USR vrea susținere financiară mai largă pentru sportul românesc. PSD și PNL se opun

USR a depus patru inițiative legislative menite să susțină financiar sportul românesc prin acordarea de stimulente fiscale celor care investesc în el. Toate cele patru inițiative au fost însă respinse de senatorii PSD și PNL, care au considerat că subfinanțarea sportului – mai ales la nivel de copii și juniori – și degradarea bazei materiale în absența investițiilor nu sunt cauza lipsei performanțelor în sportul românesc la nivel internațional.

Deputații USR Cristian Brian, Oana Țoiu, Tudor Pop și Ionuț Moșteanu au depus o primă inițiativă legislativă (L516/2023) prin care ONG-urile care se preocupă de dezvoltarea infrastructurii sportive să beneficieze de o scutire de TVA pentru serviciile de construire, reabilitare și modernizare a bazelor sportive, precum și pentru livrările de echipamente sportive și consumabile de uz sportiv către cluburi.

O a doua inițiativă legislativă a celor patru deputați USR (L513/2023) ar fi permis stimularea investițiilor private în sport, prin instituirea unui mecanism de beneficii fiscale pentru persoanele fizice și juridice care direcționează sume către cluburile sportive. Astfel, persoanele juridice ar fi putut să direcționeze către activitățile sportive ale copiilor și juniorilor o sumă egală cu valoarea minimă dintre procentul de 1,5% din cifra de afaceri sau 40% din impozitul pe profit datorat doar pentru investiții în infrastructură sau pentru cheltuieli aferente activităților sportive pentru copii și juniori.

O a treia inițiativă legislativă (L515/2023) ar fi instituit un beneficiu fiscal în favoarea cluburilor sportive care desfășoară activitate economică, dincolo de activitatea sportivă, cu scopul de a obține venituri pentru susținerea activității și stabilirea unei cote de TVA de 5%, față de cota standard de 19%, pentru operațiunile comerciale desfășurate de cluburile sportive.

Cea de-a patra inițiativă legislativă (L514/2023) a celor patru deputați USR ar fi permis persoanelor fizice sau juridice să direcționeze în limita a 5% din impozitul pe venit către cluburi sportive, cu condiția ca banii să fie utilizați pentru sportul de copii și juniori sau pentru infrastructura sportivă.

„Aceste inițiative legislative ar crea cadrul legal pentru ca cei ce vor să ajute cu bani sportul românesc, în special secțiile de copii și juniori, să o poată face. În același timp, ei vor fi încurajați de stat să ajute sportul românesc pe termen lung, cu beneficii evidente de ambele părți”, a susținut senatoarea USR Silvia Dinică în plenul Senatului.

Senatul este prima cameră sesizată, inițiativele legislative merg acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este cameră decizională.


Go to top