Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”De la startup-uri la companii mari: toți antreprenorii au nevoie de ajutorul statului”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția că birocrația excesivă distruge mediul antreprenorial, în condițiile în care încă de la primul pas, antreprenorul în devenire se lovește de birocrația inutilă necesară  înființării unei companii.

Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei cere simplificatrea procedurilor, trebuie redus timpul pe care un antreprenor îl pierde cu obținerea autorizațiilor și a altor documente necesare desfășurării activității iar Guvernul trebuie să ofere asistență și consiliere antreprenorilor, astfel încât aceștia să poată naviga prin labirintul birocratic și să-și poată dezvolta afacerile într-un mod sustenabil.

Cristian Bordei: ” Este esențială susținerea dezvoltării sectorului privat prin programe de finanțare și împrumuturi preferențiale. Statul trebuie să ofere garanții bancare și să reducă taxele pentru antreprenorii care investesc în noi afaceri sau își dezvoltă afacerile deja existente. În plus, trebuie acordată o atenție specială dezvoltării start-upurilor și a antreprenorilor din mediul rural, prin programe de finanțare și mentorat. Ce avem deja nu este suficient și nici măcar promovat bine.”
 
În declarația sa politică, senatorul USR de Cluj, Cristian Bodei, cere statului să promoveze o legislație clară și simplă, care să favorizeze atât antreprenorii la început de drum, cât și pe cei cu vechime., trebuie încurajată competitivitatea și inovarea prin acordarea unor avantaje fiscale și de altă natură antreprenorilor care investesc în tehnologie și cercetare.
 
În schimb, statul mărește taxele și impozitele, îndemnându-i, practic, pe antreprenori să lucreze la negru și, colac peste pupăză, supraimpozitează contractele cu jumătate de normă!
”Dacă s-ar ține un concurs Legi fără cap, ar fi și România la ceva pe locul I” este concluzia dezarmantă a declarației politice a senatoului Cristian Bordei.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”De la startup-uri la companii mari: toți antreprenorii au nevoie de ajutorul statului
 
V-ați întrebat vreodată de ce antreprenorul român se enervează brusc numai când aude de statul român? Ce urăsc, de fapt, antreprenorii? Birocrația excesivă, lipsa de sprijin și bețele-n roate băgate la tot pasul prin legislația ambiguă, neclară și lipsită de fond.
 
Încă de la primul pas, antreprenorul în devenire se lovește de birocrația inutilă necesară  înființării unei companii. Trebuie simplificate aceste proceduri, trebuie redus timpul pe care un antreprenor îl pierde cu obținerea autorizațiilor și a altor documente necesare desfășurării activității. Guvernul trebuie să ofere asistență și consiliere antreprenorilor, astfel încât aceștia să poată naviga prin labirintul birocratic și să-și poată dezvolta afacerile într-un mod sustenabil. Guvernul clamează că vrea performanță, dar la ghișeu încă suntem întrebați dacă avem dosar cu șină…
 
Este esențială susținerea dezvoltării sectorului privat prin programe de finanțare și împrumuturi preferențiale. Statul trebuie să ofere garanții bancare și să reducă taxele pentru antreprenorii care investesc în noi afaceri sau își dezvoltă afacerile deja existente. În plus, trebuie acordată o atenție specială dezvoltării start-upurilor și a antreprenorilor din mediul rural, prin programe de finanțare și mentorat. Ce avem deja nu este suficient și nici măcar promovat bine. Mulți antreprenori din mediul rural nu știu despre programele de finanțare pentru că informația nu ajunge la urechile lor. Guvernul funcționează pe principiul „lipim afișe în oraș pentru cetățenii de la sat”.
 
 
Trebuie promovată o legislație clară și simplă, care să favorizeze atât antreprenorii la început de drum, cât și pe cei cu vechime. În România, un tânăr antreprenor cu firma deschisă de trei luni este tratat la fel ca antreprenorul cu activitate de peste 30 de ani și 100 de angajați. În plus, trebuie încurajată competitivitatea și inovarea prin acordarea unor avantaje fiscale și de altă natură antreprenorilor care investesc în tehnologie și cercetare.
 
Ce face Guvernul României pentru antreprenori? Le mărește taxele și impozitele, îndemnându-i, practic, să lucreze la negru și, colac peste pupăză, supraimpozitează contractele cu jumătate de normă. Ce să zic? Dacă s-ar ține un concurs Legi fără cap, ar fi și România la ceva pe locul I.
 
Este, oare, acest Guvern PSD-PNL-UDMR conștient de faptul că mediul de afaceri este motorul economiei noastre și că trebuie să ofere toate instrumentele necesare pentru ca acest motor să funcționeze la capacitate maximă? Declarativ s-ar părea că da,  dar în practică, guvernul lui Nea Nicu și Nea Marcel nu pare să fi ieșit din epoca prigonirii „burghejilor” (sic!).”
 



Go to top