Senatoarea USR Anca Dragu: ”Voci pentru acțiune împotriva rasismului, voci pentru libertate și egalitate în demnitate și în drepturi!”

Senatoarea USR Anca Dragu, Presedinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat, face un apel pentru combaterea și eliminarea definitivă din spațiul public a discursurilor rasiste și xenofobe, și promovarea toleranței și înțelegerii reciproce între comunități.
Într-o declarație politică, Anca Dragu aduce aminte că pe 21 martie este marcată Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, zi care, în acest an, se concentrează pe tema „VOCI PENTRU ACȚIUNE ÎMPOTRIVA RASISMULUI”.
Anca Dragu: Prin Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți, adoptată în septembrie 2016, statele membre ONU au condamnat cu fermitate actele și manifestările de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță împotriva refugiaților și a migranților. Totodată, acestea s-au angajat pentru o serie de măsuri privind contracararea unor astfel de atitudini și comportamente, în special în ceea ce privește infracțiunile generate de ură, discursurile de ură și violență rasială.”
În declarația sa politică, senatoarea USR de București, Anca Dragu, Așadar, face un apel fierbinte la toleranță, arătând că unul dintre cele mai mari flageluri dovedite ale omenirii rezidă în tratarea cu indiferență a cazurilor de încălcare a drepturilor omului. Anca Dragu, în declarația sa politică, indeamnă la intensificarea eforturilor și acțiunilor in vederea prevenirii infracțiunilor motivate de ură, discriminare, rasismul, xenofobia și intoleranța aferentă, concluzionând că discriminarea rasială nu poatre și nu va fi tolerată niciodată.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
”Voci pentru acțiune împotriva rasismului. Voci pentru libertate și egalitate în demnitate și în drepturi!
An de an, la data de 21 martie, marcăm Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale.
Prin Declarația de la New York pentru Refugiați și Migranți, adoptată în septembrie 2016, statele membre ONU au condamnat cu fermitate actele și manifestările de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță împotriva refugiaților și a migranților. Totodată, acestea s-au angajat pentru o serie de măsuri privind contracararea unor astfel de atitudini și comportamente, în special în ceea ce privește infracțiunile generate de ură, discursurile de ură și violență rasială.
În acest an, această zi atât de importantă pentru umanitate și pentru fiecare stat democratic și de drept al lumii, se concentrează pe tema „VOCI PENTRU ACȚIUNE ÎMPOTRIVA RASISMULUI”.
Astfel, se urmăresc în special: evidențierea importanței consolidării participării și reprezentării publice semnificative și sigure în toate domeniile de luare a deciziilor pentru prevenirea și combaterea discriminării rasiale, reafirmarea importanța respectării depline a drepturilor la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică și a protecției spațiului civic, precum și recunoașterea contribuției persoanelor și organizațiilor care se opun discriminării rasiale și provocărilor cu care se confruntă.
„VOCI PENTRU ACȚIUNE ÎMPOTRIVA RASISMULUI”, stimați colegi, doamnelor și domnilor!
Un mesaj pe cât de simplu, pe atât de puternic pentru a încuraja decidenții și oamenii de pretutindeni să-și consolideze și să-și unifice vocea împotriva rasismului. Să se mobilizeze împotriva tuturor formelor și manifestărilor de discriminare rasială și nedreptate pentru a se asigura un mediu sigur pentru cei care își folosesc unul din drepturile umane fundamentale. Dreptul la libera exprimare.
Pe 21 martie, avem ocazia ca, prin exercitarea acestui drept și acestei libertăți fundamentale, să reiterăm și să facem mai puternic unul dintre principiile de bază ale umanității. Acela al egalității, creând un precedent pozitiv care să asigure în fiecare zi, pentru noi toți, o viață în care diferențele de rasă să nu constituie un obstacol, ci, dimpotrivă, o șansă în plus.
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și drepturi și au potențialul de a contribui în mod constructiv la dezvoltarea și bunăstarea societăților lor. De asemenea, în cea mai recentă rezoluție ale sale, Adunarea Generală a mai subliniat că orice doctrină a superiorității rasiale este falsă din punct de vedere științific, condamnabilă din punct de vedere moral, nedreaptă din punct de vedere social și periculoasă și trebuie respinsă, împreună cu teoriile care încearcă să determine existența unor rase umane separate.
Din păcate, istoria umanității abundă de momente în care s-a dovedit că nerespectarea celor de mai sus a condus la monstruozități și atrocități. Așa cum, din păcate, se demostrează și zilele acestea ce se întâmplă atunci când ele sunt desconsiderate.
Stimați colegi,
Niciun drept și nicio libertate umane nu sunt mai importante decât altele!
Așadar, să nu subestimăm importanța acestei zile! Să nu subestimăm puterea acțiunilor noastre.
Unul dintre cele mai mari flageluri dovedite ale omenirii rezidă în intoleranță sau, și mai grav, în toleranța față de încălcarea drepturilor omului! Iar aceasta este valabil atât în ceea ce privește această zi, cât și fiecare moment al vieții noastre.
Trăim vremuri în care este absolut vital să fim conștienți și determinați în importanța intensificării eforturilor și acțiunilor pe care le întreprindem pentru a preveni infracțiunile motivate de ură, discriminarea, rasismul, xenofobia și intoleranța aferentă.
Uniunea Europeană este hotărâtă să pună capăt acestor infracțiuni o dată pentru totdeauna. Discriminarea rasială nu va fi tolerată niciodată.
Cu toții, prin rolul pe care îl exercităm, suntem datori și responsabili să facem la fel. Să gândim și să aplicăm măsuri solide pentru a asigura interzicerea discriminării rasiale sau etnice, indiferent de formele de manifestare.
Suntem responsabili și ne stă în putință să fim cât se poate de hotărâți în a combate și eradica definitiv discursurilor rasiste și xenofobe, atât din mediul online, cât și din cel offline.
Suntem datori și putem să acordăm din ce în ce mai mult sprijin societății civile, autorităților locale și altor parteneri. Inclusiv prin finanțare!
Avem posibilitatea și trebuie să facilităm schimbul de bune practici prin intermediul platformelor specifice, cum ar fi Grupul la nivel înalt al UE pentru combaterea rasismului, a xenofobiei și a altor forme de intoleranță.
Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
Este nevoie mai mult decât oricând de aplicarea corectă a toleranței și de înțelegere reciproce între comunități.
Prin acțiunile noastre, avem această posibilitate și această obligație.
Discriminarea rasială trebuie să devină cât mai curând o istorie amară a omenirii și un exemplu de ”așa nu!”.
Știți, războiul poate avea și lua multe forme. Nu vom putea fi niciodată cu adevărat ființe umane, o lume civilizată și nu vom putea trăi niciodată în pace atât timp cât nu ne vom ghida în toate acțiunile și deciziile noastre după un principiu cheie, care trebuie să devină forma de a fi a oricărei ființe umane și a oricărui stat: Toate ființele umane sunt libere și egale în demnitate și în drepturi!
Nu există nimic și nimeni mai presus de acest principiu. Azi și mereu, să îl facem să devină realitatea României și a întregii omeniri.”
 


Go to top