Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

„Reorganizarea sistemului național de transfuzie sanguină: realități naționale și standarde europene”, în dezbatere la Senat, sub patronajul Comisiei pentru sănătate publică

Reorganizarea sistemului național de transfuzie sanguină s-a aflat în atenția Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României care, împreună cu Ministerul Sănătății și Compania națională UNIFARM SA, a organizat miercuri, 15 ianuarie a.c., la Palatul Parlamentului, o dezbatere pe această temă. Ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Victor Sebastian Costache și-a exprimat punctul de vedere în cadrul evenimentului, referitor la situația dificilă în care se află sistemul românesc de transfuzii.
Președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Laszlo Attila a solicitat deblocarea comunicării dintre Ministerul Sănătății și Institutul Național de Hematologie, astfel încât propunerile legate de modificarea legislației existente, în sensul eficientizării sistemului național de transfuzii, să poată fi înaintate Parlamentului, spre dezbatere și aprobare. „Sper să ajungem să avem curajul de a lua acele decizii necesare pentru a ne scădea vulnerabilitatea și a ne crea cadrul unei bune și predictibile desfășurări a activității de transfuzie”, a subliniat președintele Comisiei pentru sănătate publică.
La dezbateri au participat profesioniști din domeniul medical implicați în activitatea de transfuzii sanguine la nivel național, reprezentanți ai centrelor de transfuzii, manageri din domeniul sănătății și financiar, reprezentanți ai societății civile și mass-media.
Inițiativa de constituire a unei Carte albe a reformei sistemului național de transfuzie sanguină, document ce vine să pună concluziile evenimentului organizat la Palatul Parlamentului, reprezintă pasul imediat următor în vederea proiectării unui sistem național eficient de transfuzii. Factorii de decizie urmăresc, astfel, să identifice care sunt cele mai eficiente căi pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și utilizarea sângelui și componentelor sanguine de origine umană, adaptate și corelate cu standardele europene în domeniu.



Go to top