Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatul adoptă inițiativa legislativă USR prin care familiile copiilor cu sindromul Down beneficiază de 10 ședințe de consiliere psihologică gratuită

Senatul a adoptat cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă a senatorilor USR Dan Ivan, Sergiu Vlad și Alexandru Zob prin care familiile copiilor cu sindromul Down să beneficieze de un număr de maximum 10 ședințe de consiliere psihologică de familie, după aflarea diagnosticului.
 
Astfel, familia apropiată (părinți, bunici, frați) vor primi consiliere și ajutor de specialitate  pentru a putea trece peste șocul diagnosticului dar și pentru a fi în măsură să ofere îngrijirea adecvată unui copil care suferă de această condiție. Printr-o asemenea abordare, se reduce substanțial riscul de abandon al copiilor care sunt afectați de această maladie.
 
Senatorul USR Dan Ivan, care este tatăl unui copil cu sindrom Down, își aduce aminte de șocul prin care el însuși a trecut în momentul în care a aflat diagnosticul fetiței sale. Astfel el  s-a implicat constant în acțiuni în sprijinul copiilor cu sindrom Down și al familiilor lor, realizând nevoia de sprijin emoțional și psihologic din acele momente.
 
Dan Ivan:În perioada care succede momentul descoperii diagnosticului de sindrom Down sau altă anomalie cromozomială, teama și nivelul scăzut de înțelegere și de adaptare la noua stare de normalitate pot crea o presiune atât de puternică asupra membrilor familiei, iar dacă această presiune nu este gestionată împreună cu specialiști din domeniu, poate aduce individul în pragul luării deciziei de a-si abandona familia. Cunosc personal multe situații de acest gen.  Ceea ce va spun nu este o concluzie a parcurgerii unor studii realizate de cercetători, ci este confesiunea unui tată care a trecut prin aceste momente și a înțeles exact cât de zdrobitoare poate fi această veste..”
 
În România, nu există o statistică privind numărul persoanelor cu sindrom Down, dar având în vedere faptul că la nivel mondial incidența este de aproximativ 1:800 de nașteri, se poate estima că sunt în jur de 30.000 de persoane care suferă doar de Trisomie 21.
 
Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.
 



Go to top