Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR, pachet de inițative legislative pentru încurajarea antreprenoriatului social

Senatorul Cristian Bordei și deputatul Radu Molnar au depus un pachet de patru inițiative legislative care încurajează dezvoltarea întreprinderilor sociale și a întreprinderilor sociale de inserție.
Cristian Bordei: ”Am inițiat aceste proiecte de lege pentru că mi se pare extrem de importantă crearea unui cadru legislativ cât mai favorabil dezvoltării antreprenoriatului social și economiei sociale. Domeniul economiei sociale se află încă într-o fază incipientă în România și de aceea orice prevederi legislative care ajută la susținerea acestuia sunt foarte utile și asta am încercat să fac prin cele patru inițiative legislative. Întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție sunt instrumente foarte importante folosite în țările dezvoltate pentru a oferi un loc de muncă persoanelor din categoriile vulnerabile pentru care, altfel,  integrarea socială ar fi extrem de dificilă.”
Propunerile modifică Legea 219/2015 privind economia socială, Legea 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat, OUG 57/2019 privind Codul administrativ și Legea 227/2015 privind Codul fiscal și presupun:
  • Extinderea listei entităților care stabilesc dacă o persoană aparține unui grup vulnerabil în condițiile în care azi, doar instituțiile statului fac aceasta evaluare.
  • Extinderea conceptului de grup vulnerabill în condițiile în care ”sărăcia” singură nu este singurul criteriu care face o persoană să fie vulnerabilă
  • Includerea întreprinderilor sociale între persoane juridice care pot beneficia de voluntariat, alături de celelalte persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.
  • Includerea întreprinderilor sociale de inserție între organizațiile care pot beneficia de donarea celor 3,5% din impozit, alături de celelalte entități nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii.
  • Includerea dreptului consiliilor locale și județene de a participa cu capital sau cu bunuri la înființarea, funcționarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale de inserție.
”Conform statisticilor 23,8% dintre români trăiesc cu mai puțin de 900 lei/lună. Iar contextul pandemiei și al crizei economice nu fac decât să amplifice dificultățile cu care se confruntă categoriile vulnerabile. Aceștia sunt oamenii care au nevoie cel mai mult de sprijin. Reintegrarea acestora nu este doar o șansă la creșterea veniturilor, ci un beneficiu pentru întreaga comunitatea care este privată azi de aportul lor real. Vorbim de reorientarea profesională, reașezarea pe baze sănătoase în comunitate și perspective de creștere pentru viitor. Iar măsurile noastre vin către entitățile private care activează în zona economiei sociale și le oferă mecanismele coerente si pârghii pentru a-si desfasura mai bine activitatea” declară și deputatul USR Radu Molnar.
 



Go to top