Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR George Mîndruţă: "În cadrul grupurilor de crimă organizată, pandemia a jucat un rol de game-changer"

În condiţiile actualei pandemii, grupurile infracţionale din sfera crimei organizate au reuşit să se adaptateze acestor vremuri de criză mutându-şi activitatea în mediul online, susţine George Mîndruţă, Senator, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Senatorul USR a participat la dezbaterea pe teme de securitate cibernetică organizată de ziarul Bursa, în 7 decembrie 2021.
 Pentru realizarea unui sistem naţional eficient de securitate cibernetică, este esenţială o colaborare permanentă între instituţiile statului cu atribuţii în apărare şi securitate şi specialiştii din domeniu, afirmă senatorul George Mîndruţă, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

George Mindruță: "În cadrul grupurilor de crimă organizată, pandemia a jucat un rol de game-changer schimbând regulile convenţionale de desfăşurare a activităţilor ilicite, din mers. În mediul online au fost răspândite, în ultimul an, înşelătoriile şi fraudele legate de distribuirea produselor medicale contrafăcute sau necertificate şi echipamentelor de protecţie individuală medicale. Vânzarea de bunuri sub standard nu reprezintă doar un câştig financiar a unui grup împotriva altuia, ci poate duce la o catastrofă sanitară. Conform Europol, având în vedere circumstanţele de izolare, au crescut activităţile de exploatare sexuală şi abuzuri asupra minorilor, care au produs pentru grupările criminale venituri în criptomonede, venituri care sunt greu de urmărit, sunt la distanţă si ferite de ochii legii.”

Senatorul USR a mai precizat în cadrul dezbaterii organizate de ziarul Bursa că România are specialiştii şi instituţiile care conştientizează importanţa acestui domeniu şi pe viitor cred că lucrurile vor merge în direcţia bună. Cel puţin instituţiile statului au nişte resurse financiare de a-şi securiza bazele de date, cloud-urile şi mi-ar plăcea să cred că şi companiile private, care au contracte sau parteneriate de colaborare cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul Apărării Naţionale sau cu alte instituţii publice din domeniul apărării, au aceleaşi măsuri de securitate.

”Nu există protecţie 100% în mediul online, dar în momentul în care ne vom situa peste media europeană, în partea de sus a clasamentului privind securitatea cibernetică, vom fi în regulă", susţine senatorul George Mîndruţă.  

El a mai adăgat că aceste măsuri sunt necesare în actualele condiţii globale şi că a constatat, cu prilejul unei vizite oficiale în SUA, în calitate de membru al Adunării parlamentare a NATO, că nu există concordanţă nici peste Ocean cu privire la măsurile de securitate cibernetică între instituţiile publice şi companiile private cu care au contracte în derulare.

”Schimbările din fluxurile criminale transnaţionale au fost puternic influenţate de factori geopolitici, cum a fost închiderea granitelor. Cum lanţurile de aprovizionare au fost restrânse, grupările criminale s-au dovedit a fi rezistente, reziliente, s-au adaptat rapid la noile condiţii de pe piaţă, prin relocarea activităţilor lor în spaţiul online. În plus, în ţările expuse corupţiei endemice, activităţile infracţionale tradiţionale au explodat alături de iactivităţile ilicite nou apărute", a mai afirmat senatorul USR George Mîndruţă.



Go to top