USR: Guvernul PSD-PNL nu alocă bani pentru marile proiecte din noile legi ale Educației. Un minus de 40 de miliarde de lei

USR îi cere public premierului Marcel Ciolacu să aloce Educației o finanțare adecvată și să respecte astfel, prevederile din noile legi ale Educației, adoptate anul acesta.

Premierul Marcel Ciolacu s-a lăudat cu alocarea unui ”buget record” pentru Educație în 2024, dar analiza ordonanței trenuleț privind măsurile fiscal-bugetare ne arată, însă, că Educația nu primește nici măcar ce i se cuvine prin lege, la momentul actual, respectiv 15% din buget.

În bugetul pentru 2024 nu sunt bani suficienți pentru marile proiecte din noile legi ale Educației – Masă pentru elevi (fostul program Masă caldă) nu primește bugetarea prevăzută în lege, transportul este încă mult prea departe de a fi gratuit. Mai mult, Guvernul încă se joacă alba-neagra cu salariile profesorilor.  


„România Educată începe cu tăieri de bani pentru mai multe domenii din domeniul învățământului. Bugetul promis prin legile Educației era 15% - dar ce este în buget este foarte foarte departe de acest deziderat – la câteva zeci de miliarde distanță. Cel mai grav este, din calculele noastre, că programul Masă Caldă va funcționa doar la jumătate din ținta propusă – adică doar pentru sub jumătate de milion de elevi. Guvernul abandonează iarăși o generație de elevi, așa cum o face de ani de zile”, arată senatorul Ștefan Pălărie.

„Bugetul pe care acest Guvern ni-l propune, în 2024, este o palmă peste față, după bilanțul dezastruos al educației românești, la testele PISA 2022. Prin alegerea asumată a Guvernului de a priva în continuare educația de fondurile de care are nevoie acum, mai mult ca niciodată, învățământul este condamnat la eșec. Cât de jos trebuie să ajungă educația din România pentru ca Guvernul să îi aloce fondurile care i se cuvin?”, afirmă senatoarea  Silvia Dinică.

În lista lungă de tăieri și amânări care suspendă practic legile Educației se află și reorganizarea inspectoratelor, pe model nou, care trebuiau să fie scheletul noului sistem educațional, dar la care vor lucra abia din 2025, cel mai devreme. Se rămâne astfel într-un sistem politizat, cu numiri din pixul ministrului Deca, care își face astfel un cadou pentru anul electoral 2024, să poată pune pe cine dorește în funcții, fără concurs, în plin an electoral.

Lista de proiecte amânate și tăiate de la finanțare pe termen nedefinit cuprinde renunțarea la finanțarea siguranței școlare prin securizarea curții școlilor, renunțarea la suplimentarea costului standard pentru școlile defavorizate cu 25% sau renunțarea în 2024 la cheltuielile de transport pentru personalul din învățământ.

Între amendamentele USR la bugetul pentru 2024 se vor găsi propuneri pentru revenirea acestor cheltuieli în buget, la nivelul prevăzut în legile Educației, dar și o propunere pentru crearea unui sistem pilot de evaluare în școlile din România după model PISA, pentru a obișnui elevii și profesorii pentru acest tip de evaluare și cerințe moderne.


Go to top