Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

PSD și PNL discriminează românii din Diaspora, care nu vor primi la pensie bonusul pentru vechime, așa cum a propus USR

Senatorii PSD și PNL au votat împotriva Diasporei, respingând inițiativa legislativă USR care ar fi asigurat o pensie echitabilă pentru românii care au lucrat și în străinătate și care prevedea ca „punctele de stabilitate” din noua Lege a pensiilor să fie acordate și pentru perioadele de muncă efectuate în alte țări.

Noua Lege a pensiilor acordă persoanelor care au peste 25 de ani vechime în câmpul muncii un bonus, „puncte de stabilitate”, care majorează pensia beneficiarului, doar că românii care au lucrat atât în România, cât și în alte state nu se numără, inexplicabil, printre beneficiari și, prin urmare, ei se vor trezi cu pensii mai mici decât cele cuvenite, cu toate că au muncit peste 25 de ani. Inițiativa USR ar fi corectat această nedreptate.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plen, senatorul USR Irineu Darău a acuzat coaliția de guvernare că minte, că vinde oamenilor iluzia că dacă au muncit mult vor avea un bonus la pensie, dar că, în fapt, Ministerul a făcut o formulă de calcul prin care o generație întreagă și foarte numeroasă, care a cumulat și ani de muncă în străinătate, nu beneficiază de acest bonus. 

„A fost un calcul cinic, prin care oameni care au muncit 25-30-35 de ani, dintre care unii în străinătate, să nu obțină absolut niciun punct de stabilitate. Este o discriminare, se încalcă Tratatul Fundamental al Uniunii Europe. Astăzi, Legea pensiilor nu numai că este greșită, dar este și imorală și încalcă drepturi fundamentale”, spune senatorul USR Irineu Darău, unul dintre inițiatori.

La rândul său, senatorul USR de Diaspora Radu Mihail susține că votul de azi constituie dovada clară că senatorilor PSD și PNL nu le pasă de milioanele de români care au fost nevoiți să plece în străinătate în căutarea unui trai mai bun. 

Radu Mihail: „După ce că pensiile din România sunt printre cele mai mici din UE, PSD și PNL îi mai faultează o dată pe cei care au lucrat și în alte state europene. Mai mult, prin respingerea inițiativei USR, senatorii puterii au încălcat Tratatul Uniunii Europene, care la art. 45 consacră un principiu fundamental, și anume dreptul la libera circulație a lucrătorilor - ceea ce înseamnă că munca trebuie să fie apreciată și răsplătită indiferent de locul unde este ea prestată.”

Propunerea legislativă USR asigură:
●    tratament egal pentru toți cetățenii români care au muncit în alte state membre ale Uniunii Europene/state cu care România are încheiate acorduri bilaterale, indiferent de locul în care și-au desfășurat activitatea profesională;
●    corectitudine și transparență în procesul de calcul al pensiilor comunitare, prin includerea tuturor perioadelor de cotizare realizate în diverse țări;
●    înlăturarea discriminării și inechității în sistemul de pensii, astfel încât toți beneficiarii să primească drepturile cuvenite în funcție de întreaga lor carieră contributivă;
●    consolidarea colaborării și schimbului de informații între autoritățile din diverse state membre ale Uniunii Europene pentru a facilita procesul de verificare și validare a perioadelor de cotizare realizate în alte țări.

Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă va merge acum la Camera Deputaților, pentru dezbateri și vot final.



Go to top