PNL și PSD iau banii de la elevi și de la profesori ca să-și îngrijească specialii și mint, în ciuda tuturor evidențelor

USR acuză guvernul condus de Marcel Ciolacu că pune Educația pe ultimul loc în lista de priorități. Mai mult, premierul minte cu un tupeu fantastic. Marcel Ciolacu spunea astăzi, când a aprobat cu mare întârziere Programul Național Masă Sănătoasă, că anul acesta Guvernul va crește de la 450 la 1.000 numărul școlilor în care va funcționa Masa Caldă. Fals! Datele îl contrazic flagrant. Din analiza datelor SICAP pe anul trecut, doar 101 școli din cele 450 au reușit să finalizeze licitațiile. Din cele 349 de școli rămase, doar una a demarat o procedură de licitație publică, fiind însă anulată. Astfel, doar 37.855 de elevi din cei 181.253 au reușit să beneficieze de program, reprezentând 20,88%.

Dacă ne raportăm la ținta de un milion de copii, prevăzută de Legea nr. 198/2023 pentru acest an școlar, doar 3,7% dintre copiii care ar fi putut să primească o masă caldă au primit asta din fondurile naționale. Banii necheltuiți au ajuns în Fondul de rezervă al premierului Ciolacu, care i-a putut realoca discreționar. „Marile economii” de la buget pe care le face sunt din mâncarea elevilor.

„Fiecare leu investit în masa caldă în școli produce 9 lei pe termen mediu prin impactul în educație, reducerea excluziunii sociale, agricultura locală, reducerea costurilor de sănătate, susținerea antreprenorilor locali. Știm asta din datele globale ale țărilor care fac deja asta, iar pilotul pornit în 2016 în România a redus în școli abandonul de la 6% la 1,3%. Dreptul la educație e în Constituție, dar în practică statul a alocat în medie pentru un elev din rural DOAR jumătate din cât a alocat pentru un elev din urban (3.181 de lei / elev în rural vs 6.478 de lei / elev în urban, în 2022), conform analizei de date publice pe fiecare școală din țară a ONG-ului Funky Citizens. Nu e însă nevoie de toate aceste date ca să înțelegem ușor că un copil flămând nu se poate concentra sau că acolo unde plătesc părinții acum masa asta înseamnă și jumătate dintr-un salariu minim la doi copii, naveta e cealaltă jumătate”, susține Oana Țoiu, deputată USR, membră a Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială.


„Sistemul de învățământ este la pământ și avem ZERO promisiuni respectate de Guvernul PSD - PNL, girat de președintele Iohannis. Am început anul cu greva elevilor, din cauza nerespectării angajamentelor privind gratuitatea la transportul acestora. Asta, după ce s-a demonstrat și marea minciună PSD-PNL legată de promisa creștere a salariilor în învățământ. PSD și PNL calcă în picioare educația și sănătatea românilor, în timp ce continuă să apere cu ardoare interesele privilegiaților”, afirmă senatorul Irineu Darău, membru în Comisia pentru Educație.

În comunitățile cu administrație USR, s-au găsit soluții pentru a compensa lipsa de implicare a Guvernului. În Sectoarele 1 și 2 din București funcționează programe de tip Școală după școală, în cadrul cărora elevii nu doar că primesc hrană caldă, dar pot rămâne, supravegheați, după ore, până când părinții își termină orele de lucru. Primăriile USR au acordat finanțare crescută an de an acestui proiect. Peste 24 de milioane de lei au fost alocate în 2023 în Sectorul 1, față de aproximativ 17 milioane de lei în cursul anului școlar precedent, iar în Sectorul 2 finanțarea crescută a permis extinderea programului de la 900 la 3.000 de elevi.

O altă minciună guvernamentală în Educație este cea legată de promisiunile făcute profesorilor. Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a mai păcălit o dată pe profesori, salariile debutanților nu cresc așa cum au garantat oficialii, iar șefa Educației aruncă vina pe fostul ministrul al Muncii Marius Budăi.

„Acest Guvern rulează minciuni dincolo de limita bunului-simț și își bate joc de tinerii care aleg meseria la catedră. PNL și PSD subestimează dascălii și le pun răbdarea la încercare. Pe de o parte le procesează cererile, pe de altă parte, ele rămân maculatură la coș. În țările civilizate, cadrele didactice nu sunt tratate ca un microb de care se feresc oficialii și nu se spală nimeni pe mâini de îndatoririle față de ele, sunt respectate, remunerate și încurajate să dezvolte o carieră în învățământ”, afirmă Filip Havârneanu, deputat USR.


Go to top