Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Inițiativă USR PLUS adoptată de Senat: Vechime minimă de 7 ani pentru procurorii DNA si DIICOT; NU revenirii fără concurs în magistratură!*

Inițiativa legislativă prin care se reduce vechimea necesară pentru a ajunge procuror la DNA sau DIICOT a fost adoptată azi de plenul Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”, 48 ”împotrivă” și o abținere . Este, astfel, reparată încercarea PSD-ului lui Dragnea și Iordache de a pune cât mai multe piedici în calea luptei anti-corupție. Creșterea vechimii în profesie pentru a putea lucra la DNA și DIICOT a fost gândită tocmai pentru a lăsa fără personal cele două structuri anti-corupție.

Simona Spătaru, Vicepreședinta Comisiei Juridice din Senat: ”Inițiativa USR PLUS va susține activitatea DNA și DIICOT, prin stabilirea unui prag minim de vechime de  7 ani în magistratură pentru cei care doresc să profeseze în aceste direcții specializate. De asemenea, ea elimină orice modalitate alternativă de a intra, fără concurs,  în magistratură, și va asigura profesionalizarea procesului de selecție și îndeplinirea criteriilor de competență, obiectivitate și integritate, care sunt indispensabile exercitării funcției  de judecător sau procuror.”

De asemenea, inițiativa legislativă a USR PLUS reglementează o altă chestiune presantă în cadrul sistemului de justiție, cea a transferurilor între instanțe. Din martie 2020, nu a mai avut loc nicio sesiune de transferuri între instanțe, în ciuda faptului că existau sute de cereri în acest sens. Procedura a fost blocată după decizia CCR, de acum un an, ceea ce a afectat major activitatea instanțelor din întreaga țară.
 
Nu în cele din urmă, inițiativa legislativă a USR PLUS elimină o practică imorală, aceea a revenirii fără concurs în magistratură.  Actuala legislație permitea revenirea in profesie FĂRĂ CONCURS, cu condiția să fi ocupat o funcție de procuror sau judecător, o portiță folosită de mulți pentru a reveni în magistratură pentru o perioadă scurtă de timp, dar suficientă pentru a se pensiona și a primi pensia specială. Inițiativa legislativă a USR PLUS prevede că revenirea în magistratură se poate face numai prin concurs, eliminând această ”scurtătură” spre pensii speciale.



Go to top