Senatorii USR PLUS au votat împotriva deprofesionalizării activității de architect-șef

Senatorii USR PLUS au votat împotriva OUG care permite ca funcția de architect șef al unei unități administrativ-teritoriale să poată fi ocupată și de persoane care nu au studii în specialitatea de arhitectură și urbanism.

Chiar dacă Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.79/2021 pentru modificarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul încearcă să rezolve problema multor localități care nu reușesc să angajeze arhitecți-șefi, aceasta nu ar trebui să permită nici deprofesionalizarea vădită a funcției și nici transformarea ei într-o simplă anexă a primarului, semnând și aprobând proiecte care pun interesele dezvoltatorilor imobiliari înaintea intereselor de dezvoltare armonioasă a localităților.

Luând cuvântul în timpul dezbaterilor din Plen, senatorul USR PLUS de Timiș, Raoul Trifan, a arătat că nu trebuie să scăpăm din vedere problema de fond: dezvoltarea dezordonată din orașele și comunele României unde  se construiește mult și se construiește haotic.

Raoul Trifan: ”Ultimul lucru de care avem nevoie acum este ca postul de arhitect-șef, mai ales într-o reședință de județ, să ajungă și scriptic, pentru că faptic deja se întâmplă acest lucru în unele locuri, să fie un simplu purtător al unei ștampile care este aplicată pe orice document care are girul primarului. Noi avem datoria să venim cu proiecte de legi care rezolvă problemele din societate în același timp în care nu înrăutățesc problemele deja existente. Înțeleg rațiunile din spatele acestui proiect legislativ, dar sunt de părerea că soluția la care s-a ajuns nu este de natură să rezolve problema de fond pe care încercăm să o rezolvăm.”
 
USR PLUS consideră că acest OUG ar trebuit să asigure că spațiul construit în localitățile din România să corespundă standardelor de calitate a vieții pe care ni le dorim cu toții și pe care apartenența la Uniunea Europeană le impune. Amitim că în timpul dezbaterilor din Comisia de administrație, USR PLUS a cerut amânarea raportul cu o săptămână pentru a da timp să găsim o soluție mai bună decât cea supusă la vot, în Plen.
 


Go to top