Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Marius Bodea: „Alte orașe primesc bani, locuitorii din Iași primesc desene pe hârtie și randări pe calculator!”

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, acuză administrația locală pentru eșecurile care se tot adună privind obținerea de finanțări pentru diverse proiecte. Cea mai mare pierdere este, în prezent, cea a  Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, pentru care, inițial, Consiliul județean a prevăzut o cheltuială de aproximativ 1,4 miliarde de lei iar, ulterior, realizând că această sumă nu ar putea fi aprobată, au diminuat suma la 523 milioane lei.

Într-o declarație politică, senatorul USR Marius Bodea arată că un alt proiect ratat implica finanțare din PNRR pentru un circuit cicloturistic. Senatorul USR blamează administrația locală pentru că se laudă doar cu proiecte scrise pe hârtie:  „câteva cartoane mâzgălite, aruncate într-un colț al biroului de primar”. În timp ce ieșenii sunt păcăliți cu desene și randări, alte orașe construiesc stadioane, săli polivalente, mijloace de transport – toate noi – și circuite moderne pentru biciclete.

Marius Bodea: Aflăm că nu a reușit Consiliul Județean să facă un proiect bun nici măcar pentru finanțarea, tot prin PNRR, a unui circuit cicloturistic. Iașul a pierdut la punctaj 87 de milioane de lei (fără TVA), pe care spera să-i primească pentru acest concept de transport eficient și ecologic, dintr-un hatâr al lacomului Costel Alexe. Partenerul său de la municipiu nu e mai breaz: înființarea unui sistem de „bike-sharing” a devenit un proiect cu un rezultat incert. Cum explică Mihai Chirica acest potențial eșec? <Avem o gâlceavă aproape veșnică cu contractorul nostru>. Pierderea unei finanțări și a unui proiect înseamnă pentru primarul dublu trimis în judecată <o gâlceavă>.

Senatorul USR de Iași, Marius Bodea, arată că în Iași populația este în scădere într-un ritm ridicat și se întreabă retoric: „De ce ar rămâne oamenii într-un loc condus de doi circari, care desenează frumos pe o hârtie, dar care te păcălesc foarte prost?”

Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
„Iașul pierde proiecte și finanțări. Lui Costel și lui Mihai nu le pasă!
Când faci proiecte doar ca să te lauzi cu un carton mare pe care sunt scrise multe zerouri și câteva idei la costuri exorbitante, în urmă nu rămâne decât atât: câteva cartoane mâzgâlite, aruncate într-un colț al biroului de primar. Sau de Consiliu Județean.
Iașul, atât la nivel de municipiu, cât și la nivel de județ, pierde proiectele europene propuse unul după altul. Cea mai dură pierdere este a finanțării Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, pentru care Consiliul Județean Iași prevăzuse o cheltuială exorbitantă de 1,48 de miliarde de lei. Era extrem de greu să obțină bani din PNRR la o asemenea valoare! Panicați, oamenii lui Costel Alexe au redus în cele din urmă proiectul la doar 523 de milioane de lei (deci se poate mai ieftin, dar de unde mai rămân bani de conace și grădini zoo private?). Dar tot nu a fost de ajuns, proiectul gândit de președintele Tablă nu a primit punctajul suficient ca să treacă deasupra liniei.
Acum, aflăm că nu a reușit Consiliul Județean să facă un proiect bun nici măcar pentru finanțarea, tot prin PNRR, a unui circuit cicloturistic. Iașul a pierdut la punctaj 87 de milioane de lei (fără TVA), pe care spera să-i primească pentru acest concept de transport eficient și ecologic, dintr-un hatâr al lacomului Costel Alexe.
Partenerul său de la municipiu nu e mai breaz: înființarea unui sistem de „bike-sharing” a devenit un proiect cu un rezultat incert. Cum explică Mihai Chirica acest potențial eșec? „Avem o gâlceavă aproape veșnică cu contractorul nostru”. Pierderea unei finanțări și a unui proiect înseamnă pentru primarul dublu trimis în judecată „o gâlceavă”. Păi normal, că doar vila bebelușului continuă să acumuleze etaje, nu ca orașul pe care îl administrează Chirica.
În timp ce noi, ieșenii, rămânem cu cartoanele inutile ale cuplului Alexe-Chirica, citim știri din celelalte județene în care apar stadioane, săli polivalente, mijloace de transport – toate noi – și circuite moderne pentru biciclete.
În aceste condiții, nu ne mai miră datele recensământului din 2022, care arată că, de fapt, județul Iași are o populație îmbătrânită și în scădere. Municipiul Iași are una dintre cele mai mari scăderi ale populației dintre localitățile județului, în ultimul deceniu.
De ce ar rămâne oamenii într-un loc condus de doi circari, care desenează frumos pe o hârtie, dar care te păcălesc foarte prost? Mai ales că, de multe ori, avem senzația că acești clovni propun proiecte imposibil de finanțat tocmai pentru că nu au chef să le facă, de fapt.”
 



Go to top