Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

De Ziua Universală a Iei, senatorul USR PLUS George Mîndruță aduce moda ”inspirat din Bucovina” în foaierul Plenului Senatului.

Pentru a marca Ziua Universală a Iei, senatorul USR PLUS de Suceava, George Mîndruță a organizat o prezentare a colecției vestimentare inspirată de motivele populare de pe iile ”Ia de Bucovina”, în foaierul din fața sălii de plen a Senatului. Colecția aparține lui Anda Parasca, o tânără pasionată de designer vestimentar, care vrea să deschidă o fabrică de confecții în zona Broșteni.
Motivele ce se regăsesc pe creațiile vestimentare din Bucovina sunt cele care erau cusute, cu sute de ani în urmă de locuitorii din zonă: spicul de grâu, semnele prosperității, ale norocului și belșugului precum și cele legate de ciclurile vieții.
George Mîndruță: ”Expoziția are un dublu scop. În primul rând sărbătorește tradițiile românești, simbolurile care ne-au marcat istoria. În al doilea rând, expoziția are menirea de a atrage atenția asupra nevoii de a ajuta tradițiile să supraviețuiască nu la muzeu, ci în viața de zi cu zi a oamenilor din zonele din care provin.  Noi, sucevenii, suntem cunoscuți pentru promovarea moștenirii culturale și a tradițiilor, iar eu nu mă dezic, e un gest firesc de susținere și mândrie față de valorile străbune.”
 În zona Broșteni există forță de muncă specializată în domeniul croitoriei tradiționale, a broderiei și cusutului manual. De mai bine de 10 ani, Anda Parasca se implică activ în acest proiect ,în anul 2020 a deschis un atelier de confecții, prin programul StartUp Nation, 2018-2019.
Ziua Universală a Iei este sărbătorită începând cu anul 2013 pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene sau Drăgaica.
 



Go to top