Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Cristi Berea: „Și cu Blue Air totuși, ce facem?”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea se întreabă ce au păzit autoritățile și ce au de gând guvernanți să facă în cazul companiei Blue Air. Într-o declarație politică, senatorul Cristi Berea arată că existau de mult semne privind colapsul iminent al companiei, care a lăsat mii de români blocați pe zeci de aeroporturi din Europa și care amenință sute de angajați cu pierderea locului de muncă.

Cristi Berea: ” Nu este de noutate șirul evenimentelor. Știm cu toții faptul că au fost aplicate amenzi, faptul că acestea nu au fost plătite, lucru care a dus la instituirea unei popriri pe conturile companiei, anularea zborurilor și desigur, haos general.  În doar 5 zile de zboruri anulate, au fost afectate peste 54.000 de persoane. Felicităm statul român pentru mobilizarea în trimiterea aeronavelor Tarom pentru a putea aduce unele persoane blocate în străinătate, înapoi în țară. Nu felicităm statul român pentru că a permis și nu a prevenit sub nici o formă această situație.”

Senatorul USR de Iași, Cristi Berea, se întreabă de ce autoritățile au permis funcționarea companiei până în punctul în care cetățenii au avut de suferit, iar paguba realizată bugetului statului va fi suportată din taxele românilor și de ce s-a permis unei companii care funcționa, practic, pe lângă lege, să vândă în continuare bilete de avion.

În încheierea declarației sale politice, senatorul USR de Iași, Cristi Berea anunță că se va adresa primului ministru pentru a afla care este viitorul acestei companii în ochii statului, care sunt modalitățile prin care statul român va susține cetățenii păgubiți în recuperarea daunelor cauzate de Blue Air, propunând ca autoritățile relevante să elaboreze un studiu, pentru a descoperi ce a mers greșit, cine sunt responsabilii și cum poate fi evitată o situație similară, în viitor.
 
În continuare, textul declarației politice:

„Și cu Blue Air totuși, ce facem?
 
Am început o nouă sesiune parlamentară cu o problemă națională majoră. Titrată în presă în ultima săptămână, este problema referitoare la compania aeriana Blue Air, rolul pe care l-a jucat statul român în această situație și numărul alarmant de persoane afectate. De oricâte ori apar situații de genul, tot nu este suficient, tot nu sunt găsite soluții adecvate, iar populația țării pierde în aceste momente, încă o dată, un lucru extrem de important ... puțina încredere rămasă în conducere și în clasa politică.
Nu este de noutate șirul evenimentelor. Știm cu toții faptul că au fost aplicate amenzi, faptul că acestea nu au fost plătite, lucru care a dus la instituirea unei popriri pe conturile companiei, anularea zborurilor și desigur, haos general.  În doar 5 zile de zboruri anulate, au fost afectate peste 54.000 de persoane. Felicităm statul român pentru mobilizarea în trimiterea aeronavelor Tarom pentru a putea aduce unele persoane blocate în străinătate, înapoi în țară. Nu felicităm statul român pentru că a permis și nu a prevenit sub nici o formă această situație.
Ministerul Mediului a spus foarte clar, Blue Air nu a respectat legea, așa cum au făcut-o celelalte companii aeriene. Cunoscând acest aspect și inevitabilul faliment, de ce a fost permisă funcționarea companiei până în punctul în care cetățenii au avut de suferit, iar paguba realizată bugetului statului este suportată tot din taxele plătite de cetățeni? De ce a fost ignorată această situație, permițând unei companii care funcționează ilegal, să vândă în continuare bilete de avion? Nu putea oare să fie evitată situația actuală?
Este foarte important să luăm măsuri, măcar în acest ceas târziu, pentru a ne asigura că persoanelor păgubite li se va face dreptate, își vor primi banii pierduți înapoi, pentru a le dovedi că statul român este de partea lor. Toate companiile de pe teritoriul României funcționează pe bază de autorizații, iar acordarea și păstrarea unei astfel de autorizații trebuie supusă unor controale riguroase, pentru a nu pune consumatorii în orice fel de pericol.
Voi depune o interpelare către domnul prim-ministru pentru a afla care este viitorul acestei companii în ochii statului, care sunt modalitățile prin care statul român va susține cetățenii păgubiți în recuperarea daunelor cauzate de Blue Air și voi propune elaborarea unui studiu, pentru a descoperi ce a mers greșit, cine sunt responsabilii și cum putem evita orice astfel de situație în viitor.”
 



Go to top