Senatorul USR Cristian Bordei: ” PSD-PNL-UDMR au un singur program de susținere a tinerilor: prin îngropare în dări!”

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, acuză coaliția de guvernământ că prin măsurile economice propuse nu face nimic altceva decât să îngroape viitorul țării în datorii și să-i transforme pe tinerii de azi în datornici pe viață.
Într-o declarație politică, senatorul Cristian Bordei arată că un tânăr antreprenor care a pus bazele unei societăți comerciale în luna mai a anului, din ianuarie anul următor este tratat la fel ca un antreprenor cu o companie care are notorietate, vechime și angajați.
Cristian Bordei: Avem și tineri antreprenori care construiesc societăți comerciale cu investiții minime, pentru că muncesc la un vis, iar veniturile în primii 2-3 ani de activitate nu sunt suficiente și pentru salarii, și pentru impozite, și pentru investiții în firmă. Așadar, chiar ne gândim să-i stimulăm să rămână în țară sau chiar ne dorim distrugerea mediului antreprenorial românesc?”
Senatorul USR de Cluj, Marius Bordei ar dori ca guvernul să gândească pe termen lung, să ofere mai întâi șanse, iar mai apoi să ceară, căci altfel tinerii vor părăsi țara și vor crea bunăstare în alte părți.
 
”Să punem bețe în roate sau să susținem inițiativele care sporesc economia țării și bunăstarea societății?” se întreabă retoric senatorul USR Cristian Bordei în finalul declarației sale politice.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
”Metoda PSD-PNL-UDMR de susținere a tinerilor: prin îngropare în dări!
 
Ce face Statul Român pentru a sprijini tinerii? Întreb pentru că mă tot frământă în  ultima perioadă. Am avut nenumărate discuții cu tinerii antreprenori, tineri cu perspective și țeluri mari, care vor să-și închidă societățile din luna ianuarie 2023. Nu reușesc să câștige cât ar trebui să dea.
 
Impozit de 8% pe dividende, impozit de 16% pe profit pentru societățile fără un angajat cu normă întreagă, nedecontarea diurnei pentru administratori dacă nu sunt angajați… Nu par probleme, până la urmă, impozitul pe venit nu a fost întotdeauna 5%, dar ne gândim la tinerii antreprenori? Un tânăr care a pus bazele unei societăți comerciale, să spunem, în luna mai a anului 2022, nici măcar nu a avut timp să-și promoveze serviciile sau produsele încât firma să-i genereze profit, iar din ianuarie 2023 este tratat la fel ca un antreprenor cu o companie care are notorietate, vechime și angajați. Probabil s-ar fi gândit să se angajeze part-time, să facă lucrurile treptat, dar și salariul pentru jumătate de normă se impozitează la fel ca cel full-time. Trebuie să ținem cont de faptul că nu toți antreprenorii activează în domeniul IT, unde veniturile sunt impresionante. Avem și tineri antreprenori care construiesc societăți comerciale cu investiții minime, pentru că muncesc la un vis, iar veniturile în primii 2-3 ani de activitate nu sunt suficiente și pentru salarii, și pentru impozite, și pentru investiții în firmă.
 
Așadar, chiar ne gândim să-i stimulăm să rămână în țară? Chiar ne dorim distrugerea mediului antreprenorial românesc? Ce se dorește? Să punem bețe în roate sau să susținem inițiativele care sporesc economia țării și bunăstarea societății? Mi-ar plăcea să gândim pe termen lung, să oferim șanse, iar mai apoi să cerem. Problema cea mai mare este că astfel, tinerii vor părăsi țara și vor crea bunăstare în alte părți.”
 
 


Go to top