Senatorul USR Costel Vicol: ”Economia Circulară este calea prin care să avem o economie în acord cu natura!”

Senatroul USR de Tulcea, Costel Vicol, consideră că aplicarea principiilor economiei circulare și creșterea gradului de folosire superioară a resurselor reprezintă calea prin care putem impulsiona dezvoltarea economică fără să distrugem mediul natural.
Într-o declarație politică, senatorul Costel Vicol argumentează că urmare a semnarii acordului de la Paris, toate statele UE sunt parte a acestuia, ceea ce a făcut ca forurile Uniunii Europene prin Consiliul European, Parlamentul European si Comisia Europeana să propună și să adopte reglementări pentru realizarea angajamentelor asumate prin semnarea Acordului.
Costel Vicol: ”Natura este un aliat important în lupta împotriva schimbărilor climatice. Refacerea naturii și a biodiversității oferă o soluție rapidă și ieftină pentru absorbția și stocarea carbonului. Prin urmare, Comisia propune refacerea pădurilor, a solurilor, a zonelor umede și a turbăriilor din Europa. Acest lucru va spori absorbția de CO2 și va asigura o mai mare reziliență a mediului înconjurător în fața schimbărilor climatice.”
Concluzionând declarația sa politică, senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol arată că o gestionare circulară și durabilă a acestor resurse ne va ajuta:
  • să ne îmbunătățim condițiile de viață
  • să menținem unui mediu sănătos
  • să creăm locuri de muncă de calitate
  • să beneficiem de resurse energetice durabile
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
PACTUL VERDE EUROPEAN
 
Pe 12 decembrie 2015, lideri din 55 de state din întreaga lume au semnat Acordul de climă de la Paris și au transmis un mesaj foarte clar: acela că era combustibililor fosili va trebui să fie lăsată în urmă.           
 
ACORDUL DE LA PARIS contribuie la punerea în aplicare a convenției ce are ca scop consolidarea răspunsului global la amenințarea reprezentată de schimbările climatice, în contextul dezvoltării durabile și al eforturilor de eradicare a sărăciei, inclusiv prin:
a)menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 °C peste nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale, recunoscând că astfel s-ar reduce în mod semnificativ riscurile și efectele schimbărilor climatice;
b)creșterea capacității de adaptare la efectele negative ale schimbărilor climatice și de încurajare a rezistenței la schimbările climatice și a dezvoltării cu un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră, într-un mod care nu pune în pericol producția alimentară;
c)întreprinderea măsurilor necesare pentru ca fluxurile financiare să corespundă unei evoluții către o dezvoltare cu un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră și rezistentă la schimbările climatice. (2)Prezentul acord va fi pus în aplicare pentru a reflecta echitatea și principiul responsabilităților comune, dar diferențiate și al capacităților aferente, în funcție de diferitele circumstanțe naționale.
 
Uniunea Europeană declară că, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special cu articolul 191 și articolul 192 alineatul (1), deține competența de a încheia acorduri internaționale și de a pune în aplicare obligațiile ce decurg din acestea, contribuind la îndeplinirea următoarelor obiective:
— conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului;
— protejarea sănătății umane;
— utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale;
— promovarea pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială, în special a luptei împotriva schimbărilor climatice.
Uniunea Europeană declară că angajamentul cuprins în cadrul contribuției preconizate stabilite la nivel național care a fost prezentată la 6 martie 2015 va fi îndeplinit prin acțiuni comune întreprinse de Uniune și de statele sale membre, în conformitate cu competențele lor respective.
Urmare a semnarii acordului de la Paris, toate statele UE sunt parte a acestuia, fapt ce a condus ca forurile Uniunii Europene prin Consiliul European, Parlamentul European si Comisia Europeana sa propuna si sa adopte reglementari pentru realizarea angajamentelor asumate prin semnarea Acordului.
 
 
Asigurarea unui sistem energetic mai puțin poluant
 
Pentru a ne putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, este nevoie ca energia din surse regenerabile să aibă o pondere mai mare în mixul energetic și să asigurăm o mai mare eficiență energetică.
 
Comisia propune ca ținta obligatorie privind ponderea energiei din surse regenerabile în mixul energetic al UE să fie mărită la 40 %. Propunerile promovează utilizarea de combustibili regenerabili, cum ar fi hidrogenul în sectorul industrial și al transporturilor, și prevede noi obiective.
În plus, reducerea consumului de energie este esențială pentru reducerea emisiilor și a costurilor energiei pentru consumatori și industrie. Comisia propune ca țintele privind eficiența energetică la nivelul UE să devină obligatorii și să fie mărite pentru a se obține o reducere totală de 36-39 % a consumului final de energie și a consumului de energie primară până în 2030.
40 % noua țintă de atins până în 2030 pentru energia din surse regenerabile
36-39 % noile ținte de eficiență energetică de atins până în 2030 pentru consumul final de energie și consumul de energie primară
 
Sistemul de impozitare a produselor energetice trebuie să sprijine, la rândul său, tranziția verde, oferind stimulentele adecvate. Comisia propune alinierea cotelor minime de impozitare aplicate în sectorul energiei termice și al transporturilor la obiectivele noastre climatice, atenuând în același timp impactul social al acestei măsuri și venind în sprijinul cetățenilor vulnerabili
Colaborarea cu natura pentru a ne proteja planeta și sănătatea
Natura este un aliat important în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Refacerea naturii și a biodiversității oferă o soluție rapidă și ieftină pentru absorbția și stocarea carbonului.
Prin urmare, Comisia propune refacerea pădurilor, a solurilor, a zonelor umede și a turbăriilor din Europa. Acest lucru va spori absorbția de CO2 și va asigura o mai mare reziliență a mediului înconjurător în fața schimbărilor climatice.
O gestionare circulară și durabilă a acestor resurse ne va ajuta:
  • să ne îmbunătățim condițiile de viață
  • să menținem unui mediu sănătos
  • să creăm locuri de muncă de calitate
  • să beneficiem de resurse energetice durabile”


Go to top