Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Aurel Oprinoiu, Președintele Comisiei de Mediu din Senat, discuții în teritoriu cu privire la gropile de agregate minerale

Senatorul USR PLUS Aurel Oprinoiu, Președintele Comisiei de Mediu din Senat, a început o serie de întâlniri cu privire la la gropile de agregate minerale. Astfel, senatorul USR PLUS de Prahova s-a întâlnit cu primarul din comuna Târgșoru Vechi, Nicolae Drăgan.

Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei de Mediu din Senat: Am dezbătut problema împreună și cu George Orbu, edilul din Ariceștii Rahtivani și reprezentanți ai Agenției de Mediu Prahova. Am convenit că soluția inventarierii gropilor din localitățile Ariceștii Rahtivani, Târgșoru Vechi, Bărcănești, Brazi, Florești, Măgurele și Filipeștii de Pădure este primul pas de urmat în drumul spre rezolvarea situației. Le mulțumesc celor doi primari pentru deschiderea avută vizavi de acest subiect extrem de important pentru comunitățile pe care le reprezintă.  Voi prezenta acum situația Agenției Naționale de Mediu și Gărzii Naționale de Mediu pentru demararea rapidă a procedurii de inventariere. Vom discuta, apoi, și de schimbările efective pe care le putem aduce legii.”

În prezent, există peste 800 de avize pentru exploatări de resurse minerale în terasă emise, însă, doar zece procente dintre acestea au obţinut autorizaţii de gospodărire a apelor şi, implicit, permis de exploatare de la ANRM. Exploatările abuzive de balast produc modificări grave în faună, floră, dar şi la nivelul freaticului zonal şi central pe cursul de apă, coborând freaticul surselor locale de apă ale localnicilor.
Extragerea necontrolată a agregatelor minerale afectează astfel sute de gospodării. Lipsa de responsabilitate şi respect faţă de mediu, exploatările abuzive de balast transformă totul într-o groapă de gunoi sau în lacuri neîntreţinute şi fără peşti.
 



Go to top