Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei cere guvernului român să ajute Republica Moldova sa treeacă peste actuala criză energetică

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, cere Guvernului României să se implice activ în soluționarea crizei energetice prin care trece acum Republica Moldova.

Într-o declarație poltică, senatorul Cristian Bordei arată că această criză este una indusă și este răspunsul Federației Ruse la rezultatul alegerilor din iulie când, după ce Maia Sandu a câștigase președinția Republicii Moldova, partidul său PAS a obținut o victorie zdrobitoare, opțiunea pro-europeană măturând practic de la putere pe apropiații Moscovei.

Cristian Bordei: ”Republica Moldova era dependentă 100% de importul de gaze din Rusia, iar rețeaua de distribuție a gazelor aparține companiei Moldovagaz care, la rândul ei, este deținută majoritar de Gazprom împreună cu Comitetul de administrare a proprietății Transnistriei.  Moldovagaz este si interlocutorul Gazprom în negocierile pentru gaze, deci Gazprom negociază cu sine însuși. Contractul actual de livrare de gaze către Republica Moldova a expirat pe 30 septembrie 2021 și a fost prelungit pentru o singură lună la un preț imens, cel mai mare din Europa, de 790 USD/1000m3 de gaz ca urmare a introducerii a unei formule de calcul nejustificate și care nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior între Moldovagaz și Gazprom.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, explică absurdul situației și felul în care Rusia se folosește cu cinism de gaz pentru a-și atinge scopurile strategice: aproximativ 2/3 din consumul total de gaze al Republicii Moldova este de fapt al centralei electrice de la Cuciurgani din Transnistria, care este singurul producător de energie electrică din R Moldova și care este deținută de compania rusească Inter-Rao. Compania, în timp ce vinde pe bani buni curentul electric către Chișinău, obișnuiește să nu-și plăteasca factura pentru gazul pe care-l consumă, acumulând datorii imense care, însă, se contabilizează în contul Republicii Moldova și apoi sunt folosite ca armă de către Gazprom în negocierile cu Republica Moldova.

În finalul declarației sale politice, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, cere Guvernului României să facă tot ce-I stă în putință pentru a ajuta Republica Moldova să poată să reziste șantajului energetic al Moscovei.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Republica Moldova - prioritate națională  
 
Săptămâna trecută am participat împreună cu colegii din comisiile pentru politică externă și pentru afaceri europene ale Senatului precum și cu colegi din mai multe comisii ale Camerei Deputaților la o vizită de lucru la Chișinău în Republica Moldova.
Vizita noastră s-a suprapus cu apogeul unei crize a gazului în Republica Moldova, o criză mult mai acută decât cea din România. Dacă la noi criza este determinată de creșterea prețului gazelor naturale, peste Prut este vorba despre o criză existențială determinată de lipsa gazelor și pericolul ca țara să rămână efectiv fără lumină și căldură.
Practic această criză este una indusă și este răspunsul Federației Ruse la rezultatul alegerilor din iulie când, după ce Maia Sandu câștigase președinția Republicii Moldova, partidul său PAS a obținut o victorie zdrobitoare, opțiunea pro-europeană măturând practic de la putere pe apropiații Moscovei.
Până în prezent Republica Moldova era dependentă 100% de importul de gaze din Rusia iar rețeaua de distribuție a gazelor aparține companiei Moldovagaz care la rândul ei este deținută majoritar de Gazprom împreună cu Comitetul de administrare a proprietății Transnistriei.  Moldovagaz este și interlocutorul Gazprom în negocierile pentru gaze, deci Gazprom negociază cu sine însuși.
Astfel contractul actual de livrare de gaze către Republica Moldova a expirat pe 30 septembrie 2021 și a fost prelungit pentru o singură lună la un preț imens, cel mai mare din Europa, de 790 USD/1000m3 de gaz ca urmare a introducerii unei formule de calcul nejustificate și care nu este în concordanță cu modul în care au fost semnate contractele anterior între Moldovagaz și Gazprom. Solicitarea de extindere a contractului la condițiile vechi ale anului trecut sau ale anului în curs a fost respinsă.
Mai mult decât atât, chiar și în condițiile impunerii acestui preț imens, Rusia a decis și să micșoreze livrările de gaze către Republica Moldova cu vreo 35%, adică cu o cantitate de gaz aproximativ egală cu consumul pe o zi al unui cartier din Moscova sau cu pierderile din rețea în 72 de ore prin Turkish Stream. Un fleac, aceasta neavând niciun fel de logică economică și nici vreun sens ca politică pe termen lung.
Desăvârșirea capcanei vine din faptul că aproximativ 2/3 din consumul total de gaze al Republicii Moldova este de fapt al centralei electrice de la Cuciurgani din Transnistria care este singurul producător de energie electrică  din Republica Moldova și care este deținută de compania rusească Inter-Rao. Această companie, în timp ce vinde pe bani buni curentul electric către Chișinău, obișnuiește să nu-și plăteasca factura pentru gazul pe care-l consumă acumulând datorii imense, de peste 6 miliarde de dolari, care însă se contabilizează în contul Republicii Moldova și apoi sunt folosite ca armă de către Gazprom în negocierile cu Republica Moldova. Această centrală electrică de la Cuciurgani s-a hotărât exact acum să reducă și ea producția de energie electrică cu 30%!
Toate acestea reprezintă încă o dovadă a modului în care Rusia folosește Gazprom ca pe o bâtă geopolitică, o dovadă care scoate încă o dată în evidență adevărata trădare națională a celor care au împiedicat exploatarea gazelor din Marea Neagră și mărirea dependenței României de importurile de gaze din Rusia prin modificările aduse legii offshore. Culmea, modificări aduse exact sub pretextul interesului național.
În aceste condiții foarte grele trebuie salutate acțiunile curajoase ale actualului Guvern pro-european al Republicii Moldova care, chiar în timpul prezenței noastre acolo, a hotărât declanșarea stării de urgență și și-a asumat, pentru a nu ceda șantajului Gazprom, achiziționarea de gaze de pe piața spot din orice alte surse alternative posibile ca România, Ucraina și Polonia, urmând să facă aceste achiziții prin altă companie decât Moldovagaz.
În timpul discuțiilor cu omologii moldoveni pe marginea acestei situații aceștia ne-au spus că acum se așteaptă la noi represalii din partea Moscovei. Iar acestea nu au întârziat să apară, chiar imediat după plecarea noastră de la Chișinău, Moscova a anunțat sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova exact sub pretextul datoriilor acumulate aproape integral de compania rusească Inter-Rao, proprietara centralei de la Cuciurgani.
Solicit pe această cale Guvernului României să-și dea tot concursul pentru ajutorarea fraților de peste Prut atât cu livrări de gaz prin interconectorul de la Ungheni, cât și cu susținerea la nivelul UE a asigurării unui ajutor financiar pentru ca guvernul de la Chișinău să poată susține efortul achizițiilor de pe piețele spot. De asemenea, solicit încetarea tergiversării proiectului liniei electrice de 110 kV de interconectare Suceava – Bălți și demararea acestuia cât mai urgent pentru a putea oferi Republicii Moldova, alături de Ucraina, o alternativă la monopolul centralei electrice de la Cuciurgani.”



Go to top