Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR de Satu Mare, Alexandru Robert Zob, declarație politică privind Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Senatorul USR de Satu Mare, Alexandru Robert Zob, transmite un salut de ”La mulți ani” maghiarilor din întreaga lume, cu ocazia zilei de 15 martie.

Într-o declarație politică, senatorul Robert Zob amintește că România reprezintă casa a peste un milion de etnici maghiari, reiterând, în același timp,  angajamentul pe care țara noastră l-a făcut și va continua să-l facă pentru protejarea identității, valorilor și tradițiilor comunității maghiare.
 
Robert Zob: ”România demonstrează de decenii întregi cum este un exemplu pentru toate statele europene atunci când vine vorba despre buna armonie a tuturor minorităților de pe teritoriul ei precum și a drepturilor și libertăților egale de care beneficiază toți cetățenii români indiferent de etnie. Părinții mei provin din familii mixte, astfel că de mic am fost învățat cât de importante sunt unitatea și respectul, buna înțelegere și toleranța. Familiile mixte sunt dovada acestor valori împărtășite de oameni, indiferent de naționalitate.”
În încheierea declarației sale politice, Robert Zob arată cum, de trei săptămâni, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, atât cetățenii români cât și cei maghiari s-au implicat în ajutorarea refugiaților, dând dovadă de solidaritate, demonstrând cum se poate lucra împreună pentru binele comun.
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Declarație politică privind Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Ieri s-a sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, data de 15 martie reprezentând un simbol al libertății pentru toți etnicii maghiari. Acest eveniment marchează data izbucnirii în anul 1848 a revoluției ungare împotriva Imperiului Habsburgic.
Merită amintit faptul că în proclamația redactată în acel an, poporul maghiar solicita dreptul de a avea o democrație parlamentară funcțională, nevoia de a avea o presă liberă, egalitatea tuturor cetățenilor sub aspect civic și profesional precum și eliberarea deținuților politici. Respectiva manifestație a pus bazele statului maghiar modern.
Actualmente România reprezintă casa a peste un milion de etnici maghiari, astfel, în acest context vreau să reiterez angajamentul pe care țara noastră l-a făcut și va continua să-l facă pentru protejarea identității, valorilor și tradițiilor comunității maghiare.
În virtutea prevederilor constituționale și a valorilor Uniunii Europene, România demonstrează de decenii întregi cum este un exemplu pentru toate statele europene atunci când vine vorba despre buna armonie a tuturor minorităților de pe teritoriul ei precum și a drepturilor și libertăților egale de care beneficiază toți cetățenii români indiferent de etnie. Părinții mei provin din familii mixte, astfel că de mic am fost învățat cât de importante sunt unitatea și respectul, buna înțelegere și toleranța. Familiile mixte sunt dovada acestor valori împărtășite de oameni, indiferent de naționalitate.
De aproximativ trei săptămâni, din cauza conflictului declanșat de Rusia, România și Ungaria și-au deschis porțile pentru sute de mii de refugiați din Ucraina, țările noastre oferind adăpost tuturor locuitorilor din țara noastră vecină ce fug din calea războiului.
În astfel de vremuri grele atât cetățenii români cât și cei maghiari s-au implicat în acest proces de primire a refugiaților dând dovadă de solidaritate și arătând totodată cum se poate lucra împreună pentru binele comun.
Luând în calcul acest spirit comun de întrajutorare pe care România și Ungaria îl demonstrează în acest zile vreau să adresez un călduros ,,La mulți ani'' tuturor etnicilor maghiari ce trăiesc în țara noastră cât și peste hotare.”



Go to top