Senatorul USR Cristian Bordei: „Clujul pierde cel mai mare proiect pe digitalizare finanțat din PNRR. Cine răspunde?”

Într-o declarație politică, Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză administrația publică locală din Cluj pentru pierderea proiectului de 30 mil euro, respectiv construcția cloud-ului regional, acesta urmând să se construiască în județul Bistrița-Năsăud.
Senatorul USR Cristian Bordei afirmă că proiectul va asigura interconectarea sistemelor digitale ale sectorului public printr-un mod cât se poate de sigur, iar pentru cetățeni va facilita accesul direct la toate serviciile publice, posibilitatea solicitării și primirii oricăror documente indiferent de oră și locație, desființarea cozilor la instituțiile publice. În urma eșecului grav, liderii administrației locale din Cluj, Boc și Tișe „nu au apărut la semnarea proiectului unde erau toți președinți de consilii județene ai regiunii, plus Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (care s-ar putea să nu mai depună atât de mult efort, că vine rotativa) și Ionel Bălan – Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale. ”
Senatorul USR Cristian Bordei: „(...) ar fi fost de așteptat ca Sillicon Valley de Transilvania, așa cum este alintat Clujul de aceiași doi lideri ai administrației liberale, domnii Boc și Tișe, să fie ales drept unul dintre cele patru hub-uri ale Cloud-ului Guvernamental, o investiție totală de 500 de milioane euro, dar surpriză! Cloud-ul Guvernamental va fi găzduit de București, Sibiu, Timiș și Brașov. Nu pot decât să-i felicit pe colegii implicați din aceste zone!
În declarația politică, senatorul USR Cristian Bordei întreabă în mod retoric: Dacă tot se ține Clujul centrul național al IT-ului și dacă tot se ține un oraș la standarde europene, cum de a ratat aceste două mari proiecte? Nu avem, oare, niște probleme în conducerea administrației locale?”.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
„Dar cu cloud-ul ce-ați avut?
Din câte înțeleg, construcția cloud-ului regional al Regiunii Nord-Vest, o investiție de 30 de milioane de euro, din fonduri europene, ar urma să se facă în județul Bistrița-Năsăud și nu în Cluj, centrul IT al Transilvaniei, așa cum le place să se laude domnii Boc și Tișe, liderii administrației liberale a municipiului, respectiv județului.
Pentru a-și masca eșecul, cei doi au recurs la declarații sforăitoare în presă și un gest de frondă infantilă, nu au apărut la semnarea proiectului unde erau toți președinți de consilii județene ai regiunii, plus Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (care s-ar putea să nu mai depună atât de mult efort, că vine rotativa) și Ionel Bălan – Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Pe de altă parte, ar fi fost de așteptat ca Sillicon Valley de Transilvania, așa cum este alintat Clujul de aceiași doi lideri ai administrației liberale, domnii Boc și Tișe, să fie ales drept unul dintre cele patru hub-uri ale Cloud-ului Guvernamental, o investiție totală de 500 de milioane euro, dar surpriză! Cloud-ul Guvernamental va fi găzduit de București, Sibiu, Timiș și Brașov. Nu pot decât să-i felicit pe colegii implicați din aceste zone!
Conform Agenției pentru Digitalizarea României, cloud-ul va asigura interconectarea sistemelor digitale ale sectorului public printr-un mod cât se poate de sigur. Pentru cetățeni, acest proiect ar veni cu numeroase beneficii, precum accesul direct la toate serviciile publice, posibilitatea solicitării și primirii oricăror documente indiferent de oră și locație, desființarea cozilor la instituțiile publice (înseamnă că dispare celebrul dosar cu șină), posibilitatea cetățeanului de a-și cunoaște istoricul cu administrația. De asemenea, vom știi exact când și de ce cineva ne-a accesat dosarele, așadar vom beneficia de un serviciu transparent. Da, Clujul a pierdut cel mai mare proiect de digitalizare pentru care sunt alocați cei mai mulți bani prin PNRR.
Ce vreau să spun prin toate aceste afirmații… Dacă tot se ține Clujul centrul național al IT-ului și dacă tot se ține un oraș la standarde europene, cum de a ratat aceste două mari proiecte? Nu avem, oare, niște probleme în conducerea administrației locale? Unde este puterea marelui fief PNL de la Cluj?
Promisiuni neîndeplinite pe bandă rulantă, așa cum ne-au obișnuit reprezentanții PSD și PNL, mascate printr-un PR făcut pe foarte mulți bani. Este vorba despre proiectul de digitalizare a regiunii N-V și mai mult, despre un proiect de digitalizare național! Aici ne dăm seama de adevărata competență a administrației locale clujene: superficialitate, nu calitate.”
 


Go to top