Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatoarea USR Anca Dragu: ”În timp ce țara este guvernată pe datorie, Guvernul se caută în buzunarele vechilor paltoane de mărunțiș”

Senatoarea USR de București, Anca Dragu, acuză guvernul că încearcă să ascundă dezastrul în care se află bugetul țării, că la doi ani de guvernare PSD-PNL, economia arată mai rău decât în prognoze, mult mai rău decât în promisiuni și incomparabil mai rău decât în alte state europene.

Într-o declarație politică, senatoarea USR Anca Dragu, care a fost și ministru de finanțe,  susține cu date că  inflația, dobânzile și deficitul bugetar au atins vârfuri impresionante și au rămas ridicate.

Anca Dragu: ”După ce au aprobat cel mai nerealist buget - gândit pentru 8-9 luni, în loc de 12, actualul guvern a crescut taxele și impozitele pentru a mai strânge niște bani cu care să acopere gaura bugetară de 56,5 miliarde de lei. Însă nici aceste creșteri de taxe și impozite nu sunt suficiente pentru a acoperi gaura acumulată în 10 luni de dezmăț. Astfel, în prezent, guvernul se caută prin buzunarele vechilor paltoane de mărunțiș, deoarece a ajuns la fundul sacului. Guvernul Ciolacu nu mai are bani pentru salarii, pensii, medicamente, spitale, pentru masa caldă în cele 450 de școli, practic pentru niciun fel de cheltuială.”
 
În declarația sa politică, fostul ministru de finanțe, Anca Dragu, acuză Guvernul că refuză să facă rectificarea bugetară, distrugând orice regulă elementară din finanțele publice, și recurge la o manevră extrem de periculoasă: folosirea fondului de rezervă pus la dispoziția guvernului, pentru a canaliza orice sumă găsită printr-un cont, la vreun ordonator de credite.

Anca Dragu arată că PSD și PNL vor să colecteze 100 de miliarde lei în plus până în 2028, făcând o economie de 16 miliarde lei pe spinarea sectorului privat, în condițiile în care efortul este de 85% pe mediul privat şi de 15% pe aparatul bugetar.  

”PSD și PNL, mai țineți și cu românii de rând, nu numai cu baronii și cu specialii!” este îndemnul de final al declarației politice a senatoarei USR Anca Dragu.

In continuare, textul integral al declarației politice:
 
”România – țara guvernată pe datorie. Guvernul se caută în buzunarele vechilor paltoane de mărunțiș.
 
Domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
La doi ani de guvernare PSD-PNL, economia arată mai rău decât în prognoze, mult mai rău decât în promisiuni și incomparabil mai rău decât în alte state europene: inflația, dobânzile și deficitul bugetar au atins vârfuri impresionante și au rămas ridicate.
Dar gata cu șmecheria, cum zice însuși domnul premier Ciolacu. Să vedem cifrele, pentru că cifrele nu mint:
- Coaliția PSD-PNL a preluat guvernarea cu un deficit bugetar de 39,36 de miliarde de lei în august 2021, ceea ce reprezenta 3,35% din PIB. În doar patru luni de „coaliție a stabilității”, au dublat deficitul bugetar, care a ajuns la 80 de miliarde de lei, adică 6,72% din PIB, la finalul lui 2021. După un an de coaliție „responsabilă”, deficitul ajunge la 73 de miliarde de lei, iar la finalul lui 2022 deficitul a ajuns la 121 de miliarde de lei. Acum, la doi ani „de stabilitate”, deficitul a depășit 200 de miliarde de lei!
- Pe scurt, guvernarea PSD-PNL a adăugat la datoria fiecărui român peste 10.000 de lei, adică cinci pensii medii. Un pensionar nespecial, unul dintre cei 5 milioane de pensionari care au muncit o viață întreagă, trebuie să rabde cinci luni – să nu mănânce nimic – pentru a achita nota de plată a dezmățului PSD-PNL. Ei nu au băut, nu au mâncat, nu au dansat, dar plătesc distracția altora.
- La finalul lunii decembrie 2022, deficitul bugetar a ajuns la 81 de miliarde de lei, chiar mai mult cu 1 miliard decât în 2021 - an de pandemie, an neobișnuit din punct de vedere economic și social. PSD și PNL au profitat de pe urma creșterii inflației, la care de altfel au contribuit, astfel că deficitul raportat la PIB a fost de 5,7%.
- În ceea ce privește datoria publică, la sfârșitul lunii august 2023, datoria a ajuns la 736 miliarde de lei, iar până la sfârșitul anului se va apropria de 800 de miliarde de lei, circa 50% din PIB.
- Actuala coaliție de guvernare a preluat o datorie de 550,3 miliarde lei, nivel înregistrat la finalul lunii august 2021, iar în doar 4 luni de guvernare, au dus datoria publică la 577 miliarde de lei, deci o creștere de aproximativ 5% de la sfârșitul lunii august până la finalul lunii decembrie 2021.
- Suntem în al treilea an consecutiv în care înregistrăm creștere economică, însă înregistrăm și o creștere mai accentuată a datoriei publice. Această creștere a datoriei în timpul creșterii economice vine din deficite bugetare mari. Dacă nici atunci când înregistrăm creștere economică, actualul guvern nu este în stare să susțină cheltuielile, atunci ce se va întâmpla în caz de recesiune? Rămâne doar să ne rugăm, așa cum ne îndeamnă și miniștrii actualului guvern, să nu avem o recesiune, deși datele statistice nu arată prea încurajator. În trimestrul II 2023 am înregistrat o creștere economică de doar 1,7% față de trimestrul I 2023.
După ce au aprobat cel mai nerealist buget - gândit pentru 8-9 luni, în loc de 12, actualul guvern s-a gândit să crească taxele și impozitele pentru a mai strânge niște bani cu care să acopere gaura bugetară de 56,5 miliarde de lei. Însă nici aceste creșteri de taxe și impozite nu sunt suficiente pentru a acoperi gaura acumulată în 10 luni de dezmăț. Astfel, în prezent, guvernul se caută prin buzunarele vechilor paltoane de mărunțiș, deoarece a ajuns la fundul sacului. Guvernul Ciolacu nu mai are bani pentru salarii, pensii, medicamente, spitale, pentru masa caldă în cele 450 de școli, practic pentru niciun fel de cheltuială. 
Guvernul refuză să facă rectificarea bugetară, distrugând orice regulă elementară din finanțele publice, și recurge la o manevră extrem de periculoasă: folosirea fondului de rezervă pus la dispoziția guvernului, pentru a canaliza orice sumă găsită printr-un cont, la vreun ordonator de credite.
PSD și PNL vor să colecteze 100 de miliarde lei în plus până în 2028, făcând o economie de 16 miliarde lei și mai au curajul să iasă public și să vorbească despre un efort egal de reducere a „găurii bugetare”, când în realitate efortul este de 85% pe mediul privat şi de 15% pe aparatul bugetar.  
PSD și PNL, mai țineți și cu românii de rând, nu numai cu baronii și cu specialii!”
 



Go to top