Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: ”Greva profesorilor s-a încheiat, guvernul a uitat imediat de învățământ”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, acuză guvernul PSD-PNL că a uitat de problemele grave ale sistemului de învățământ imediat ce greva profesorilor s-a încheiat.
Într-o declarație politică, senatorul Ștefan Pălărie susține că, după cea mai mare criză din educație din ultimii 20 de ani, era firească o dezbatere amplă în Parlament, iar prilejul trebuia să fie tocmai acele Ordonanțe de Urgență care schimbă grila de salarizare pentru profesori.

Ștefan Pălărie: ”Degeaba au fost adoptate niște legi ale educației noi, dacă ele nu au rezolvat nimic – exact cum a spus USR. Profesorii ar fi trebuit să vină, ar fi trebuit CHEMAȚI, să spună și Parlamentului opinia lor, după 3 săptămâni de grevă, despre noile salarii. Era necesar să vedem și în Parlament puncte de vedere de la Guvern despre cât de fezabil este proiectul de OUG sau dacă mai putem completa ceva la salarizare.”

În declarația sa politică, senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, care este și membru în comisia pentru învățământ din Senat se arată ultragiat de faptul că dezbaterea nu a avut și nu va avea loc deoarece comisiile pentru învățământ au fost EXCLUSE din procesul de adoptare a OUG privind creșterile salariale ale profesorilor.

”Scopul nu a fost să rezolve o problemă din educație prin acele Ordonanțe... ci să închidă gura profesorilor, ca să uite lumea de problemă și să nu aibă un protest și mai mare în stradă”, concluzionează Ștefan Pălărie.

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Semnalul profesorilor ignorat de putere
Începem să vedem cum este lăsat iar din brațe învățământul, la doar câteva zile după grevă.
Pentru dragii profesori care au închis cu greu conflictul de muncă, cu inima îndoită, și care s-au fript cu guvernul arogant condus de Ciucă, acum pot vedea coaliția revenind la vechile obiceiuri. Au pe viu dovada că nimic nu se schimbă! Pleacă ei, PSD-PNL, vin tot ei, cu aceleași metode.

După cea mai mare criză din educație din ultimii 20 de ani, era firească o dezbatere amplă în Parlament. Iar prilejul trebuia să fie tocmai acele Ordonanțe de Urgență care schimbă grila de salarizare pentru profesori.

Degeaba au fost adoptate niște legi ale educației noi, dacă ele nu au rezolvat nimic – exact cum a spus USR,  dacă exact în aceeași zi a început un protest social uriaș.

Profesorii ar fi trebuit să vină, ar fi trebuit CHEMAȚI, să spună și Parlamentului opinia lor, după 3 săptămâni de grevă, despre noile salarii. Era necesar să vedem și în Parlament puncte de vedere de la Guvern despre cât de fezabil este proiectul de OUG sau dacă mai putem completa ceva la salarizare.

Ei bine, dezbaterea nu a avut și nu va avea loc! Comisiile pentru învățământ au fost EXCLUSE din acest proces. Ordonanța de Urgență merge pe repede înainte prin Parlament, deși era tot timpul pentru o dezbatere despre SALARIZAREA profesorilor. Nu și-au dorit asta, pentru că VOR SĂ BAGE SUB PREȘ, iarăși, profesorii, să îi pună din nou în ultima bancă, unde i-au ținut 30 de ani. Vor să le închidă iar gura.

Învățământul contează atât de puțin în ochii lor, e undeva la și altele, încât domnul Marcel dă pe Facebook urări de bine la toți de examene, dar, când trebuie să facă ce trebuie, stă ascuns și validează prin complicitate dovezi nenumărate că educația pentru ei NU contează.
Scopul nu a fost să rezolve o problemă din educație prin acele Ordonanțe... ci să închidă gura profesorilor, ca să uite lumea de problemă și să nu aibă un protest și mai mare în stradă.

Le este frică de Parlament, pentru că acolo se aud și alte voci. Guvernul e format doar din partidele de la putere, Parlamentul conține și opoziția. Dacă au ajuns să le frică de o Comisie pentru învățământ, vă dați seama cât de mult s-au speriat de vocea profesorilor.

Le mulțumesc profesorilor pentru semnalul pe care l-au dat și pentru exercițiul de demnitate. Este ceea ce va trebui să ne călăuzească în următorii ani, nu doar în schimbarea din temelii a educației, ci a întregii societăți.”
 



Go to top