Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”Democrația originală este atunci când democrația iși cumpără presa cu banii statului!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei acuză actuala coaliție de guvernământ că și-a cumpărat bunăvoința presei cu bani de la bugetul de stat și din sumele alocate partidelor de către Autoritatea Electorală Permanentă.
 
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei argumentează că acest fapt nu numai că este contrar intereselor românilor, dar este și de natură a submina sistemul democratic din România.
 
Cristian Bordei: PSD și PNL cheltuie în jur de 50 de milioane de lei anual pe propagandă, pe a ține gura presei închisă. Ba mai mult, PSD a refuzat să dea informații privind banii dați presei și a pierdut în instanță pe această tema, dar nu veți vedea această știre în prime time. Acest lucru ne dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, că aceste partide au altă agendă decât cea publică. Una a grupurilor de interese din jurul afacerilor cu statul pe bani publici. ”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, arată că în ciuda faptului că justiția le-a cerut să facă publice cheltuielile cu presa din banii publici, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu refuză în continuare să prezinte aceste informații.
 
“Democrația originală în care trăim se încăpățânează să reziste și să nu lase românii să știe pe ce cheltuie banii partidele politice” este concluzia declarației politice a senatorului USR de Cluj, Cristian Bordei.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Democrație originală și rețete desăvârșite
 
 
A venit momentul să discutăm despre legăturile bolnăvicioase ale partidelor cu presa. Mă refer la sumele date de partidele tradiționale trusturilor de presă pentru publicitate, în esență discutăm despre campanie electorală făcută pe bani mulți atunci când nu avem alegeri. De ce îi spun așa? Simplu, nu trebuie să ai o școală de jurnalism pentru a depista subiectivismul, lipsa întrebărilor incisive, incomode.
 
PSD și PNL au majorat substanțial suma pe care o încasează de la bugetul de stat, dar, totodată, au pompat și mai mulți bani în presa online, Facebook și televiziuni. Și până la urmă, nu ar fi nici asta o problemă atât de mare, câtă vreme scrie în colțul ecranului că acel material a fost plătit de partid. Dar nu scrie, iar acest lucru știți cum se numește? Unde poate fi încadrată această abordare? Ce fac domniile lor se numește manipulare, “mint poporul cu televizorul” încă o dată. O rețetă sigură.
 
PSD și PNL cheltuie în jur de 50 de milioane de lei anual pe propagandă, pe a ține gura presei închisă. Ba mai mult, PSD a refuzat să dea informații publice privind aceste contracte și a pierdut în instanță pe această tema, dar nu veți vedea această știre în prime time. A trebuit ca PSD să fie obligat de instanță să spună cum a cheltuit banii pentru promovarea în presă, iar acest lucru ne dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, că aceste partide au altă agendă decât cea publică. Una a grupurilor de interese din jurul afacerilor cu statul pe bani publici.
 
Practic, PSD a pierdut în instanță două procese legate de accesul liber la informațiile de interes public, unde judecătorii au arătat că legea nu a fost respectată, dar Marcel Ciolacu și Paul Stănescu refuză în continuare să prezinte aceste informațiile care ar trebui să fie publice. Autoritatea Electorală Permanentă a precizat în mai multe rânduri că legea votată în Parlament nu permite să prezinte detaliile din contractele partidelor.
 
Altfel spus, Autoritatea Electorală Permanentă ne spune că majoritățile din Parlamentul României, cam mereu aceleași, blochează accesul la liberă informație. Și nu este o categorie de informații care să țină de siguranța națională, care ar pune în pericol vreun mecanism de apărare al integrității țării. Sau este? Nu, este doar un demers prin care oamenii vor să vadă cum, pe ce și unde și-au cheltuit partidele noastre banii, dar “democrația originală” în care trăim se încăpățânează să reziste.



Go to top