Declarația Senatorului USR PLUS Cristian Ghica de Ziua Internațională a Romilor

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual pe 8 aprilie și reprezintă un bun moment pentru a atrage atenția asupra provocărilor cu care se confruntă comunităţile de romi. Discriminarea, rasismul, accesul limitat la servicii sociale de bază, cum sunt școala și asistența medicală, toate acestea sunt greutăți pe care foarte mulți romi le înfruntă zi de zi.

Comunitatea romă este foarte numeroasă atât în România cât și pe continentul european. Cu toate acestea, romii nu beneficiază pe deplin de aceleași drepturi și libertăți de care beneficiază restul cetățenilor. Foarte mulți membri ai acestei comunități nu au acte de identitate și, în consecință, nu pot accesa serviciile publice elementare. Copiii romi nu merg la școală și, atunci când o fac, sunt adesea discriminați atât de cadrele didactice cât și de colegi. Foarte multe familii de romi trăiesc în condiții extrem de dificile, fără apă curentă, fără canalizare, fără acces la curent electric, fără infrastructură minimală.

Toate acestea creează o spirală a sărăciei din care foarte puțini romi reușesc să iasă. Fără acte, fără școală și fără pregătire profesională, tinerii romi sunt cu greu acceptați pe piața muncii. Li se oferă salarii mici pentru munci dificile, lucrează adesea fără forme legale și sunt la discreția angajatorilor.

Romii trebuie ajutați să iasă din acest cerc vicios al sărăciei și al excluziunii sociale. Iar ajutorul trebuie să vină în primul rând de la autoritățile publice locale. Primarii au atribuțiile și mijloacele necesare pentru a interveni. Fiecare edil al fiecărei comune sau oraș unde există comunități de romi trebuie să se preocupe de actele de identitate ale acestora, adică să se asigure că romii au certificate de naștere și, respectiv, cărți de identitate. Apoi trebuie să se preocupe ca toți copiii romi să meargă la școală. Există numeroase cauze ale abandonului școlar în comunitățile rome, însă pentru fiecare cauză există și o soluție. Iar autoritățile ar trebui să o identifice și să o pună în practică. Nu în ultimul rând, tot primăriile au posibilitatea de a acționa pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire, astfel încât să există măcar un nivel minimal de acces la infrastructură și utilități.

Sunt multe lucruri de făcut pentru comunitățile de romi din România și am convingerea că implicarea directă a autorităților publice locale este esențială în această privință. Din acest motiv, lansez un apel către toți primarii din țară să trateze cu responsabilitate problema comunității rome. Sunt lucruri foarte importante care trebuie făcute și care pot avea un impact pozitiv extrem de consistent. Îi rog așadar să-și facă datoria.  

De Ziua internațională a romilor, cred că trebuie să părăsim zona confortabilă a vorbelor și a urărilor. Trebuie să trecem la fapte, la măsuri concrete, la politici locale și naționale orientate spre rezultate palpabile. Aceste rezultate concrete trebuie fie modul în care să celebrăm, în anii următori, Ziua internațională  romilor.


Go to top