Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „În privința tranziției la energie verde, dacă începeam ieri, azi eram mai bine!”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, analizează condițiile punerii în aplicare planurilor de trecere la energia verde și consideră că dacă am fi început mai rapid implementarea programelor de conversie, astăzi am fi fost într-o poziție incomparabil mai bună în ceea ce privește asigurarea independenței energetice a țării.

Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că tranziția spre energie verde conferă nenumărate avantaje în multiple domenii și nu reprezintă doar o schimbare de sursă energetică ci și de felul în care ne raportăm la planetă.

Cristi Berea: ”Această tranziție este costisitoare și se poate realiza într-o perioadă semnificativă de timp, timp pe care nu îl mai avem acum, la o lună și jumătate de la începerea războiului. Planul de a ne muta pe energie verde este unul de viitor. Dacă începeam să facem primii pași încă din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea, nu numai ca aveam o planeta mai bună, aer curat și o calitate a vieții crescută, dar puteam să nu ajungem într-o situație de dependență față de resursele rusești, prin intermediul cărora să finanțăm indirect un război.”
 
În încheierea declarației politice, senatorul USR de Iași, Cristi Berea, anunță că va cere Ministerului Energiei să prezinte care sunt planurile României de a se conforma cu viitoarea tranziție către energie verde precum și direcțiile în care în care țara noastră lucrează spre a deveni independentă de gazele și energia rusească.
 
Iată, în continuare, textul integal al declarației politice: 
 
 
„Dacă începeam ieri, azi eram mai bine!
 
În contextul războiul din Ucraina, la nivel național și internațional s-a discutat intens dependența membrilor Uniunii Europene de combustibilul și energia rusească. Datele arată că UE plătește 1 miliard de euro zilnic pentru resursele rusești de care beneficiază. Numerele sunt îngrijorător de mari iar întreruperea acestei dependențe este vitală și trebuie realizată într-un timp cât se poate de scurt.
Luăm ca exemplu Germania. Ministrul economiei a anunțat că dependența energetică a Germaniei va fi redusă de urgență. Până la jumătatea anului curent, importurile de petrol din Rusia vor scădea la jumătate. Referitor la cărbune, aceștia anunță o reducere de la 50 la 25 de procente în următoarele săptămâni, urmând ca până în toamna acestui an să devină o țară complet independentă de Rusia în ceea ce privește importul de cărbune. Germania anunță că până în 2024 își dorește să devină complet independentă și de gazul rusesc.
Așadar, Germania este un exemplu bun, dar care este planul UE pentru a putea deveni independentă de aceste resurse? Conform Pactului Verde, Uniunea susține tranziția treptată, dar rapidă către energia verde. Acest lucru are nenumărate avantaje în multiple domenii și este o temă de mare amploare în zilele noastre. Din punctul meu de vedere, aceasta nu este doar o schimbare, ci o îmbunătățire a modului în care obținem energia și resursele de care avem nevoie.
            Problema este că această tranziție este costisitoare și se poate realiza într-o perioadă semnificativă de timp, timp pe care nu îl mai avem acum, la o lună și jumătate de la începerea războiului. Planul de a ne muta pe energie verde este unul de viitor. Dacă începeam să facem primii pași încă din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea, nu numai ca aveam o planeta mai bună, aer curat și o calitate a vieții crescută, dar puteam să nu ajungem într-o situație de dependență față de resursele rusești, prin intermediul cărora să finanțăm indirect un război.
            Am să depun o interpelare la Ministerul Energiei pentru a afla care sunt planurile României de a se conforma cu viitoarea tranziție către energie verde, așa cum a fost propusă de Uniunea Europeană prin intermediul Pactului Verde. Referitor la situația presantă din momentul de față, vreau să aflu care sunt felurile în care țara noastră lucrează spre a deveni independentă de gazele și energia rusească.”
 



Go to top