Raoul Trifan: interceptările comunicațiilor se găsesc în Codul de Procedură Penală, nu în Codul Comunicațiior” (textul integral al intervenției din cadrul dezbaterilor)

Senatorii USR nu au votul privind Codul Comunicațiilor, în condițiile în care reprezentanții coaliției au introdus într-o lege necesară pentru dezvoltarea rețelelor de comunicații din România, în fapt, o transpunere de directivă europeană, mai multe prevederi care ar permite monitorizarea comunicațiilor interpersonale.
 
Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor, senatorul USR Raoul Trifan, a arătat că proiectul de lege a fost trecut pe repede-înainte, fără o dezbatere corespunzătoare.
 
Iată, in continuare, intervenția integrală a senatorului USR Raoul Trifan în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului cu privier la Codul Comunicațiilor:
 
”Îmi pare rău să văd că majoritatea parlamentară nu a înțeles nici în al doisprezecelea ceas că nu este în regulă ce face. Nu este acceptabil ca prevederi care îngrădesc drepturi constituționale să fie trecute pe repede-înainte, fără o dezbatere largă în societate și în acest mod opac prin care opoziția parlamentară și cetățenii afectați au fost complet excluși din procesul legislativ.
 
Articolul 10-2 din Codul Comunicațiilor Electronice a fost introdus în proiect pe ascuns, a fost modificat de senatorii majorității cu o formă complet inaplicabilă și neconstituțională, iar acum a fost din nou modificat într-o formă care repară o parte dintre problemele precedente, dar care nu reușește să stingă temerile societății cu privire la lărgirea spectrului interceptărilor online.
 
Prin felul în care a fost propus și adoptat, acest articol nu are legitimitate, iar prin asta poluează un proiect absolut necesar pentru România, Codul Comunicațiilor cu ajutorul căruia pot începe investițiile legate de tehnologia 5G în țara noastră.
 
Parlamentarii majorității, împreună cu Guvernul PSD-PNL-UDMR, au întârziat nepermis acest proiect strategic pentru România și pentru economia noastră, ținând cu orice preț să introducă în el ceea ce nicio țară europeană nu are. În democrațiile dezvoltate, toate prevederile care au de-a face cu interceptările comunicațiilor se găsesc în Codul de Procedură Penală, nicidecum în legi sectoriale.
 
În plus, textul articolului este în continuare vag și prezintă obligații noi pentru companiile din România sau cele care servesc clienți din țara noastră. Aceste obligații nu au fost dezbătute împreună cu societatea civilă sau cu companiile afectate. Majoritatea parlamentară legiferează din nou împotriva propriilor cetățeni.
 
Am auzit în ședința comisiilor raportoare, și chiar și astăzi de la tribuna Senatului, că aceste prevederi sunt necesare din cauza situației geopolitice actuale. Doamnelor, domnilor senatori, Ucraina rezistă și va izbândi tocmai din cauza puterii democrației și a drepturilor constituționale. Este inacceptabil să ne folosim de situația vecinilor noștri pentru a trece pe șest prevederi care restrâng drepturi cetățenești și care afectează activitatea economică a persoanelor juridice din România fără dezbateri așezate și fără a discuta cu cei care vor fi afectați de acest articol.
 
Grupul USR PLUS nu va vota proiectul de lege cu acest articol ilegitim inserat în el.”

 
 


Go to top