Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: ”Educația este o prioritate națională nu doar în vorbe ci, mai ales, în fapte!”

Senatorul USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei, consideră că educația trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern responsabil și avertizează este acest lucru se probează prin fapte și nu prin declarații sforăitoare, fără acoperire.

Într-o declarație politică, senatorul USR PLUS Cristian Bordei dă ca exemplu acțiunile întreprinse în Transilvania de către guvernul de la Budapesta, care va construi 103 grădiniţe noi şi va reabilita 400 de grădiniţe, cu un sprijin financiar de peste 90 de milioane de euro în Transilvania.
 
Cristian Bordei: ”În timp ce patrioții autoproclamați ai PNL și PSD se întreceau în incompetență și inconsistență, distrugând educația noastră, Ungaria și-a văzut de interese și ne dă peste nas. Investițiile lor în zona Transilvaniei sunt multe, dau rezultate, nu se fură cu firme prietene și au un scop clar: ajutorarea etnicilor maghiari. De la sport, cultură, ONG-uri, infrastructură și educație, investițiile acestora în comunitățile maghiare din România sunt impresionante. În acest timp, politicile dâmbovițene, cu iz naționalist, au marginalizat comunitățile minoritare, guvernele noastre nefiind în stare să răspundă nevoilor lor reale”
 
În continuare, Cristian Bordei arată că sistemul educațional al României este inadecvat, lucru scos și mai mult în evidență în această perioadă pandemică, când mediul rural a fost cel mai lovit de incapacitatea celor care au condus ministerul educației de-alungul timpului de a pune interesele elevilor și profesorilor înaintea intereselor politice.
 
”Educația și sănătatea trebuie să devină prioritățile oricărei guvernări, altfel riscăm să dispărem că țară într-o sută de ani” este avertismentul cu care se încheie declarația politică a senatorului USR PLUS de Cluj, Cristian Bordei.
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:
 
Educația - prioritate națională  
 
Sistemul educațional al României este la pământ, iar acest lucru se poate observa foarte clar în această perioadă pandemică, când mediul rural a fost cel mai lovit de impotența unui mediu căpușat de interesele partidelor vechi. PNL și PSD sunt partidele care au păstorit Ministerul Educației în cea mai mare parte a ultimelor trei decenii, iar în 2021 încă avem sute de școli cu toaleta în curte, cad pereții școlilor pe copiii noștri, iar cele două universități clasate în topul mondial se află după poziția 800. Școli noi, prea puține construite, cât despre cele reabilitate, avem dovezi nenumărate de cum au ales cele două formațiuni să reabiliteze școlile: cu 8000 de euro o toaletă, cu terenuri de sport în pantă sau săli de sport neconforme cu cerințele reale.
 
În timp ce patrioții autoproclamați ai PNL și PSD se întreceau în incompetență și inconsistență, astfel distrugând educația noastră, Ungaria și-a văzut de interese și ne dă peste nas. Investițiile lor în zona Transilvaniei sunt multe, dau rezultate, nu se fură cu firme prietene și au un scop clar: ajutorarea etnicilor maghiari. De la sport, cultură, ONG-uri, infrastructură și educație, investițiile acestora în comunitățile maghiare din România sunt impresionante. În acest timp, politicile dâmbovițene, cu iz naționalistic, au marginalizat aceste comunități minoritare, guvernele noastre nefiind în stare să le răspundă nevoilor, iar apoi se miră unii de ce apar evenimente grotești cum a fost cel din Valea Uzului. 
 
Țara lui Viktor Orban va construi 103 grădiniţe noi şi va reabilita 400 de grădiniţe, cu un sprijin financiar de peste 90 de milioane de euro. Sunt foarte sigur că această investiție se va concretiza, nefiind prima de acest fel făcută pe teritoriul României. Pe partea cealaltă, vă invit să vedeți ce s-a ales de proiectele și promisiunile nenumăraților miniștri pe care i-a avut Educația noastră. Suntem în al doisprezecelea ceas ca nație, totul se schimbă rapid în jurul nostru și dacă nu vom ține pasul cu aceste schimbări vom ajunge o țară de lumea a treia. Educația și sănătatea trebuie să devină prioritățile oricărei guvernări, altfel riscăm să dispărem că țară într-o sută de ani.”


Go to top