de operațiune, respectiv realizarea unei platforme de culegere a datelor. Salut inițiativa organizatorilor și sprijinul STS care asigură suportul tehnic pentru culegerea datelor direct în format electronic. Această premieră demonstrează că statul român are capacitatea de a face față exigențelor digitalizării și că rezultatele obținute vor reflecta cu adevărat starea agriculturii românești.
 
Valoarea totală a recensământului este de 320 de milioane de lei, din care o sumă de patru milioane de euro în echivalent provine de la Eurostat, fiind cel mai mare sprijin din Uniunea Europeană pentru a susţine această acțiune. Autoritățile anunță că primele date ale recensământului vor fi făcute publice în martie 2022, termenul de finalizare fiind sfârșitul anului 2022. La finalul recensământului, vom avea o imagine clară, reală, a caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole din România, pe principiul utilizării terenurilor şi deţinerea animalelor. După finalizarea Recensământului, în baza informațiilor rezultate, Ministerul Agriculturii va definitiva Planul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2023 – 2027.
Apreciez că realizarea acestui recensământ va conduce la obținerea unor date extrem de valoroase pentru a reporni agricultura în România, pentru a valorifica potențialul agricol al țării la capacitate maximă și pentru a dezvolta un sector agricol competitiv la nivel european.
 



Go to top