Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: ” Ministrul și ministerul său sunt desprinși de realitate. Astea-s legile baronizării naționale, nu ale educației naționale!”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, îl acuză pe Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, că a jertfit interesele elevilor și profesorilor pe altarul intereselor ”baronilor” din sistemul de învățământ. Într-o declarație politică, Ștefan Pălărie argumentează că noile legi ale educației, așa cum sunt ele propuse de Sorin Cîmpeanu, nu sunt de natură a asigura progresul procesului educativ și nici a asigura respectarea eticii academice, ba din contră.
Ștefan Pălărie: ” Ministrul și ministerul său sunt desprinși de realitate. Din păcate, așa va arăta toată școala românească după noile legi, produsă de același ministru – o școală de partid, în care soarta copiilor, familiilor, profesorilor va depinde literalmente de politruci – de la nivelul comunelor sau orașelor, de la județ din inspectorate ori de la minister. Vom constata foarte curând că, de fapt, noile legi ale educației, care promit marea și sarea, nu prea pot fi aplicate.”
Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, mai scoate în relief că și anul acesta începutul de an școlar a fost marcat de bâlbele și de mesajele contradictorii transmise de ministerul condus de Sorin Cîmpeanu, iar schimbările în bine nu s-au produs decât în urma protestelor vehemente ale societății civile și ale părinților.
Concluzia declarației politice a senatorului Ștefan Pălărie este simplă: legile propuse de Sorin Cîmpeanu nu sunt ”legi ale educației” ci ”legi a baronizării educației”  iar  blocarea lor înseamnă ruperea de un non-sens istoric, de un sistemul găunos, controlat de politruci.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Legile baronizării educației naționale
 
Balamucul din ultima săptămână pe marginea burselor și transportului elevilor școlarizați din alte localități este starea de fapt a educației din România. Când peste o sută de mii de familii stau cu sufletul la gură după – repet – după începutul școlii să afle dacă își pot trimite sau nu copiii la școală, să afle în ultima clipă dacă trebuie să aleagă între a le da copiilor mâncare sau a-i trimite cu banii proprii la școală – atunci sistemul este într-un faliment desăvârșit.
Așa arată școala românească proptită în pixul unui ministru, care poate dormi, poate avea chef sau nu să rezolve o problemă – iar toți elevii și părinții trebuie să aștepte după vrerea celui de pe tronul de la minister. Timp de mai bine de o săptămână mesajele dinspre Ministerul și ministrul educației, Cîmpeanu, au bulversat, s-au contrazis și au enervat. Nu este deloc prima oară. La fel s-a întâmplat cu creșele.
La fel a fost cu transportul elevilor și vara trecută. La fel se fac legile și hotărârile la ministerul educației – doar sub presiune publică și haotic, pe ultima sută de metri. Va exista acum un sistem de plată pentru transport, pe baza unor sume forfetare, fixe, în funcție de numărul de kilometri, dar soluția e făcută în ultimul moment și nu e clar dacă ea acoperă toate sumele. La fel, la burse, deja asociațiile de părinți spun că le sunt solicitate documente absurde. Nu e de mirare că totul arată așa.
Ministrul și ministerul său sunt desprinși de realitate. Din păcate, așa va arăta toată școala românească după noile legi, produsă de același ministru – o școală de partid, în care soarta copiilor, familiilor, profesorilor va depinde literalmente de politruci – de la nivelul comunelor sau orașelor, de la județ din inspectorate ori de la minister. Dacă pentru ceva atât de simplu, precum transportul și bursele, lucrurile merg așa de prost, pentru că de fapt nu sunt bani la Guvern și nu știu cum să-i mai împartă, oare cum va fi după ce vom constata că de fapt noile legi ale educației, care promit marea și sarea, nu prea pot fi aplicate, deoarece sumele trecute acolo sunt o poveste de adormit și prostit publicul?
Salarii, burse, programe precum masa caldă și așa mai departe. Oare ce le va spune ministrul Cîmpeanu părinților și profesorilor ori elevilor – va reveni cu placa „eu am vrut dar nu s-a putut”?
Noile legi ale educației sunt construite după aceeași logică a clasei noastre politice vechi, o scenă ce ne urmărește de la scena balconului, cu Ceaușescu oferind 100 de lei în plus la pensie: dați-ne sau mai dați-ne nouă la partide putere în plus, mai lăsați-ne să prăduim țara, să BARONIZĂM EDUCAȚIA ... și vă vom da bani în plus, deși nu avem de unde și asta se vede cu ochiul liber încă de azi. Nu ne mai cereți bani azi, căci vom bate din palme și ca prin magie ceva se va schimba dacă mai așteptați încă un pic.
Blocarea acestor legi-Cîmpeanu, care întorc România în trecut, înseamnă să rupem cu acest non-sens istoric, un sistemul găunos, cu acest tip de politruci și să redăm României un sens, printr-o educație normală și de bun simț.”
 



Go to top