Senatorul USR Cristi Berea: ”Un copil gras nu e nici frumos și nici sănătos. E un viitor pacient!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, argumentează că vechea vorbă ”copil gras și frumos” este, pe cât de falsă, pe atât de periculoasă pentru cei mici.

Intr-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că spre deosebire de multe țări din occident, subiectul unei nutriții sănătoase nu este unul de interes general iar un studiu las nivel național arată că  31,4% dintre adulții din țară suferă de obezitate. Mai grav, statisticile arată că peste 25% dintre copiii cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali, aceștia fiind viitorii pacienți ai clinicilor de cardiologie.

Cristi Berea: ” Cum putem preveni acest lucru? Totul pornește din educație! Un proiect recent de lege își dorește să implementeze sistemul clasificării alimentelor pe culori. Acest lucru se întâmplă deja în anumite țări europene unde pe alimentele din supermarketuri găsim litere de la A la E și culori aferente, care ne indică dacă un produs este mai degrabă sănătos sau nesănătos”.
 
Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, afirmă că această schimbare simplă va pune capăt listelor indescifrabile de ingrediente iar românii vor putea să aleagă simplu și informat ce se află pe masa lor.
 De asemenea, senatorul Cristi Berea anunță, în încheierea declarației sale politice, că va depune o interpelare la Ministerul Sănătății pentru a afla mai multe despre gravitatea problemei obezității în România și despre viitoarele acțiuni și proiecte în materie.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Copilul gras și frumos este viitorul pacient
 
În România, spre deosebire de multe țări din occident, subiectul unei nutriții sănătoase nu este unul de interes general. Treptat, populația devine din ce în ce mai educată referitor la alimentație, dar numerele arată o situație îngrijorătoare. Conform unui studiu național din materie, 31,4% dintre adulții din țară suferă de obezitate. Acest lucru înseamnă că 6 din 10 adulți suferă de probleme de sănătate care pot duce la complicații precum diabet, boli cardiace, accidente vasculare și multe altele.
De ce este acest subiect atât de important? În primul rând, pentru statul român, această problemă se traduce în presiune pe sistemul medical. Bugetul public este și el afectat de numărul mare de analize decontate, medicamente compensate și alte cheltuieli realizate prin CAS. Acestea sunt fonduri pe care putem să le investim în diverse proiecte care cresc calitatea vieții românilor.
Situația este și mai gravă în cazul copiilor. Statisticile arată că peste 25% dintre copiii cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali. Se estimează că în acest ritm, până în 2030, peste 500.000 de copii vor suferi de obezitate. Aceștia sunt viitorii pacienți.
Cum putem preveni acest lucru? Totul pornește din educație! Un proiect recent de lege își dorește să implementeze sistemul clasificării alimentelor pe culori. Acest lucru se întâmplă deja în anumite țări europene. Schimbarea constă în faptul că vom putea regăsi pe alimentele din supermarketuri litere de la A la E și culori aferente, care să ne indice cât de nesănătos este un anumit produs. Gata cu listele indescifrabile de ingrediente. Poporul român va putea să aleagă simplu și informat ce se află pe masa lor.
Voi depune o interpelare la Ministerul Sănătății pentru a afla mai multe despre gravitatea problemei obezității în România și despre viitoarele acțiuni și proiecte în materie. Statisticile sunt insuficiente și la fel este și interesul statului, în ciuda faptului că problema este una care afectează o fracțiune mare a populației.”
 


Go to top