Cristian Ghica Senator USR PLUS: Planul Național de Redresare și Reziliență, o șansă uriașă pentru România!

Senatorul USR PLUS Cristian Ghica s-a pronunțat, într-o declarație politică, în favoarea amplificării eforturilor de elaborare a unor planuri concrete ce pot atrage finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență. El consideră că Planul reprezintă o șansă uriașă pentru România și singura modalitate de a ieși rapid din criza economică provocată de actuala pandemie.
 
Cristian Ghica: ” Până în luna aprilie când acest plan trebuie trimis la Comisia Europeană pentru aprobare, vrem să ajungem la cea mai bună formă a acestui Plan. Sunt sume mari pe care trebuie să le investim inteligent. Pentru autostrăzi, vorbim despre  3,5 miliarde de euro autostrazi si 1 euro pentru centuri. Avem în PNRR și direcții legate de incluziunea socială, reducerea decalajelor dintre mediul rural și cel urban, asigurarea accesului egal la educație și sănătate pentru toți cetățenii. Nu în ultimul rând, în PNRR vor fi prevăzute și sume pentru digitalizarea administrației publice.”

Senatorul USR PLUS Cristian Ghica a depus, în mandatul trecut, două proiecte legate de digitalizare: unul, care a devenit deja lege, privind eliminarea obligativității utilizării ștampilei în instituțiile publice și altul legat de generalizarea utilizării documentelor electronice în administrație.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice a Senatorului USR PLUS Cristian Ghica:
 
Titlul declaraţiei politice: Planul Național de Redresare și Reziliență, o șansă uriașă pentru România
 
Stimate colege,
Stimați colegi,
Primul obiectiv al noului Guvern al României este scoaterea țării din criza economică generată de pandemia Covid-19. Ca partid aflat la guvernare, USRPLUS și-a asumat foarte clar găsirea de soluții, măsuri și proiecte care să ne ajute să atingem acest obiectiv. O prioritate majoră este atragerea de finanțari și operaționalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Am spus de la început că actualul executiv trebuie să regândească acest Plan. Un document de o asemenea anvergură are nevoie de o implicare mai energică a ministerelor și de o consultare mai amplă cu societatea civilă. Asta s-a întâmplat în ultima vreme și asta se întâmplă acum.
Până în luna aprilie când acest plan trebuie trimis la Comisia Europeană pentru aprobare, vrem să ajungem la cea mai bună formă a acestui Plan. Sunt sume mari pe care trebuie să le investim inteligent. Pentru infrastructura rutieră, vorbim despre 3,5 miliarde de euro. Însă infrastructura nu este singura direcție de acțiune.
Avem în PNRR și direcții legate de incluziunea socială, reducerea decalajelor dintre mediul rural și cel urban, asigurarea accesului egal la educație și sănătate pentru toți cetățenii.
Nu în ultimul rând, în PNRR vor fi prevăzute și sume pentru digitalizarea administrației publice. Este un domeniu vital pentru România în care s-a investit puțin, iar banii cheltuiți pe diverse proiecte au fost adesea irosiți sau, mai grav, furați pur și simplu.
 În calitate de senator am depus în mandatul trecut două proiecte legate de digitalizare. Unul, care a devenit deja lege, este cel privind eliminarea obligativității utilizării ștampilei în instituțiile publice (cu excepția parafelor speciale prevăzute ca atare în legi speciale) și altul legat de generalizarea utilizării documentelor electronice în administrație. Acest al doilea proiect are potențialul de a schimba dramatic experiența cetățenilor în relația cu instituțiile. Eliminarea ștampilei și eliminarea hârtiilor inutile înseamnă de fapt reducerea timpului pe care oamenii îl pierd încă la cozi, la ghișee sau pe drumuri între diverse instituții.
După adoptarea acestui proiect de lege – ceea ce sper să se întâmple cât mai repede – vom avea așadar un cadru legal modern și cuprinzător pentru digitalizarea administrației. Avem însă nevoie de infrastructură materială și de resursă umană pentru ca lucrurile să funcționeze. Tocmai din acest motiv, Planul de Redresare și Reziliență înseamnă o oportunitate majoră pentru România. Avem acum șansa să facem ceea ce am tot amânat decenii întregi. Avem ocazia să digitalizăm administrația, să modernizăm instituțiile și să schimbăm din temelii modul în care cetățenii interacționează cu statul.
Din acest motiv îmi exprim speranța că Parlamentul va urgenta adoptarea proiectului ”fără hârtii în administrația publică” și că Guvernul va găsi cea mai bună variantă pentru a include în PNRR o secțiune generoasă dedicată digitalizării administrației publice.
 
 


Go to top