Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristian Bordei: ”De șapte ani, SRI a uitat să dea raportul, desi de atunci lumea s-a schimbat radical!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, atrage atenția că Serviciul Român de Informații s-a luat cu altele și de șapte ani nu și-a mai prezentat raportul în Parlament.
 
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei remarcă și faptul că lipsa rapoartelor pare să indice și o lipsă de interes a instituției de a se ocupa de problemele cu care societatea românească se confruntă în ultima vreme: creșteri surprinzătoare ale prețurilor la carburanți, panică la rafturi, lipsa de reacție la transmiterea prin Poșta Română a unor ordine de încorporare false, etc.
 
Cristian Bordei: “Ultimul raport pe care Serviciul Român de Informații l-a dat în mod direct Parlamentului a fost în 2015, iar de atunci lumea s-a schimbat foarte mult, dar mai ales, s-au întâmplat foarte multe evenimente pentru care românii încă mai au întrebări și nedumeriri. Societatea încă mai caută răspunsurile la anumite episoade din trecutul nostru recent. Să ne facem o idee, când SRI a prezentat acest raport, lumea încă se întreba cum să rezolve terorismul, iar acum avem un război aproape de granița noastră. ”
 
În declarația sa politică, senatorul Cristian Bordei indică și câteva zone unde SRI ar fi trebuit să facă lumină și să dea explicații în public: cine trimite ordine de încorporare, false, prin Poșta Română, ce entități media primesc bani din Rusia, cine a pornit panica de la pompele de benzină sau panica uleiului, dacă a fost ceva coordonat, etc.
 
Concluzia declarației politice a senatorului USR de Cluj, Cristian Bordei, este simplă: probabil că în această perioadă foarte complicată, românii ar fi fost mult mai liniștiți, știindu-se protejați și informați, atât cât se poate,  de niște servicii de securitate care își desfășoară activitatea în slujba cetățeanului, răspunzând prompt la îngrijorările din societatea românească.
 
”Întrebări fără răspuns
 Serviciile de securitate ale României par să fi abandonat atât spațiul informațional public  cât și datoria de a da răspunsuri pentru anumite fenomene cel puțin ciudate care au loc pe teritoriul țării noastre. Sunt zone unde se pare că statul a pierdut controlul și că tot domeniul respectiv se află în mâinile unor personaje cel puțin gri. Cel mai flagrant caz este modul în care spațiul public, online și offline, din România a fost acaparat total de propaganda conspiraționistă anti-pandemie sau de propaganda suveranistă anti-UE și anti-NATO, cu miros de ruble, care sapă constant la temelia sistemului de securitate al statului român.
 
Ultimul raport pe care Serviciul Român de Informații l-a dat în mod direct Parlamentului a fost în 2015, iar de atunci lumea s-a schimbat foarte mult, dar mai ales, s-au întâmplat foarte multe evenimente pentru care românii încă mai au întrebări și nedumeriri. Societatea încă mai caută răspunsurile la anumite episoade din trecutul nostru recent. Să ne facem o idee, când SRI a prezentat acest raport, lumea încă se întreba cum să rezolve terorismul, iar acum avem un război aproape de granița noastră.
 
Spre exemplu, în această perioadă cei de la SRI ar putea să afle cine trimite ordine de încorporare, false, prin Poșta Română. Tot ei ne-ar putea spune ce entități media primesc bani din Rusia. Vrem să aflăm cum și cine a pornit panica de la pompele de benzină sau panica uleiului, dacă a fost ceva coordonat, un bulgăre rostogolit la vale cu bună știință, sau nu.
 
Serviciul Român de Informații ne-ar putea face și o hartă a caracatițelor anumitor mafii, cum ar fi cea a tăierilor ilegale de lemne, măcar pentru a închide gurile rele care spun că pe acele liste s-ar putea găsi foste sau actuale cadre ale Serviciului, fapt care se pare că i-ar descuraja. Sau ar putea prezenta cine sunt cei din spatele unui anumit partid extremist care au pus la punct un sistem prin care mii de români sunt atrași în grupurile sale interne unde sunt supuși unui bombardament intens de manipulări grosolane și știri false și unde sunt vehiculate inclusiv liste negre cu așa-ziși trădători care trebuie executați. Sau ar putea afla cine sunt fețele bisericești care sub pulpana BOR si plătite cu salarii de la bugetul public fac jocul Kremlinului promovând ideologii extremiste și anti-europene.
 
O altă chestiune, care a putut fi observată de mai  demult, este faptul că pentru combustibili, prețurile parcă știu o singură direcție: în sus. Deși prețurile la nivel internațional au scăzut și sunt în continuare în scădere, în România au rămas ca în seara panicii de la pompe. Până acum știm de câteva amenzi, dar nimic serios, cum ar fi existența unor acțiuni de tip cartel în comportamentul  benzinarilor.
 
În această perioadă vrem să dormim mai liniștiți, atât cât se poate, știindu-ne protejați și informați de niște servicii de securitate care își desfășoară activitatea în slujba cetățeanului, mai ales că bugetele le-au fost mărite de la an la an.”



Go to top