Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Costel Vicol: ”Fac un apel către Guvernul Romaniei să protejeze Dunărea și Marea Neagră de poluarea cu plastice!”

Senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, lansează un apel către guvern să asigure protecția biodiversității din zona Delta Dunării – Marea Nagră.
 
Într-o declarație politică, Costel Vicol atrage atenția că atât Delta Dunării cât și Mărea Negră sunt puternic afectate de poluare, de schimbările climatice, de distrugerea habitatelelor, dar și de pescuitul intensiv. 
 
Costel Vicol: ”Poluarea cu plastic reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organismele internaţionale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape, mai mult plastic decât peşte. Fac un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și Mării Negre, apel adresat atât Guvernului, cât și tuturor autorităţilor și instituțiilor de la nivel local și central care au responsabilități în domeniu.”
 

În declarația sa politică, senatorul USR de Tulcea, Costel Vicol, averitzează căactivitatea de combatere a poluării în România, nu trebuie să fie un pretext pentru înființarea unei noi instituții  care să aibă acest obiect de activitate- noi sinecuri pentru partid - ci să le facem funcționale pe cele existente.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Apel către Guvernul Romaniei: Dunărea și Marea Neagră sunt în mare pericol
 
 
Conform informațiilor apărute în spațiul public, Dunărea transportă anual în Marea Neagră tone de plastic, zilnic. De la an la an, poluarea este mult mai mare, căci în fiecare an vedem râurile, lacurile, Delta și Marea Neagră invadate de cantităţi uriaşe de plastic aduse de viituri, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor şi valoarea peisagistică a acestora.
 
Condiţii propice pentru poluare există și datorită faptului că, Dunărea aduce în Marea Neagră un mare aflux de substanţe folosite în industrie şi agricultură, care de cele mai multe ori nu respectă normele de protecţie a mediului. Drept urmare, vieţuitoarele din Dunăre și Marea Neagră sunt ameninţate de poluare, iar flora şi fauna sunt într-un real pericol.
 
Delta Dunarii este considerată cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă, domeniul gârlelor, japşelor, canalelor şi bălţilor care adăpostesc peste 5000 de specii şi 30 tipuri de ecosisteme este recunoscută ca fiind zonă de importanţă internaţională şi  patrimoniu mondial cultural şi natural (conform UNESCO).
Deși, Delta Dunării este singura deltă declarată ca rezervaţie a biosferei de către UNESCO, în mod hilar este agresată și amenințată, asemenea Mării Negre, ambele fiind zone puternic afectate de poluare, de schimbările climatice, de distrugerea habitatelelor, dar și de pescuitul intensiv. 
 
Conform avertizărilor primite de la specialiști, poluarea cu plastic reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global, organismele internaţionale estimând că până în anul 2050 este posibil să avem în ape, mai mult plastic decât peşte.
 
În calitate de senator care apără interesele românilor din zona Tulcea - Constanța și nu numai, dar și în calitate de membru al Comisiei pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, fac un apel la implicare în combaterea şi prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și Mării Negre, apel adresat atât Guvernului, cât și tuturor autorităţilor și instituțiilor de la nivel local și central care au responsabilități în domeniu.
Lansez acest apel, cu scopul de a reduce poluarea apelor Dunării și Mării Negre, atât prin acţiuni de colectare a plasticului deja existent în ape, cât şi prin măsuri de prevenire şi combatere a deversărilor viitoare. Ambele categorii de acțiuni sunt absolut necesare și trebuie menţinute pe termen lung, fiind chiar necesară extinderea lor în tot bazinul Dunării şi al Mării Negre.
 
Totodată, recomand ca activitatea autorităților în lupta cu poluarea apelor, să fie permanent corelată cu obiectivele stabilite în Pactul Verde al Uniunii Europene și în Sinergia Mării Negre, identificând soluții comune pentru provocări comune și profitând de oportunități regionale, pentru a susține economia albastră durabilă și pentru a consolida reziliența mediului înconjurător.
 
Am convingerea că, dacă se va interveni cât mai curând posibil printr-o serie de măsuri eficiente, măsuri care stau în puterea și decizia dumneavoastră, generațiile viitoare se vor putea bucura și ele de o calitate bună a apelor, de existența peștilor, dar și de o dezvoltare naturală a florei și faunei.
              
Consider că, activitatea de combatere a poluării în România, nu trebuie să fie guvernată de intenția de a înființa noi instituții care să aibă acest obiect de activitate, ci să le facem funcționale pe cele existente. Pe lângă activitatea de monitorizare, toate aceste instituții ar trebui să acționeze și pentru ca Delta Dunării, Marea Neagră și însăși România să devină prosperă și incluzivă, prin fructificarea finanțărilor pentru dezvoltare și a resurselor suplimentare cum ar fi bună gestionare și absorbție a fondurilor UE.”

 



Go to top